Video : Tipsbladet
Landshold

Forbudt i Parken: Dansk fan truet med bortvisning

En dansk fan fik tirsdag at vide, at han skulle pakke sit Qatar-kritiske banner sammen eller forlade Parken.

Hver gang samtalen falder på VM i Qatar, fremhæver DBU, at forbundet tager en kritisk dialog og lægger pres på arrangørerne. Men tirsdag aften blev en dansk fan truet med at blive smidt ud af Parken, hvis han ikke pakkede sit Qatar-kritiske banner sammen.

Daniel Niebuhr havde medbragt et banner, hvor der stod "Boycott Qatar 2022". Det fremviste han og hans venner i første omgang, da de stod langt tilbage på den ene endetribune. Da de efter kampen gik tættere på banen for at hylde de danske spillere og tog banneret frem igen, kom en kontrollør hen.

- Efter cirka 30 sekunder er der en vagt, der henvender sig til os og siger, vi skal tage banneret ned. Vi spørger selvfølgelig hvorfor. Vi siger, at vi er af den opfattelse, at vi gerne må stå med det, og fortsætter med at holde det oppe. Så kommer der en anden sikkerhedsvagt og siger, at vi skal tage det ned, fortæller Niebuhr til tipsbladet.dk.

- Der bliver sagt, at hvis vi ikke tager banneret ned, bliver vi bedt om at forlade stadion. Vi fastholder, at vi gerne må holde banneret oppe, og der bliver tilkaldt en tribuneleder. Hun beder om at se banneret og tage billede af det. Vi har så en dialog med hende om, hvilke regler vi bryder. Hun siger, det er UEFA’s regler, og får nævnt, at vi jo kan krænke qatarerne.

Siger hun ordret, at det bryder UEFA's regler, og at banneret kan krænke qatarerne?

- Det er korrekt. Så siger hun, at vi skal lægge flaget væk ned i tasken. På det tidspunkt har spillerne forladt banen, så det gør vi og forlader stadion i god ro og orden.

Henviser de mere specifikt til, hvilke reglerne I overtrådte?

- Jeg tror, der blev nævnt noget kortvarigt med, at det var noget politisk, men det klinger lidt hult, eftersom der var palæstinensiske flag under Israel-kampen og med sagen fra Baku, hvor DBU var meget verbale med utilfredshed over, at flaget blev konfiskeret, siger Daniel Niebuhr.

- Vi spurgte, hvorfra vagterne havde fået besked på, at de skulle bede os om at lægge banneret væk, og om det var noget, de havde fået at vide oppefra. Så svarede de ja. Så spurgte vi, om det var DBU, og de svarede ja.

Daniel Niebuhr havde det samme banner med, da han var i Moldova for at støtte landsholdet i sidste uge. Da fik han det konfiskeret og udleveret igen efter kampen. Efter den episode reagerede Christian Rothmann, formand for Danske Fodboldfans, med kritik af, at Niebuhr havde fået frataget sit flag.

Han hæftede sig imidlertid ved én ting:

- Jeg er dog betrygget ved, at vi ikke ser det i Danmark, men uden for landets grænser og i andre kulturer. Jeg er bare glad for, at der i Danmark er plads til, at vi kan udtrykke os på den måde. Vi er ikke vant til, at der bliver lagt beslag på fans' holdninger på relevante emner. Qatar er noget, vi har diskuteret rigtig længe, og det er en slutrunde, vi arbejder på at kvalificere os til, så naturligvis synes jeg, fans har ret til udtrykke sig, sagde han.

Den udtalelse endte med at blive nærmest omvendt profetisk. Den fremhæver Daniel Niebuhr da også.

- Jeg synes, det er beklageligt. Jeg vil meget gerne hæfte mig ved Christian Rothmanns citat. Jeg synes, det indrammer det meget godt. Det er beklageligt, at man frarøver fans muligheden for at udtrykke sig kritisk. Det er sådan, situationen er, vil jeg sige.

DBU har ikke svaret på tipsbladet.dk's henvendelse. Kommunikationschef Jakob Høyer har dog talt med Berlingske. Her siger han, at banneret blev fjernet, fordi det havde et politisk budskab.

- Reglerne er bare sådan, at du ikke må have politiske budskaber med. Og jeg vil gerne tage en sammenligning. For en måned siden var der landskamp mellem Danmark og Israel, hvor der var masser af palæstinensiske flag. Det kan man godt have. Men hvis du havde et palæstinensisk flag, hvor du skriver boykot Israel henover, så bliver det inddraget, siger han blandt andet.