Eksperter: Dette kan United lære af Liverpool

Manchester United har ikke vundet mesterskabet i ni år og befinder sig aktuelt i en sportslige krise. Men hvordan er den tidligere så vindende klub havnet der, og hvordan kommer den tilbage til toppen af engelsk og europæisk fodbold? Tipsbladet diagnosticerer en syg patient og skitserer den nødvendige behandling.



Fra Tipsbladets trykte udgave den 19. august 2022

En af Mads Davidsens bekendte har med bare to ord opsummeret Manchester Uniteds slingrekurs de seneste ni år.

Davidsen, der har været fodboldtræner og -leder gennem knap 20 år, har opbygget et stort netværk, som også omfatter nogle, der arbejder eller har arbejdet i Manchester United. Det var en af dem, der ramte hovedet på sømmet.

”Jeg har også hørt fra nogle folk, der arbejder på akademiet. Som akademi er man i princippet bare underlagt førsteholdets retning, men som en sagde til mig: ’Which direction ?’”

Manchester United sluttede seneste sæson på sjettepladsen og ligger efter to nederlag som agterlanterne i Premier League. I weekenden tabte holdet 4-0 til lille Brentford. Men den sportslige krise kun et symptom på problemer, der stikker langt dybere end diskussioner om den aktuelle træner, eller hvem klubben bør købe, inden transfervinduet lukker.

Næste modstander er ærkerivalen Liverpool, der de seneste år har byttet plads med United: Nu er det Jürgen Klopp og co., der vinder titler og bejler til mesterskabet, mens United famler i blinde og til foråret runder ti år uden en Premier League-titel.

Sammen med to erfarne fodboldledere og klubrådgivere diagnosticerer Tipsbladet, hvad Manchester United har gjort forkert, og hvordan klubben kommer tilbage på sporet.

Først lidt teori.

Mads Davidsen, der senest har været sportsdirektør i Al Jazira i Abu Dhabi og før det teknisk direktør i kinesiske Shanghai SIPG, er i dag konsulent og rådgiver for fodboldklubber i sit eget firma, Optima Football Consulting. I 2020 udgav han bogen ’Hvor svært kan det være?’ sammen med den tidligere direktør i Parken Sport & Entertainment Dan Hammer. I den præsenterer de en model for, hvad der skaber resultater over tid.

70 procent handler om økonomi. Her er Manchester United fint med. Selv om ejerne trækker store summer ud til rentebetalinger på nogle heftige lån og aktieudbytter, bruger klubben penge nok på transfers og lønninger til at være med i toppen.

20 procent handler om kompetencer og strategi.

”De har de 70; pengene er der til at investere, men de 20 procent er simpelthen bare brugt for dårligt,” siger Mads Davidsen.

”De har simpelthen ikke defineret en fodboldstrategi, og de ikke kan finde ud af at følge en plan over tid.”

De sidste 10 procent handler om held og tilfældigheder.

Inden for de 20 procent ligger det arbejde, som handler om at udforme og ikke mindst udføre en strategi. Mads Davidsen oplister fire parametre, som bør indgå i alle klubbers arbejde med deres overordnede plan:

Spillestil, som giver sig selv. Metodik: Hvordan træner man, hvordan arbejder man, hvilke specialister skal man bruge? Rekruttering: Hvordan skal man rekruttere, hvem skal man rekruttere, og hvordan hænger det sammen med førnævnte parametre? Akademiet: Hvordan vil man udvikle spillere, hvad er målet for ungdomsarbejdet, hvor mange spillere skal nå førsteholdet?

”Alle de spørgsmål skal de have stillet sig selv som klub og være afklaret med og have skrevet ned og implementeret, så man har nogle ret klare KPI'er [Key Performance Indicator], som man bare giver til en træner, når han ankommer, og siger: ’Det er er vores fodboldstrategi. Det er det her, du skal opnå på de forskellige parametre.’ Så er det op til træneren at sige: ’Det tror jeg ikke på’ eller ’Det kan jeg godt se mig selv i.’ Og selvfølgelig er det op til klubben at analysere trænermarkedet og finde den profil, der kan udføre det,” forklarer Mads Davidsen.

En usund model
Tor-Kristian Karlsen har siden slutningen af 90’erne arbejdet som scout og sportsdirektør i mange forskellige klubber, mest prominent i AS Monaco fra 2011 til 2013, og i dag er han konsulent for fodboldklubber. Han er fuldstændig på linje med Davidsen.

”I teorien burde alle klubber jo fremstå som Ajax med klare principper for spillestil, kultur, træningsmetodik og spillerrekruttering, men det er en meget smertefuld og langsigtet proces at gennemføre for en klub som Manchester United med sin egen ’kultur’ – den diffuse ’United Way’ – og stærke personligheder omkring klubber, som stadig har indflydelse,” siger han.

Hvordan har Manchester United gjort det på de parametre?

”Svagt. Bortset fra tom snak om ’vinderkultur’ og ’The United Way’ er klubben aldrig nået nogen vegne med at omorganisere sig i den retning, som succesrige europæiske klubber opererer. Idéen om at videreføre den samme struktur, som gav resultater i 90’erne og 00’erne, virker meget naiv.”


Foto: Getty Images

I fraværet af en strategi med klare principper kommer United til at fremstå langsom og ustruktureret, når det eksempelvis kommer til transfers, mener Karlsen. Men det er bare et tegn på en underliggende sygdom. En sygdom, som Manchester City og Liverpool har vaccineret sig selv mod ved at have en klar retning udtænkt og udført af dygtige ledere.

”Med det udgangspunkt agerer rivalerne hurtigt og bestemt i transfermarkedet – ledet af dygtige sportsdirektører – med klare definitioner på deres behov for forstærkning og spillertyper,” siger Tor-Kristian Karlsen.

”Her har Manchester United måske efter min mening begået den største fejl, siden Sir Alex [Ferguson] stoppede: I stedet for at opbygge stærke organisationer med sportsdirektører eller fodboldkyndige administrerende direktører har de lagt alt ansvar over på en manager, som får totalt frit spillerum, uden andre nøglepersoner kan bære ansvaret eller styre klubben i en rigtig retning.”

”I mine øjne er strukturen i klubben den største hindring for succes.”

I Mads Davidsen og Dan Hammers bog kalder skelner de mellem klubber, der selv fastlægger spillestil, rekrutteringsstrategi, metodik og så videre, og klubber, der lægger alle sine æg i managerens kurv. Sidstnævnte kalder de the unhealthy model .

Uniteds træner- og dermed kursskifter siden Sir Alex Ferguson vidner ifølge Davidsen om, at klubben benytter sig af netop denne model.

”Når man skifter fra David Moyes til Louis van Gaal til Mourinho til Solskjær til ten Hag: Rent spillestilsmæssigt, metodikmæssigt sejler man fra den ene ende af skalaen til den anden ende af skalaen. Så det er et febrilsk forsøg, hvis du spørger mig, på at fastholde the unhealthy model , hvor en manager er nøglen, og han bestemmer alt, the gaffer og alt det der engelske, der stadig hænger lidt ved i miljøet derovre,” siger han om englændernes historiske besættelse af manageren som den altdominerende figur.

Den manglende retning
Det handler kort sagt om at have en retning, som klubben udstikker, og som alle beslutninger peger ind i. Store som små. Mads Davidsen kalder det alignment, som er svært at oversætte direkte til dansk, men som betyder at placere noget på en lige linje. Altså sørge for, at alt peger i den retning, som klubben skal.

Alignment er mit yndlingsord,” siger han.

”Det skal afspejle alle beslutninger, der tages. Det kan man bare se, at det gør det ikke. Nu ser vi rygter om nye spillere, der skal til Manchester United. United er måske den klub i verden, vil jeg skyde på med min viden, der har flest scouts ansat. De har over 50 scouts globalt set. Vi må gå ud fra, at det er relativt kompetente mennesker. Jeg kan ikke tro, at den bedste, de kan komme op med, er [Marko] Arnautovic. Bare for at give et konkret eksempel.”

”Det taler ind i, at det ikke er aligned. Der er nogle link mellem nogle afdelinger, der ikke er på plads. Man er ikke helt afklaret med, hvordan man vil spille, og derfor tror jeg også, det er svært for scoutsene. Jeg tror faktisk, det er rigtig svært at være scout for Manchester United. Hvis man den ene sommer skal hente en spiller til Louis van Gaal og den næste sommer til Mourinho, og nu skal man hente til ten Hag, er det godt nok forskellige spillerprofiler.”

”Jeg har også hørt fra nogle af de scouts, der er i Manchester United, at det er et svært job. For den rapport, man lavede i går, kan være fortid i morgen, for det skifter. Og det er det, det ikke må, og det er det, Liverpool og Manchester City har været gode til at gøre det modsatte af. De er aligned.”

I Liverpool kom det dog til dels først med Jürgen Klopp, medgiver Mads Davidsen. Derfor skal retningen og strategien stå sin store prøve, når han en dag ikke længere er der.

”Så er de stærke, hvis det kan lade sig gøre. For selvfølgelig er det en nøgleposition. Vi siger ikke, at manageren er uvigtig. Vi siger bare, at han ikke skal have nøglerne til hele klubben,” siger Davidsen.

Også Tor-Kristian Karlsen vurderer, at City og Liverpool er gode eksempler på klubber, som har styr på sin retning og sin organisation. Som har en plan.

”I dag har alle storklubberne adgang til de samme ressourcer og hjælpemidler, både hvad angår scouting og performance. Men hvor konkurrenterne arbejder langt mere koordineret og hurtigt, fremstår Manchester United langt mere ’ad hoc’ med det, som kan virke som improviserede indgreb på transfermarkedet,” siger Karlsen.

Alibiansættelser
Både Tor-Kristian Karlsen og Mads Davidsen ernærer sig ved at rådgive klubber, så det er nærliggende at spørge, hvilke råd de ville give til Manchester United: Hvordan ville de få styr på spillestil, metodik, rekruttering og akademi?

”Jeg ville ansætte en sportsdirektør, der havde fagligheden til at udfordre ten Hag og løfte akademiet og rekrutteringen, men samtidig få beskrevet – sammen med ten Hag – spillestilen og sige: ’Det her er Manchester United indtil 2030. Det er fodboldstrategien. Spillestilen ændrer vi ikke’,” siger Mads Davidsen.

Tor-Kristian Karlsen:

”Ud fra mine tidligere pointer er det måske ikke overraskende, at jeg ville anbefale en omstrukturering af den sportslige organisation. Som første skridt fremstår en ansættelse af en meriteret sportsdirektør som det mest logiske. Dette burde selvsagt have været gjort for længe siden,” siger nordmanden.

”Derudover er det også åbenlyst, at hovedansvaret for at implementere sportslige beslutninger bør overføres til denne nye kapacitet og væk fra den administrerende direktør eller personer – tidligere spillere og trænere – som har meninger og kontakter i og omkring klubben.”

Manchester United har faktisk allerede en sportsdirektør. Efter fans og mediernes pundits i årevis havde skreget på netop en af slagsen, forfremmede klubben i sommeren 2021 John Murtough fra sin rolle som head of football development . Samtidig udpegede United klubbens tidligere spiller og daværende assistenttræner Darren Fletcher som teknisk direktør.

Transfers, skrev The Guardian, skulle dog fortsat sortere under daværende manager Ole Gunnar Solskjær og klubbens rekrutteringsafdeling. Solskjær skulle fortsat referere til administrerende direktør Ed Woodward.

Så selv om klubben har en sportsdirektør af navn, har den ikke en af gavn. I hvert fald ikke i den forstand, som ifølge Karlsen og Davidsen er nødvendig.

”Hans mandat er, hvis du spørger mig, ikke stærkt nok. Set udefra og det, jeg hører fra mit netværk, tror jeg ikke, John Murtough har det. Jeg tror, han er meget mere administrativ og involveret i forhandlinger og klubbens kontakt til agenter. Det er også en vigtig rolle, men det er måske ikke lige det, jeg tror, Manchester United har brug for.”

”Man skal som sportsdirektør eller teknisk direktør se sig selv som dem, der sidder ude i cockpittet og laver navigationen, og så er det op til piloten, det er så træneren, at styre flyet. Men han bestemmer altså ikke, hvor det skal flyve hen. Det skal man som sportsdirektør designe. Og det skal man holde fast i – også når det blæser,” siger Mads Davidsen.


Foto: Getty Images

Man skulle næsten tro, at Davidsen og Karlsen har koordineret deres analyser, for sidstnævnte lægger sig klods op ad førstnævnte.

”En stor udfordring for Manchester United er, at man har udpeget interne personer i sportsdirektør-lignende stillinger med John Murtough som director of football og Darren Fletcher som technical director , mens Tottenham for eksempel ansatte en meriteret sportsdirektør [Fabio Paratici, tidligere Juventus-direktør] fra det åbne marked,” siger Tor-Kristian Karlsen.

”På den måde kan det virke, som om rollen ikke har haft nogen prioritet – at de ikke har nogen tro på den – hos Manchester United, og at man næsten har skræddersyet rollerne til personer, som går stille på gangene og føjer sig i hierarkiet. Eller at denne ”omstrukturering” var ren kosmetik for at tilfredsstille medierne og fansene.”

Karlsen hæfter sig blandt andet ved, at manager Solskjær angiveligt spillede en vigtig rolle i udnævnelsen af Murtough og Fletcher.

”Hvordan skal en sportsdirektør opstille retningslinjer for spillestil, metodik, scouting, køb og salg af spillere, når han i praksis er udnævnt af cheftræneren,” spørger Karlsen retorisk.

”Jeg har set lignende konstellationer tidligere, og det ender gerne med, at sportsdirektøren bliver en glorificeret chefscout eller bliver stuvet væk på akademiet. I det lange løb er det åbenlyst for mig, at klubben vil lide under, at den udnævner relativt tilfældigt fra de indre linjer til formodede nøglepositioner frem for at sigte efter de stærkeste navne i branchen.”

Forfra igen?
John Murtough har aldrig tidligere været sportsdirektør i en fodboldklub. Han har dog haft forskellige roller i engelsk fodbold i 25 år, primært inden for akademier og spillerudvikling. Han blev ansat i Manchester United som akademichef under David Moyes, som han havde arbejdet sammen med i Everton, og efter et par år blev han sat i spidsen for Uniteds udviklingsarbejde som head of football development .

Mads Davidsen mener heller ikke, at det er et stærkt nok CV til at bestride jobbet som øverste sportslige ansvarlig for en af verdens største klubber.

”Han har ikke en baggrund, hvor han kan sidde og dissekere en spillestil eller for eksempel analysere en træners arbejde ved at stå på træningsbanen. Det tror jeg ikke på, han har fodboldfagligheden til. Hvis han starter en diskussion med ten Hag, vil han hurtigt bliver kørt ud ad lokalet. Derfor vil det være svært for ham at gå ned og stille spørgsmål ved det arbejde, der bliver lavet,” vurderer han.

”Det er det enormt sensitive arbejde, man har som sportsdirektør, og som jeg også har skullet kæmpe med med nogle af de trænere, jeg har arbejdet sammen med. Det er enormt sensitivt, at man et eller andet sted skal være en stikpille til deres arbejde og spørge ind til, hvorfor der bliver trænet på det i den her uge, eller ’hvad med vores spillestil?’”

Det er ifølge Mads Davidsen ekstremt vigtigt at have den fornødne fodboldfaglighed som sportsdirektør. Det synes Tor-Kristian Karlsen også. Han tilføjer:

”Evnen til at tænke strategisk, have et analytisk blik og været udstyret med stærke lederegenskaber er også centralt for en sportsdirektør eller et arbejdende bestyrelsesmedlem. Her skal man holde snor i de lange linjer og bevare overblikket, ikke bare tænke uge til uge.”

Det sidste taler ind i en central pointe for alle fodboldklubber og særligt dem på størrelse med Manchester United. For det er jo ikke sikkert, at sejrene kommer væltende, og trofæerne hober sig op, så snart man har ansat de rette folk, og de har udstukket en retning. Derfor er det afgørende, at ledelsen har is i maven. Også når holdet taber et par kampe, og hylekoret begynder at synge om trænerfyringer og panikløsninger på transfermarkedet.

”Det er humlen i rigtig mange fodboldklubber faktisk. Det er det, som Dan Hammer i vores bog kalder ’branchens specifikke stressfaktorer’. Det er det, mange klubber ender med at lade sig påvirke af. United er bare et ekstremt tilfælde. Det var selvfølgelig også et ekstremt tilfælde at tabe 0-4 til Brentford, men prøv at se det pres, de er kommet under efter det nederlag. Det er helt ekstremt på alle medier og på alle tangenter,” siger Mads Davidsen.

Trods den elendige sæsonstart mener både Mads Davidsen og Tor-Kristian Karlsen, at ansættelsen af Erik ten Hag som cheftræner som udgangspunkt er fornuftig. Førstnævnte hæfter sig ved, at ten Hag har erfaring med at arbejde med unge spillere og topspillere, han har vundet mesterskaber og leveret varen i Europa, og så er han eksponent for en spillestil, som passer til hold, der vil vinde noget.

Også Tor-Kristian Karlsen roser ten Hag.

”Mens alle de førnævnte cheftræneransættelser på forskellig vis har været retningsløse, viser ten Hag-ansættelsen i det mindste, at man har en slags ønske om at foretage dybere forandringer, hvad angår spillestil og metodik.”

Men, påpeger Karlsen, hvis ikke ten Hag får stærkere ledere i lagene over sig, bliver det svært at foretage de nødvendige forandringer. Og så begynder cyklussen forfra. Igen.

Sommerens 20 største transfers i fodbold – klik her og se mere.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.





Paul Pogba et emne hos engelsk gigant



TIPSBLADET SPECIAL

Her er Danmarks næste toptrænere


– Jeg har det lidt stramt over det her interview

Jeg tog fejl: Godt at FCM ikke kom i CL



Højlund i stor diskussion med holdkammerat

David Nielsen afviser: ‘Vil ikke have det job’

Opfordrer storklub til at fyre træner og ansætte Frank

Ekspert om Birk-udtalelser: ‘Risikerer at miste jobbet’

VM-lodtrækning i dag: Her er Danmarks mulige modstandere



" Det mener Tipsbladet

Sløj timing: Det virker amatøragtigt, Brøndby!


Skal FCK frygte jer? ‘Vi kommer til at stå stærkere’

Skriver til FCK-stjerne midt om natten

Brøndby-chef fyret: Her er Neestrups svar

Ellevild Amin Chiakha: Nok den værste følelse



Fanklubben
" Tipsbladet's fan panel

Silkeborg-fan: Her er min drømmetransfer


Har ondt af ham: ‘Han er rigtig nedtrykt’

Dårligt nyt om FC Midtjylland-profil

Ekspert: Brøndby ansætter ny chef i morgen

Her er Danmarks drømmepulje – og det værste mareridt

Altså, hvordan kan han være så dårlig?



Var et teenagevidunder: FCK-komet står ved en skillevej

Jacob Neestrup til Tipsbladet: Forkert!

Her er fem bud på en ny Brøndby-træner

Hyrede Brøndby-træner: Overbevist på 30 sekunder



Fanklubben: Disse tre kan være færdige i Brøndby

Juventus lurer på dansk angriber

Skal hans lillebror også til Danmark?

Kasper Schmeichel: Ved I, hvor irriterende han var?

Kæmpe optur for Elias Jelert

Hvordan kan han være så dum? Kan koste jobbet

Brøndby-boss kimet ned

FCK og FCM bød på Brøndbys stjerne: ‘Jeg var i chok’


TOPNYHED

Lind bomber i Italien: ‘Ustoppelig’


Neestrup: Derfor er Sander og Cornelius vraget

Nu forklarer Brøndby-boss timingen af fyring

Stor ændring lurer i Brøndby

‘Han har nogle ekstraordinære kompetencer’

I chok: ’Det er jo en kæmpemæssig krise!’

Frederik Birk er slet ikke i tvivl

Sådan! Rasmus Højlund med to kasser for Man Utd

Han ligner FCK’s nye superstjerne

Tøffe dybt chokeret: Hvad fanden betyder det? 

I frostboksen: Det bliver mellem mig og ham

Fem spilforslag til weekenden 13.-15. December

Havde spillernes opbakning: Fyring overrasker i Brøndby

Brøndby meget tæt på sportsdirektør

Dagens Spilforslag: Godt med mål i bundopgør

Nyder Superliga-livet: Som under Bo Henriksen

De kan snuppe Andreas Maxsø

Her er reaktionerne på Jesper Sørensens fyring