• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen og Jacob Quvang

Storklubber kan byde 200 mio: Han er FCKs guldfugl

Foto: Getty Images

Et mål mod Manchester United gør kun gode ting for Roony Bardghjis markedspris. Tipsbladet har vendt den 17-årige svenskers prisskilt med flere insidere på transfermarkedet.

Af Troels Bager Thøgersen og Jacob Quvang

Hvad skal Roony Bardghji koste?

Det spørgsmål er uundgåeligt røget på manges læber, efter Roony Bardghji i sidste uge scorede FC Københavns sejrsmål mod Manchester United i 87. minut.

Og det gælder ikke bare i Danmark men også i resten af fodboldverdenen, hvor den nu 18-årige svensker er røget til tops i nyheds- og ikke mindst rygtestrømmen, hvor flere internationale medier har været oppe at toppe den mulige prissætning med beløb på 250-300 millioner kroner.

Så dyr bliver Roony Bardghji næppe, men teenageren har fra begyndelsen af sin professionelle karriere været ombejlet.

FC København lagde i sin tid meget energi i at få Roony Bardghji fri af Malmö FF foran en række af Europas store klubber, der også fulgte den svenske offensivspiller, og planen fra start har tydeligvis været at sælge Roony Bardghji for et stort beløb.

Læs også historien om Roony Bardghjis manglende landsholdsudtagelse

Og selvom et matchvinder-mål mod Manchester United langt fra gør det alene for teenageren, der stadig er en rotationsspiller, og startede ude i sidste onsdags dramatiske Champions League-opgør, stiger opmærksomheden utvivlsomt.

Så hvad skal sådan en spiller koste?

En plads på Sveriges A-landshold og en fast plads i startopstillingen til de store kampe vil utvivlsomt hjælpe yderligere.

Men med tanke på storklubbernes lyst til at få spillere tidligt, så man kan indfri deres potentiale, kan det også være, at et salg ligger før, end vi tror det.

Bardghjis kvaliteter
Tipsbladet har talt med en række kilder, der har erfaring med at købe, sælge og scoute spillere.

Af hensyn til deres nuværende stillinger kan adskillige af Tipsbladets kilder ikke stå frem med navn, men det kan den tidligere Superliga-direktør Ole Nielsen.

Han har både handlet med FC København, solgt spillere til udlandet og fulgt udviklingen på ligaens transfermarked nøje i de seneste ti år, hvor markedet er eksploderet i størrelse. 

Og nordjyden, der lige nu arbejder som sportsdirektør for ishockeyholdet Odense Bulldogs, har sjældent set en spiller med Roony Bardghji i den aldersgruppe i Danmark.

- Han er en guldfugl for FC København. Mange af de største udenlandske klubber vil i dag gerne hente spillere tidligere, end de gjorde for nogle år siden, og Roony Bardghji har virkelig mange af de kvaliteter, markedet efterspørger, siger Ole Nielsen.

- Han er enormt dygitg 1-mod-1, han har stor fart i de små rum, og så har han en evne til at finde de rigtige rum og positioner, og til at blive retvendt med bolden, som jeg nærmest aldrig har set hos en spiller i den alder. At man kan det, han kan i den alder, er meget sjældent, få spiller fodbold så voksent i så tidlig en alder.

Hvem dukker op?
Den slags evner er i høj kurs på transfermarkedet, også finansielt. Men hvor højt?

Det har Ole Nielsen som flere af de andre kilder svært ved præcist at sige, men det kan blive mange millioner, hvis da ikke en Superliga-rekord, hvis det rigtige forløb for FC København opstår. 

- Det er uanset hvad astronomiske beløb, vi taler. Det kan være mellem 100 og 200 millioner kroner, siger Ole Nielsen.

- Det kan afhænge meget af, hvem der kommer på banen, og hvornår de gør det. Hvis det er klubber som Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool, Bayern München, FC Barcelona, jamen så kan vi jo ende deroppe, hvor det hedder 200 millioner kroner. 

- Og så er det nok nogle lidt lavere beløb, hvis det, og det her er sagt i gåseøjne, middelklubber som Dortmund og AC Milan, der trods alt typisk betaler lidt færre penge end de helt store klubber i Premier League og Champions League.

- Men det er en unik case, FC København her har. Roony er bare et af de mest spændende talenter overhovedet i Europa. En spiller som Mohamed Daramy er fantastisk dygtig med sin ekstreme fart og intuition, men Bardghji har bare så mange flere facetter i sit spil med sine evner i små rum og den spilforståelse, han har. Og så skader det stensikkert ikke, at han spillede, som han gjorde på den største scene i sidste uge mod Manchester United. Sikke en kamp at præstere i, siger Ole Nielsen.

Mindst samme pris som Nuamah
At Roony Bardghji var ombejlet, da Ståle Solbakken i sin tid udsete sig svenskeren som nyt FCK-stortalent, da Andreas Schjelderup røg i FC Nordsjællands retning, er en hjælp i dag, hvis ellers FCK som ventet vil sælge den offensive midtbanespiller og kantspiller til en udenlandsk klub.

Og det samme er 66 betydende førsteholdskampe og en plads på Sveriges U/21-landshold for Bardghji, der fyldte 18 år i onsdags.

- Han er lynhurtig til at flytte bolden i de små rum, som han også viste i kampen mod Manchester United, siger en kilde med stor indsigt og erfaring på transfermarkedet til Tipsbladet.

- På europæisk plan er der bare meget få spillere i den alder, der har spillet så mange kampe på højt plan, som Roony Bardghji har. Derfor er han yderst interessant.

- FC København skal som minimum forsøge at få Nuamah-penge for ham. Det skal man sigte efter, siger Tipsbladets kilde med henvisning sommerens rekordsalg af Ernest Nuamah.

Det taler mod det helt store salg
Nuamah bliver bragt på bane, fordi han i august blev den dyreste spiller, der nogensinde er solgt fra Superligaen.

195 millioner kroner indbragte forwarden, der potentielt kan blive 30 millioner kroner dyrere for Lyon, hvis klubben og Nuamah indfrir nogle forholdsvis realistiske præstationsklausuler.

Flere andre kilder vurderer overfor Tipsbladet, at FC Københavns udgangspunkt skal være at sigte efter en transfer på 150-200 millioner kroner.

Men implicit i sammenligningen nærmer vi os også et af de punkter, der kan trække prisen den anden vej, som er den unge svenskers fysik.

For selvom Bardghji har lynhurtige fødder og en suveræn boldkontrol, der gør det svært at stoppe ham, når han først har bolden i løb, er svenskeren for det første ikke specielt stor, og for det andet ikke specielt hurtig over længere spurter sammenlignet med de offensivspillere, der er på mode mange steder i europæisk topfodbold.

- Jeg tror, han ryger for 10 millioner euro plus et par millioner euro i opnåelige bonusser [samlet omkring 90 millioner kroner]. Det kunne allerede være i det kommende transfervindue, men pris afhænger i sidste ende af, hvilken liga der ender med at købe ham, så den kan blive større, hvis han ryger til Premier League, siger en kilde med indsigt i det udenlandske transfermarked.

- Han ligner ikke en, som bliver et køleskab og holder forsvarsspillere a la Agüero, selv om han er 170 høj. Han skal skabe sine mål på en anden måde.

På topfarten har Bardghji ikke den fordel, storsalg fra Superligaen som førnævnte Nuamah, Jesper Lindstrøm, Gustav Isaksen og Mohamed Daramy har, og det skal parterne i en handel altså overbevise sig selv og hinanden om ikke er et problem.

Det kunne være, hvis det er en købende klubber, der dominerer boldbesiddelsen i de fleste kampe og har brug for en 'dåseåbner', som Bardghji eksempelvis var mod Manchester United.

FC København har kontrakt med Roony Bardghji til slutningen af 2025, hvilket også kan være noget, der trækker fra prisen, hvis ikke FC København sælger den svenske teenager til januar eller sommer, eller får kontrakten forlænget.

FCK-cheftræner Jacob Neestrup fortalte onsdag aften i sidste uge på pressemødet om indskiftningen om Roony Bardghji og den unge svenskers selvtillid. Læs den historie her.

I de seneste år har ikke kun FC København, FC Midtjylland og FC Nordsjælland men også AGF, Brøndby IF og flere andre klubber formået at få ekstra millioner for deres spillere.

Læs om det spil her og om Superligaens rekordsommer i 2023 her.