Video : Tipsbladet
Superliga

Efter tipsbladet.dk’s henvendelse: Minister inddraget i Daramy-sag

Mattias Tesfaye, der er udlændinge- og integrationsminister, er blevet en del af Mohamed Daramy-sagen, efter en politiker har bedt ministeren bekræfte, at en person i Daramys situation kan søge om en særlig dispensation. FCK’eren har gode muligheder for at få ja.

Alt tyder på, at Mohamed Daramy først bliver dansk statsborger et eller halvandet år efter, han havde udsigt til at blive det. FC København-kometen er ramt af uheldig timing med både sidste forårs folketingsvalg og hans egen 18 års fødselsdag. Læs mere om det her.

Det betyder, at han ikke automatisk bliver dansk statsborger, når han mor gør det i begyndelsen af 2020. Til gengæld slipper han formentlig for at ansøge selv helt fra starten, hvilket kan tage to eller flere år. Forklaringen er, at Daramy kan søge om at få hastebehandlet en dispensation til at få statsborgerskab.

Og hvorfor så det? Hæng på.

Mohamed Daramy havde udsigt til at blive dansk statsborger, fordi han er mindreårig, og hans mor var nået hele vejen gennem ansøgningsprocessen. Hun var på listen over personer, der i april blev indstillet til at få dansk pas, hvilket kun kan vedtages ved lov, men loven blev udskudt på grund af folketingsvalget.

Derfor kom hans mor, Isata Daramy, først på lovforslaget fra oktober, men inden hun er endeligt dansk statsborger, fylder Mohamed Daramy 18 år. Og dermed får han ikke automatisk statsborgerskab gennem sin mor.

Læs også:Daramy: Det er svært for mig at se de andre tage af sted med landsholdene

Indfødsretsudvalget erkendte dog allerede i sommer, at det udskudte lovforslag ville ramme en række uforvarende børn og unge, så udvalget vedtog, at Daramy og andre i samme situation kunne få hastebehandlet deres dispensationssag, når forældrene fik tildelt dansk statsborgerskab.

Morten Dahlin, der er infødsretsordfører for Venstre, har efter tipsbladet.dk’s henvendelse skrevet til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) for at få bekræftet, at børnene i samme situation som Daramy kan få hastebehandlet deres sag. Der er fire ugers svarfrist, men ministeriet bekræfter over for tipsbladet.dk, at det kan de.

Gode chancer for dispensation
Normalt kan det være vanskeligt at få dispensation fra reglerne i Indfødsretsudvalget, men under de givne omstændigheder er chancen stor. De parter, som tipsbladet.dk har talt med, siger alle, at de som udgangspunkt ser med milde øjne på de børn og unge, der er havnet i Daramys situation, fordi det på ingen måde et selvforskyldt.

- Jeg kan ikke udtale mig om enkeltsager, men Venstre var jo med til at indføre ordningen, fordi vi grundlæggende ikke mener, det skal komme børnene til skade, at der blev afholdt folketingsvalg på det tidspunkt, der gjorde, siger Venstres Morten Dahlin.

- Det er vigtigt at slå fast, at det her ikke er en ordning, vi har indført på grund af en enkeltsag. Det er en principiel sag for os. Og det kan bedst bevises ved, at jeg som dedikeret Brøndby-mand aldrig ville gøre noget, der hjælper Parken Sport & Entertainment/Football Club Copenhagen, eller hvad de kalder sig nu om dage.

Læs også:Afsløring: FCK-komet risikerer at vente over et år på dansk pas

Rasmus Stoklund, der er indfødsretsordfører for Socialdemokratiet, er ikke Brøndby-fan, men han er enig med Dahlin i spørgsmålet om de børn og unge, der er havnet i samme situation som Mohamed Daramy.

- Det har for mig ikke noget at gøre med, om det er en fodboldspiller eller en pædagogmedhjælper. På et overordnet plan har vi også haft den holdning, at dem, der kom i klemme, fordi der blev udskrevet et folketingsvalg, ser vi positivt på i forhold til en dispensation, siger han.

Også Peder Hvelplund fra Enhedslisten, som i forrige uge stillede ministeren et udvalgsspørgsmål om netop de børn, der fyldte 18 år, inden deres forældre blev danske statsborgere, er positivt stemt.

- Der vil vi give dispensation. Vi giver som udgangspunkt i langt de fleste sager ud fra den betragtning, at folk, der har permanent og lovligt ophold her i landet, også skal have mulighed for at få statsborgerskab. Vi er også modstander af mange af de, synes vi, rigide regler, man lægger ned over det for at kunne få statsborgerskab. For os at se er det at få statsborgerskab nogle helt basale rettigheder og pligter, man får som borger her i landet, siger han.

Venstre, Socialdemokratiet og Enhedslisten har sammenlagt 10 af 17 stemmer i Indfødsretsudvalget, så hvis de stemmer i overensstemmelse med deres overordnede holdninger i Daramys sag, er der flertal for at godkende dispensationen. Og dermed indstille ham til dansk statsborgerskab.

Først derefter kan Mohamed Daramy komme på et lovforslag, som skal behandles i Folketinget, og komme op til en grundlovsceremoni. Så selv i bedste fald har FCK'eren lange udsigter.

Læs også:U21-landstræneren følger stortalentet Daramy: Han er interessant

Læs også:FCK-talent kan få dansk pas inden for kort tid: Drømmer om landsholdet

Læs også:FC København-komet med på anset talentliste