Video : Tipsbladet
Skandinavien

Riddersholm afviste topjob: Derfor sagde jeg nej

Glen Riddersholm afviste et stort job som direktør i KRC Genk i sommer, fordi han ikke var klar til at sige farvel til jobbet som fodboldtræner endnu.

Dansk mester med FC Midtjylland, pokaltriumf med Sønderjyske. Det er et par af højdepunkterne fra Glen Riddersholms mere end 20 år som fodboldtræner, hvor han har prøvet lidt af hvert. 

I sommer opstod en ny mulighed, hvor han kunne forsøge sig med en ny vej inden for fodboldverdenen.

Efter at have tilbragt et halvt år som assistenttræner i KRC Genk, var Riddersholm i dialog med den belgiske storklub om at blive en del af klubbens ledelse som teknisk direktør. Dialogen varede små 14 dage, men til sidst kom svaret fra den danske træner: "Nej tak." 

- Jeg føler mig ikke klar til at sidde bag et skrivebord, fortæller Glen Riddersholm uden at tøve til Tipsbladet og uddyber:

- Mange steder har jeg arbejdet med strategi, så det hænger uomtvisteligt sammen. Men at skulle fylde hele hverdagen ud med det er jeg ikke klar til. Jeg brænder stadigvæk for at udvikle fodboldspiller til topniveau og for at udvikle fodboldhold. Der er jeg ikke klar til endnu at sige farvel til græsset. Så har jeg priviligeret at finde nogle projekter, der passer rigtig godt til det, jeg tror på og kan. 

- Jeg er glad for, at jeg fik muligheden (i Genk), men det er også vigtigt, at man er ærlig over for sig selv, og det har jeg været. Det nytter ikke noget, at man siger ja til noget og så leder efter et cheftrænerjob.

I stedet landede Riddersholm et cheftrænerjob, lidt over en måned efter bruddet med KRC Genk.

Han blev sæsonens tredje cheftræner i den svenske traditionsklub IFK Norrköping, som har kæmpet for at undgå nedrykning i denne sæson. Nu, godt otte uger efter han fik jobbet, har klubben kun tabt tre af 11 kampe og har kurs mod at sikre sig overlevelse.

- Hvis jeg skal kigge tilbage, er det jo otte uger, der er fløjet afsted. Der har været nok at se til. Når man overtager midt i sæsonen, er det ofte sådan, at holdet ikke er flyvende. Det var det hold, som jeg overtog, selvfølgelig heller ikke. Jeg er den tredje træner i denne her sæson. Det har været hektisk, men også en god start med opadgående kurve, siger Glen Riddersholm.

Med en kontrakt frem til udgangen af 2025 er den tidligere Superliga-mestertræner imidlertid slet ikke en brandslukker. Han er blevet hentet ind for et længerevarende projekt, som han sammenlignet med det, han var en del af i flere Superliga-klubber.

- Det er en slags genstart, og det handler om at få bygget ikke bare spillet på banen, men hele organisationen op. Det skal være en ny retning på strateginiveau med en klar retning på og uden for banen. Det ligner på mange måder projektet, jeg startede i i Sønderjyske, AGF og FC Midtjylland i tidernes morgen, uden at man kan sammenligne det en-til-en.

- Det er jo noget, jeg trives i og har det godt i. Jeg går på job hver dag for at vinde et trofæ over tid. Og det er også den kultur, vi skal have indarbejdet her i Norrköping. Når man har kæmpet i den del af tabellen, vi har, handler det om at tage et skridt ad gangen. Der findes ingen genveje i topfodbold, så vi skal tage det skridt for skridt og bygge noget stabilitet ind i det hele. Man kan ikke bare gå fra den del af tabellen, vi lægger, og så tænke på top fire. Vi skal nærme os hele tiden, fortæller Riddersholm.

“Danske trænere er godt klædt på”
Riddersholm er desuden langt fra den eneste danske træner, der har landet et job i udlandet i løbet af de seneste måneder.

Brian Priske er blevet hyret af Sparta Prag, Bo Henriksen har overtaget i FC Zürich, og Jess Thorup sættes i forbindelse med et job hos VfB Stuttgart i Bundesligaen. Derudover er Bo Svensson allerede cheftræner i Mainz 05, mens Thomas Frank som bekendt træner Brentford i Premier League. Og så skal Jakob Michelsen, der træner HamKam i norsk fodbold, for god ordens skyld også nævnes.

Der er altså en del danske trænere i udlandet, og for Glen Riddersholms vedkommende har det været ganske problemfrit at rykke uden for landets grænser.

- Det handler om ikke at ændre på sin opfattelse af spillet, men heller ikke på sin ledelsesstil. Så må man tilpasse sig lidt til den klub og kultur, man leder og arbejder i. Men man skal huske at være sig selv.

- Det, har jeg oplevet, har været nemt, og det er et udtryk for, at vi danske trænere er klædt ganske godt på til de udfordringer, moderne fodbold støder på. Det er ikke sådan, at jeg på et taktisk eller ledelsesmæssigt plan føler mig ekstraordinært udfordret. Jeg føler, at det fundament, jeg har med mig efter mange år i Superligaen, er godt, fortæller han. 

Hvad der lige præcis gør danske trænere så eftertragtede i udlandet, har Riddersholm et bud på.

- Det er jo svært at koge ned til fem linjer, for det er meget komplekst. Men der er ingen tvivl om, at i takt med at dansk fodbold har taget store skridt på mange fronter, har det samtidig løftet kvaliteten hos flere danske trænere. Taktisk tror jeg, at vi har fået en ganske god skoling i Danmark. Og hvis vi kigger ind i 2022, har vi i Danmark i mange år snakket meget om, hvad der er sket med de nye generationer og de samfundsændringer, der har været. Det tror jeg, hvis jeg skal bruge mig selv som eksempel, har gjort, at vi er i stand til at afkode og forstå, hvad der kræves for at motivere, udvikle forstå og skubbe på udviklingen hos de nyeste generationer, som er meget anderledes, end da jeg startede som træner i '86.

- Der tror jeg, at vi i Danmark sammen med få andre har været first movers. Flere år efter kan man nu se, at de største og mellemstore fodbold lande også har måttet ændre og tilpasse sig den udvikling. Og på det område tror jeg, at vi har fået et forspring. Vi har tillært os, hvordan de nye generationer skal håndteres og ledes. Med et lidt mere human touch måske. Det er noget, der bliver efterspurgt rundt omkring. Det er først nu, at nogle lande er begyndt at efterspørge den del, og der har vi i mange år dygtiggjort os på netop det område.

- Så skal vi heller ikke lukke øjnene for, at når danske hold klarer sig godt, når landsholdet klarer sig godt, når talentudviklingen klarer sig godt, og når danskere spiller på store hold i store ligaer, ja, så smitter det af i systemet. Og så kommer der mere og mere anerkendelse, og det kan nogle trænere heldigvis drage nytte af.

Glen Riddersholm og IFK Norrköping skal onsdag i aktion mod Helsingborgs IF. Hvis de vinder og Degerfors taber til IFK Göteborg, vil Norrköping være stort set sikre på overlevelse i Allsvenskan.