Kvalifikationskaos: Derfor risikerer FCM at misse Champions League-seedning
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Kvalifikationskaos: Derfor risikerer FCM at misse Champions League-seedning

Der er normale år, og så er der unormale år. Dette er et unormalt år, og det har også betydning for næste sæsons Champions League-kvalifikation. Hvilket kan gå ud over FC Midtjylland. Forklaring følger.

På dette tidspunkt sidste år havde FC København allerede taget hul på Champions League-kvalifikationen, men i år må FC Midtjylland vente yderligere over ro måneder på at tage hul på kvalifikationen til det forjættede land. Og FCM kan blive ramt af et presset program.

Forklaringen er naturligvis, at det - modsat sidste år - ikke er et normalt fodboldår. EM er blevet udskudt, og coronakrisen har også presset kalenderen for klubholdene. Nogle ligaer - som Holland og Frankrig - stoppede turneringerne, mens lande som Danmark og Tyskland har spillet til ende.

I den kommende kvalifikation til Champions League-spilles der kun i playoff-runden ude og hjemme, mens det ved lodtrækning afgøres, hvem der har hjemmebane i de tre første kvalifikationsrunder, hvor det over én kamp afgøres, hvem der går videre.

Vi skal ærligt indrømme, at vi her på tipsbladet.dk har haft visse vanskeligheder ved at kortlægge FC Midtjyllands vej til Champions League-gruppespillet. Først skrev vi, at de formentlig ikke blev seedet i 2. kvalifikationsrunde, hvor de indtræder, hvorefter vi kunne skrive, at de formentlig bliver seedet. 

Nu har sagen så taget en ny drejning, så at sige, og FCM skal have hjælp af den nuværende Champions League-turnering for at få en seedning i 2. runde.

Læs også:Overblik: Meget svær vej til Champions League for FC Midtjylland

Ikke overraskende har den nye drejning også at gøre med coronapausen, og forklaringen får du her:

FC Midtjylland indtræder som sagt i anden runde af kvalifikationen til Champions League, hvor 10 hold bliver seedet. De 10 hold er fundet, og FCM er ikke iblandt, da de danske mestres seedningspoint blot er 11. bedst.

Men FC Midtjylland kan stadig blive seedet, det kræver dog hjælp fra den nuværende turnering.

Normalt ville en Champions League-sæson allerede være afviklet, og vinderen fundet. Vinderen får altid direkte adgang til næste sæsons gruppespil, ligegyldigt hvordan det er gået i den hjemlige turnering. Men vindes Champions League af et hold, der har kvalificeret sig til gruppespillet via den hjemlige liga, går en billet ned gennem kvalifikationssystemet.

Det vil - hvis man overfører det til den kommende kvalifikation - betyde, at Ajax går i gruppespillet i stedet for at starte i playoffrunden. Det vil betyde, at Sparta Prag overtager Ajax' plads i playoffrunden i stedet for at starte i 3. runde af kvalifikationen. Og det betyder, at Dinamo Zagreb går ind i 3. runde i stedet for i 2. runde. Og dermed er der en seedning ledig, som altså går til FC Midtjylland.

Læs også:Leder: At FCK har det hårdere end FCM skjuler ikke problemerne

MEN, det er ikke et normalt år i år. Og det kan gå ud over FC Midtjylland, for når de danske mestre den 10. august finder ud af, hvem man skal møde i 2. runde af kvalifikationen, er denne sæsons Champions League ikke afgjort endnu.

Den 8. august spiller både Lyon og Napoli. Napoli spiller ude mod Barcelona efter 1-1 i Italien, mens Lyon gæster Juventus efter en sejr på 1-0 hjemme. Går et af de to hold - Lyon eller Napoli - videre fra ottendedelsfinalen i Champions League, bliver FC Midtjylland ikke seedet i 2. runde af kvalifikationen.

Det bekræfter seedningsekspert Bert Kassies over for tipsbladet.dk.

Ryger begge hold ud den 8. august, bliver FC Midtjylland seedet i 2. runde af kvalifikationen, da de tilbageværende hold i denne sæsons turnering har kvalificeret sig til næste sæsons turnering via den hjemlige turnering. Og så kan FCM i bowlen den 10. glæde sig over en seedning.

Omvendt ved UEFA ikke, hvis Napoli eller Lyon går videre, om årets turnering vindes af et hold, der ikke har en plads i næste års turnering allerede, og så vil man først justere turneringen senere, hvis der bliver behov for det.

Af UEFA's regulativer til næste sæsons Champions League fremgår det af paragraf 3.04, at UEFA forbeholder sig retten til at rebalancere turneringen på et senere tidspunkt.

Oversat betyder det, at når der den 31. august trækkes lod til 3. runde i Champions League-kvalifikationen, ved man, om man kan sende Ajax direkte i Champions League-gruppespillet og Sparta Prag i playoffrunden og rykke lidt rundt, da Champions League i denne sæson slutter en uges tid inden lodtrækningen til 3. runde.

FC Midtjylland skal altså håbe på hjælp fra FC Barcelona og Juventus den 8. august, så man får en nemmere start på Champions League-kvalifikationen.

DU KAN HER LÆSE OM VEJEN TIL EUROPA LEAGUE-GRUPPESPILLET FOR SØNDERJYSKE, FC KØBENHAVN OG AGF

Læs også:Superligaen er slut: Få sæsonens bedste citater

Læs også:Priske om assistenttræner: Han har cheftræner-potentiale

Læs også:Evander takker FCM: Har fået fodboldglæden og selvtilliden tilbage