Video : Tipsbladet
Superliga

Lærepenge og de rigtige millioner: Det tager FCM med fra Champions League

De spillede tætte kampe mod alle tre modstandere og har tjent kassen på at spille Champions League, men verdens fornemste klubturnering har også vist, hvor langt der er op til eliten fra Danmark. Og hvis man kan tale om "synd" i professionel fodbold, så er synd for de danske mestre, at de lige netop skulle komme i CL-gruppespillet det år, hvor coronavirussen har ødelagt så meget.

"Så to rekorder? Vi kom i Champions League, og det var en rekord i sig selv, og så har vi et par stykker her. Det er jo fantastisk at se tilbage på Champions League med nogle ting."

FCM-cheftræner Brian Priske tog det fra den humoristiske side, da det på pressemødet efter 1-1-kampen mod Liverpool blev påpeget, at hans hold nu både har en rekord for hurtigt indkasserede mål og for at have tilladt de engelske mestre deres hurtigste Champions League-mål nogensinde.

Hans modpart Jürgen Klopp havde en mindre skæg aften, hvor tyskeren løbende debatterede kampen og det, han opfattede som hårde FCM-tacklinger, med fjerdedommeren og den linjedommer. Den slags hører man normalt ikke på et fyldt stadion, hvis vi ellers skal tage noget som helst positivt med fra de næsten tomme tribuner, der er blevet spillet på i Champions League og siden marts de fleste andre steder.

Nu har de udenlandske journalister og lastbilerne på udenlandske nummerplader med alt fra bandereklamer til fotografveste været i Herning for sidste gang i denne sæson, og det gælder de stjerner, som Atalanta, Ajax og Liverpool viste sig at være så leveringsdygtige i.

Så hvad står FC Midtjylland tilbage med efter seks kampe mod tre hold fra Europas elite?

Tipsbladet har set nærmere på de områder, hvor FC Midtjylland som hold og klub er blevet presset til det yderste og har fået de største gevinster.

Sportsligt er der uendelig langt op
Var det en fejl at ændre formation i debutkampen mod Atalanta, så Frank Onyeka og Jens-Lys Cajuste ikke havde selskab af Evander på den centrale midtbane? Ja, det var det nok.

Havde det gjort en forskel, hvis FC Midtjylland havde spillet den formation, der havde givet så flotte resultater i kvalifikationen? Næppe.

Det er spekulation nu, men selv med den 'gamle' formation og noget mere kynisme i begge ender af banen kan man meget vel forestille sig, at FC Midtjylland uanset hvad var havnet som klar firer i gruppen.

Som vi dokumenterer andetsteds i denne udgave af Tipsbladet, er det ikke fornemmelser og følelser, at niveauet hos de største klubber i Europa har udviklet sig vildt de seneste år, og at forskellene er blevet større. Det er kolde, hårde fakta, både målt på budgetter, pointhøst og på antallet af storsejre i Champions League.

FC Midtjylland spillede naivt og nervøst mod Atalanta i debuten og mod Ajax på udebane, men man leverede fornuftige indsatser i de øvrige kampe mod tre overlegne, dygtige modstandere, der havde flere ekstra gear at gå op i, hvis det havde været nødvendigt.

Læs også:Afsløring: Dette kan blive danske klubbers helt nye vej i CL

Lærepengene
Indrømmet, det er lidt flabet at bruge denne fortærskede kliché. Overvej eksempelvis, hvor megen europæisk know-how og erfaring, der er lige nu i AaB, OB og FC Nordsjælland - den slags forsvinder igen, når der bliver skiftet ud i staben.

Men hvis det lykkes FC Midtjylland at komme i et gruppespil igen inden for kort tid, hvilket man er sikret, hvis man vinder DM til maj, vil der være noget, man kan tage med fra denne sæsons tur i Champions League.

Nerverne vil ikke være de samme, balancen mellem Europa og Superligaen vil være nemmere at finde, og det bør være en fordel.

Når det så er sagt, vil den erfaring hurtigt forsvinde i takt med udskiftninger i truppen og trænerstaben, og alverdens lærepenge kan ikke gøre det ud for de langt større budgetter i de konkurrerende klubber.

Guldet er inden for rækkevidde efter nytår
Tempoet kan langt fra oversættes direkte, men griber FC Midtjyllands spillere opgaven rigtigt an, ligger man fint til endnu et sæt guldmedaljer til maj.

FC Midtjylland ligger nummer ét i Superligaen, uden at spillet har hævet sig ret meget over middel, og man råder over ligaens bedste arsenal af dygtige individualister.

Efteråret i Superligaen er mere end godkendt på pointhøst, og med de mange millioner bør FC Midtjylland uden videre kunne finde afløsere i januar, hvis Frank Onyeka eller en-to andre spillere fra startopstillingen bliver solgt.

Tomme 2020
Både i truppen og klubben er man meget glad og stolt over at have spillet Champions League, og det er ganske forståeligt og rimeligt.

Men hvor er det også ærgerligt for FC Midtjylland, klubbens fans og sådan set også resten af dansk fodbold, at den første omgang Champions League på dansk jord i fire år kun blev overværet på stadion af nogle få journalister og storsponsorer.

Ét er de tusinder af mennesker, der havde valfartet til kamp i Herning og havde hygget sig i dagene før og timerne efter kampen. Det handler ikke om penge men om oplevelsen, bare spørg i København og Aalborg om den nerve, der er på de store, europæiske aftener.

Oplevelsen og storheden for klubben og spillerne er ganske enkelt ikke den samme, så den oplevelse har FCM til gode.

Læs også:Respekt: Så vilde var FC Midtjylland mod Liverpool

Spillernes værdi stiger trods nederlag
Det er ikke FC Midtjyllands spillere, der ryger op i værdi på at have spillet Champions League, men for flere af de bedste i Champions League venter der gode klubskifter til udlandet.

Frank Onyeka var allerede tæt på at blive solgt før Champions League og bliver det sandsynligvis i 2021. Alexander Scholz har klaret sig fremragende, Anders Dreyer har haft mange gode øjeblikke, og Pione Sisto har også vist, at han har evnerne til at spille med på højt niveau.

Paulinho har kostet mål men har vist tempo til at spille i en større liga, og selvom han har forlænget med FCM, kan Erik Sviatchenko med to Champions League-gruppespil på sit resumé også komme ud. Endelig er Jens-Lys Cajuste en joker på markedet, han er måske den med allerstørst potentiale.

Det er ikke nødvendigvis disse folk, der bliver solgt først, men CL-kampe på CV'et er bare en styrkelse af FC Midtjyllands salgsarbejde, både i 2021 og i årene efter.

Få ranglistepoint til Danmark
Danmark har været i hård kamp om at holde 15. pladsen på UEFA-ranglisten. Den plads er voldsomt vigtig, fordi den i 2022 gør forskellen på, om alle andre end mesterholdet skal i Conference League, eller man også kan få chancen i Europa League.

Der venter nogle nervepirrende dage i februar, hvor Røde Stjerne skal prøve lykken i 1/16-finalerne og forsøge at få Serbien forbi Danmark og tage den afgørende 15. plads.

Det er surt, at FC Midtjylland ikke fik flere point, og Danmark fik sin dårligste europæiske sæson i årevis, men det ligger også på FC København med et skuffende exit til Rijeka og på AGF, der røg i Slovenien til Mura.

FC Midtjylland har fået 2,5 ud af Danmarks 4,125 point, men der venter hårdt arbejde i næste sæson, hvor de danske hold skal erstatte 8,5 point, man hentede i FC Københavns flotte 2016/17-sæson.

De mange millioner
Hvad FC Midtjylland helt præcis har tjent på Champions League, ved vi først efter sæsonen, hvor de endelige udbetalinger bliver offentliggjort af UEFA. Regnestykket er særlig svært i år på grund af coronavirussen, og FCM har også misset millioner på entré- og sponsorindtægter. Men et beløb i omegnen eller lidt over 200 millioner kroner er næppe helt skævt, blandt andet takket være de to point og de i alt 14 millioner kroner, de giver.

Det svarer til næsten to års spillerbudgetter i FCM. De penge bliver ikke kun pumpet direkte i spillerkøb og lønninger men nærmere i faciliteter og talentarbejde, og bliver de brugt fornuftigt, vil det være en stor hjælp for klubben i de kommende år. Og så skal man huske, at det ikke nødvendigvis er nemt, som FC Nordsjælland og AaB oplevede i årene efter deres besøg i Champions League.

Husk, at Tipsbladet er på gaden i dag. Du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet.

Læs også:Klopp var irriteret over VAR-kendelse: Spillerne bliver jo kolde
Læs også:Medie: Flere storklubber jagter FCM-profil
Læs også:Eventyret er forbi i Vejle - Men krisesnakken er ikke et tema
Læs også:Halvvejs i Superliga-grundspillet: Disse klubber og spillere topper