Dommen: Der er fire scenarier for FCKs fremtid
Foto: Getty Images
Superliga

Dommen: Der er fire scenarier for FCKs fremtid

ANALYSE: FC København høster over en halv milliard kroner på at spille Champions League i 2022 og 2023, og i næste uge tror man fuldt og fast på en sejr over svækkede Manchester United. Tipsbladet har set nærmere på, hvad københavnerne bruger Champions League og en god UEFA-rangering til.

Det er top mod bund i dag. Det er et hold, der i min bog burde have fået en røvfuld point i Champions League med deres fantastiske spil. De kan jo stille to hold i den her række.”

Når man sådan et skudsmål af en tidligere Brøndby-spiller, der netop har tabt 0-4 i Parken efter at have indkasseret et mål efter 14 sekunder, er der noget, der fungerer.

For da Tipsbladet taler med Hvidovres Martin Spelmann i minutterne efter sidste weekends kamp mellem FC København og oprykkerholdet fra Vestegnen, sætter den erfarne midtbanespiller blot ord på det, mange kan se: At et FC København-hold, der kan skifte Jordan Larsson, Denis Vavro, Peter Ankersen, Nicolai Boilesen og Oscar Højlund i en Superliga-kamp, står særdeles stærkt.

Det er kun et par år siden, FC København opstillede nye målsætninger om Champions League hvert andet år, store plus på transferkontoen og stor omsætning i fodboldafdelingen.

Men måske er tiden allerede kommet til, at københavnerne igen tager et kig på fremtiden med de muligheder, man har som seedet i Champions Leagues kvalifikationsfase, og gode muligheder for at vinde adskillige mesterskaber i de kommende år.

Tipsbladet har set nærmere på fire mulige scenarier for hovedstadsklubben.

STØT FREMGANG

Spillerbudget i 2025/26: 275-325 millioner kroner

Da Jacob Neestrup for lidt over et år siden blev cheftræner for FC København, endte københavnerne med tre point i gruppespillet for tre uafgjorte på hjemmebane.

Men man blev spillet ud af banen på udebane, og selv om det er Superliga-rivalen FC Midtjylland, der i Danmark er blevet berømt for at se på Expected Goals, skævede man i FC København også til, at man på den konto havde en Expected-målscore på 4,8-11,2 i gruppespillet og i virkelighedens verden inde på banen endte med en målscore på 1-12.

Før den kommende uges kamp mod Manchester United hedder samme statistik for gruppespillet 3,4-3,6, og endnu vigtigere for københavnerne er fornemmelsen, at man i alle tre kampe burde have haft point eller vundet.

Det kan FC København sagtens bygge oven på. Københavnerne skruede markant op for deres spillerbudget fra 2021, fordi man ville sætte sig på Superligaen, men også fordi man ville tilbage i Champions League og spille i gruppespillet.

For ude i fremtiden anede københavnerne den store forandring, der kommer i Champions League fra næste år, hvor turneringen ligesom Europa League går over til et ligaspil med 36 hold, der spiller otte runder mod otte forskellige hold.

Nu er pengene, i omegnen af 700 millioner kroner, kommet i kassen på to gruppespil i træk, og når det så oven i købet bliver lettere for et FC København-hold med DM-kronen på hovedet at kvalificere sig til Champions League fra næste sommer, kan man sagtens skrue yderligere op for spillerkøbene og give ungdomsafdelingen nogle ekstra millioner kroner årligt.

I det her scenarie vil FC Midtjylland, FC Nordsjælland og Brøndby IF vinde et mesterskab af og til, hvis de skruer et godt hold sammen, især førstnævnte med deres nye stærke hovedaktionær Anders Holch Povlsen. FCN kan også, hvis ejerne i Mansour Group skruer yderligere op, og det udvidede samarbejde med klubber i USA og Egypten bærer frugt.

I denne model kan FC København sagtens holde til finansielt at komme i Europa League flere år i træk og til at glippe et par mesterskaber, men man bør de fleste sæsoner have det stærkeste hold i Superligaen og vær klar favorit.

FLYT JER, AJAX!

Spillerbudget i 2025/26: 400-600 millioner kroner

Den nye Champions League-model og FCK's mulighed for at kvalificere sig til ligaspillet og alle dets ekstra millioner må være fristende en voldsom fristelse internt i FC København.

I Tipsbladet og en række andre medier har kommentatorer og tidligere topspillere argumenteret for, at FC København gør som Club Brugge, Red Bull Salzburg eller Ajax og strækker sig helt derop, hvor spillerne koster 80-100 millioner kroner i transfer, samtidig med at de med deres 18-19-20 år er så attraktive, at de kan sælges til to-tre-fire gange penge efter et par sæsoner.

I de seneste år er transfermarkedet i Danmark, Europa og globalt eksploderet voldsomt i størrelse, og når Superligaen i sommer kunne sætte salgsrekord på utrolige 880 millioner kroner, var det blandt andet takket være den eksponering, spillere fra FC København og FC Midtjylland har fået i de europæiske gruppespil.

Det kan sagtens være, den udvikling fortsætter, og at FCK's ledelse og bestyrelse kan se for sig, at man begynder at sælge spillerne i samme prisklasse som Ernest Nuamah, der røg fra FC Nordsjælland til Lyon for over 200 millioner kroner i august.

Her kan Champions League også hjælpe FCK – det er selvforstærkende i rekrutteringen af nye spillere at pege på, at man igen og igen kommer i den store turnering.

Hvis man skruer op og nærmer sig budgetterne i de klubber, der er klart foran FCK i hierarkiet i dag, kan man i teorien både følge bedre med i det nye CL-ligaspil men også sætte sig hårdt på Superligaen.

Kroatiske, østrigske og skotske tilstande kan være svære at nå, og er måske heller ikke så attraktive, men hvis FCK brugte op mod en halv milliard kroner i spillerbudgettet, ville det være underligt, hvis man ikke i hvert fald vandt ni ud af ti mesterskaber.

Modellen er dog også yderst risikabel.

Glipper man et mesterskab eller Champions League, er årsregnskabet et rygende krater, bare spørg i Ajax i denne sæson. Man kan være tvunget til et rent brandudsalg til nedsatte priser, der skader i flere år fremover.

Og så er det også et meget åbent spørgsmål uden noget sikkert svar, om FCK overhovedet kan bruge så mange penge. Kan man lokke en fantastisk 19-årig brasilianer til Danmarks kulde, hvis man lige nøjagtig tilbyder nok i løn, og stadig er efter de stærke klubber i Top 5-ligaerne på den front?

Gider de virkelig stærke voksne spillere, der lige så godt kunne være i Premier League eller La Liga, vælge FCK med alle de Superliga-kampe og pokalopgør, der følger med?

FCK risikerer at have flere penge, end man egentlig kan bruge fornuftigt, for de samme spillere bliver jo ikke 100 procent bedre af at få dobbelt så meget i løn, som de ville få i dag.

STATUS QUO ELLER STAGNATION

Spillerbudget: 200 millioner kroner

Hvad sker der, hvis FC København går helt i stå i Superligaen, hvilket trods alt ikke er helt utænkeligt efter 13 runder, hvor FCK har leveret flere blege indsatser med snævre sejre eller pointtab?

Hvis især FC Midtjylland eller FC Nordsjælland pludselig gearer voldsomt op eller viser sig at have knivskarpe mandskaber, der overrasker og tager en tur i den yderst attraktive Champions League næste sommer eller i 2025? Det er, trods alt, også lettere for dem at komme i Champions League i det nye format.

Når man ser på opsplitningen af Parken Sport & Entertainment, er der jo ingen garanti for, at de nuværende ejere automatisk vil fortsætte med at satse på fodboldafdelingen, hvis der kommer modgang, eller hvis en ny finanskrise a la 2008-2009 rammer.

Det her er naturligvis ikke noget, nogen omkring FC København vil vælge, og det er da heller ikke specielt sandsynligt. Men det vil være naivt ikke at have øje for risikoen, og at andre klubber før FC København har brændt nallerne på at satse på, at de nu ville blive et permanent Champions League-mandskab.

Det her var i udstrakt grad det, der skete i FCK og Parken efter finanskrisen, så helt grebet ud af den blå luft er scenariet ikke.

SALG TIL EN NY EJER

Spillerbudget: 200-800 millioner kroner

Apropos naivt, så ville man være mere end almindelig godtroende, hvis man tog de seneste par års meldinger om, at et salg af FC København er totalt udelukket, for rene, gode varer.

Som vi også udforsker i Tipsbladets fredagsudgave 3. november, er der ikke voldsomt mange andre klubber i Europa at købe sig ind i, hvis man som investor gerne vil have en klub, der ofte er i Champions League, men ikke koster adskillige milliarder danske kroner at købe, eller skal kæmpe sig vej gennem en vildt svær Top 5-liga med en-to håndfulde større klubber.

FCK er et godt bud på en attraktiv klub for udenlandske investorer, hvis man finder en måde at håndtere den eksisterende gæld og den tilbagefalds-ret, der er på Parken om mange år.

Det er selvfølgelig tæt på umuligt at spå om, hvad nye ejere ville gøre. Men det ville være mærkeligt, hvis man ikke primært købte sig ind for at spille europæisk, og dermed ville skrue op for budgettet for som minimum at følge med inflationen og konkurrenterne.

Saudi-Arabien lurer jo derude på europæiske klubber men ville få et hyr med at slippe gennem de nye danske regler for klubopkøb, der lægger bånd på staters opkøb af danske profklubber. Så mon ikke det også ville være amerikanere, der var i spil, som det konkret tidligere har været, dengang Aston Villas medejer Wes Edens tog et grundigt kig på selskabet.