Video : Tipsbladet
Superliga

Ekspert: Brøndby har kørt for længe med underskud

Dagens manøvre fra Brøndby IF betyder ikke det store i sig selv, siger ekspert. Men det, som manøvren er udtryk for, er mere værd at hæfte sig ved.

Hvis man ikke har gået på CBS eller er direktør i en mellemstor virksomhed til daglig, kunne man meget vel sidde tilbage med en undren over Brøndby IF's seneste økonomiske udmelding: Hvad betyder det så?

Klubben meddelte tidligere mandag, at den havde halveret aktiekapitalen fra 285 millioner til 142,5 millioner. Altså at værdien af selskabets aktier var skåret midt over. Det betyder i sig selv ikke det store, siger ekspert til tipsbladet.dk. Men det er udtryk for en væsentlig pointe: at Brøndby mister mange penge.

- Ni ud af ti fodboldklubber producerer flere underskud, end de producerer målgivende afleveringer på banen. Når man bliver ved med at lave underskud, sker der det, at man tærer på egenkapitalen. Så vidt jeg husker, må aktiekapitalen ikke være større end egenkapitalen.

- Så det her er et vidnesbyrd om, at man har haft underskud i alt for mange år. Når producerer underskud, bliver egenkapital mindre, og når den bliver mindre end egenkapitalen, skal man nedsætte aktiekapitalen, siger Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet.

Han kalder dagens Brøndby-manøvre for en regnskabsmæssig teknikalitet, fordi den ikke i sig selv har den store betydning. Men den peger altså på en ubehagelig sandhed for Brøndby:

- Det betyder, at egenkapitalen er faldet for længe. Det er et vidnesbyrd om, at man har kørt for længe med underskud.

- Man får ikke flere penge i kassen, men det er en teknisk foranstaltning, hvor man tilpasser værdien af aktiekapitalen til egenkapitalen. Man siger til investorerne: "I ejer selskabet, og vi må desværre meddele jer, at en konsekvens af, at vi har haft underskud i mange år, er, at jeres andel bliver mindre værd."

Jan Bech Andersen er sidder på aktiemajoriteten i Brøndby med 56,5 procent af aktierne.

Brøndby IF har de seneste ti år leveret overskud én gang. Det samlede underskud i perioden udgør 660 millioner kroner. Egenkapitalen var ved udgangen af 2020 på 156 millioner.

Dagens udmelding er altså ifølge Per Hansen mest af alt en cementering af det, der allerede stod klart: at Brøndby IF har svært ved at få indtægter til at matche udgifter.

- Det er ikke sådan, at det her er et udtryk for, at Brøndbys økonomi er blevet dramatisk forbedret. Den er heller ikke blevet dramatisk forværret. Det er et udtryk for, at det er svært at tjene penge, og det er lidt business as usual – desværre, må man sige.

Det er altså status quo.

- Den gode nyhed er, at det her ikke ændrer noget. Den dårlige nyhed er så også, at det ændrer ikke noget. Det gør ikke ondt værre, men det gør heller ikke ondt bedre, siger Per Hansen.