Video : Tipsbladet
Generelle

Legende om dansk bomber: Stor mulighed i Arsenal

Det er bestemt ikke nemt at slå igennem på Arsenals førstehold, men ifølge en af London-klubbens mest ikoniske angribere nogensinde har Arsenal-danskeren Mika Biereth en stor mulighed for at få chancen i Premier League-klubben i næste sæson. Tipsbladet har talt med Ian Wright, der længe har fungeret som sparringspartner for den 21-årige Mika Biereth, som i foråret har haft bragende succes som lejesvend i den østrigske Bundesliga.

Han har scoret mål på samlebånd i Skotland og Østrig i denne sæson, men efter sommerferien kan vi meget vel se danske Mika Biereth tørne ud for Arsenals førstehold. 

Sådan lyder vurderingen fra en af de største legender i Arsenal, Ian Wright. I et eksklusivt interview med Tipsbladet peger den tidligere Premier League-bomber på, at Mika Biereth har timet sit gennembrud perfekt.

 - Jeg tror, at han har en stor mulighed hos Arsenal i deres preseason. Han skal tilbage og vise de fremskridt, han har taget. Hvis han får chancen for at vise sin udvikling i preseason, og hvis han viser den taktiske viden, han har tilegnet sig, så står klubben overfor en beslutning. Arsenal har også brug for at forstærke deres angreb, så timingen er perfekt for ham, siger Ian Wright til Tipsbladet og fortsætter:

- Der vil være muligheder i næste sæson, på grund af det antal kampe, Arsenal skal spille, men samtidig har han også brug for at få regelmæssig spilletid, så han kan fortsætte sin udvikling som angriber. Hvis de er usikre på hans spilletid, så skal han undersøge sine muligheder. Det er meget hårdt, når du har prøvet kræfter med førsteholdsfodbold og tilmed har scoret, hvis du skal vende tilbage til bare at træne og spille træningskampe.

Han har spillet for Danmark på ungdomsniveau, så det ville ikke være nogen overraskelse, hvis han kommer på A-landsholdet. Han har haft en imponerende sæson, og jeg er sikker på, at han er på deres radar.

Ian Wright
Tidligere Arsenal-angriber

Mika Biereth, der er opvokset i London og skiftede til Arsenal fra Fulham tilbage i 2021, var i efteråret udlejet til skotske Motherwell, hvor han scorede seks ligamål, og det fik i januar den østrigske topklub Sturm Graz til at hente Biereth på en halvårig lejeaftale. 

Og Arsenal-danskeren har her i foråret fortsat målscoringen i den østrigske klub, hvor Rasmus Højlund for to år siden fik sit store gennembrud. Ni mål er det blevet til for Mika Biereth, der søndag kan krone lejeopholdet med et østrigsk mesterskab, hvis Sturm Graz slår Klagenfurt i sidste spillerunde. 

Mika Biereths gennembrud i denne sæson glæder i den grad Ian Wright, for den tidligere engelske landsholdsangriber har igennem længere tid haft en rolle som mentor for den 21-årige dansker. Tidligere på året fortalte Mika Biereth Tipsbladet om sin ikoniske sparringspartner, som danskeren kalder Onkel Wrighty

- På de sociale medier prøver jeg at følge så mange af Arsenals unge spillere, som jeg kan, især angribere. Mika var opsøgende og rakte ud til mig for at få rådgivning for et par år siden. Han skrev til mig og spurgte, om vi kunne tale sammen, og jeg sagde til ham, at han kunne komme til mig, hvis han var i London. Han plejer at komme forbi på en af de lokale pubber i mit område, når han er i byen, men på grund af hans lejeaftaler har han selvfølgelig ikke været her så meget, siger Ian Wright og fortsætter:

- Selv nu, hvor han er i Sturm Graz, har vi holdt kontakten over telefonen, hvor vi mest har talt om afslutninger og om at holde sig aktiv til chancerne. Han er typen, der er virkeligt besat af at forbedre sit spil, og han vil have, at jeg er kritisk, så han kan nå det næste niveau.

- Han har en glimrende mentalitet og jeg beundrer ham for at have selvtilliden til at række ud for at få rådgivning. Jeg blev så overvældet over, hvor proaktiv han var, i forhold til at opbygge forholdet. Jeg elsker hans energi.

Mika Biereth har scoret ni mål i 21 kampe for Sturm Graz i foråret. Foto: Alamy

Kunne ikke afvise Sturm Graz
Overfor Tipsbladet understreger Ian Wright, at han ikke kom med noget specifikt råd til Mika Biereth om at blive udlejet, idet den nuværende BBC-ekspert vil lade den slags beslutninger være op til Biereth og danskerens agenter. 

- Jeg deler mine tanker med ham, i forhold til hvor han spiller, hvordan han spiller og hvordan han har præsteret, men selve beslutningerne tager han og hans team. Vi har talt om hans muligheder, og han er meget åben om, hvor han er, hvad han ønsker at opnå og det niveau, han ved, at han kan nå.

- Han arbejder konstant på sit spil, men også på sin mentalitet. Han læser meget og søger rådgivning fra andre. Han er så fokuseret på fodbold, siger Ian Wright.

Jeg blev så overvældet over, hvor proaktiv han var, i forhold til at opbygge forholdet. Jeg elsker hans energi.

Ian Wright
Tidligere Arsenal-angriber

Mika Biereth var i sidste sæson udlejet til Eresdivisie-klubben RKC Waalwijk, hvor skader og begrænset spilletid betød, at opholdet ikke blev den store succes. 

- Han sætter høje krav til sig selv. Lejeopholdet i Motherwell kom på et rigtigt godt tidspunkt. De havde brug for mål, og han havde brug for en ny udfordring, så det var et perfekt match. Han fik også muligheden for at teste sig selv af i en fysisk krævende liga. Han havde rigtigt gode tal og han fik noget virkelig vigtig erfaring, fortæller Ian Wright. 

Desværre for Motherwell måtte den skotske klub dog vinke farvel til deres danske målræv halvvejs igennem sæsonen, da Sturm Graz pludselig meldte sig på banen i slutningen af januar. 

- Muligheden i Sturm Graz var anderledes. Ingen disrespekt for de klubber, han var i før, men den her lejeaftale var på en højere hylde. Kan du tage derned og vinde ligaen? Kan du trives i et miljø, hvor du skal vinde hver eneste kamp? Kan du kæmpe dig ind på et hold, der ligger nummer ét i ligaen? Det har han gjort!

- Holdet har haft en fremragende sæson, og det har han været en del af. Han har også fået muligheden for at spille Conference League. Det er så vigtigt for unge spillere at få erfaring med de europæiske turneringer, siger Ian Wright. 

Ian Wright tørnede ud for Arsenal fra 1991 til 1998. Angriberen indstillede karrieren i år 2000. Foto: Alamy

Opfordring til Hjulmand
Mika Biereth har i Ian Wright fundet en mentor, der ved en hel del om at begå sig på det absolut øverste niveau. Den i dag 60-årige Wright var i halvfemserne en kæmpe profil i Premier League, hvor han i seks sæsoner i træk var Arsenals topscorer. 185 mål i 288 kampe blev det til i Arsenal-trøjen for Ian Wright, der er den næstmest scorende spiller i Arsenals historie - kun overgået af Thierry Henry. 

Og Mika Biereth har altså potentiale til at nå rigtigt langt i karrieren, lyder analysen fra en af de mest scorende angribere i Premier League i halvfemserne. 

Muligheden i Sturm Graz var anderledes. Ingen disrespekt for de klubber, han var i før, men den her lejeaftale var på en højere hylde.

Ian Wright
Tidligere Arsenal-angriber

- En af hans største kvaliteter er hans evne til at læse spillet og bevare fokus. Han er altid klar, så snart bolden kommer ind i feltet. Han venter på, at en forsvarer eller en målmand begår en fejl, så han kan straffe det. Han er også ret koldblodig. Jeg kan huske, at jeg så et af hans mål for Motherwell, hvor han var alene med to forsvarsspillere og målmanden. Han bevarede roen og fik dem til at vende og dreje sig, indtil muligheden for at sparke bolden i det flade hjørne bød sig, siger Ian Wright og fortsætter:

- Han er så fokuseret på, hvad hans næste niveau er, og hvordan han kan forbedre sig. Og den mentalitet er en kæmpe styrke. Selv på et rent menneskeligt niveau viser det hans personlighed, at han har haft succes i to lejeophold i to forskellige lande. Du er nødt til at være mentalt stærk for at tage de beslutninger, men også for at tage af sted, blive integreret og præstere. Jeg er stolt af ham.

Med tanke på de overbevisende præstationer for Sturm Graz kan Ian Wright sagtens se for sig, at Kasper Hjulmand snart vælger at give Mika Biereth chancen på landsholdet. 

- Han har spillet for Danmark på ungdomsniveau, så det ville ikke være nogen overraskelse, hvis han kommer på A-landsholdet. Han har haft en imponerende sæson, og jeg er sikker på, at han er på deres radar. Uanset om han kan få minutter på A-landsholdet eller ej, så vil det være endnu en oplevelse, der kan hjælpe ham med at udvikle sig som spiller, lyder det afslutningsvist fra Ian Wright. 

Mika Biereth har i de seneste år givet flere interviews til Tipsbladet. Forud for debuten på U21-landsholdet fortalte Arsenal-angriberen sidste forår, hvorfor han har valgt at repræsentere Danmark i landsholdsregi.