VIBORG (Tipsbladet): Selv om man ved, det kommer, er det svært at følge med med øjnene, når Serginho glider ind i en duel mand til mand med bolden for fødderne.
Den 24-årige portugiser, der hedder Sergio Andrade uden for kridtstregerne, har et arsenal af driblinger og et touch på bolden, få i Superligaen matcher.
Han har en balance, teknik og et antrit, man ikke kommer til uden, at en del af det er medfødt.
Men når han denne solskinsformiddag på en ikke helt perfekt græsbane i Viborg og i Superliga-kamp efter Superliga-kamp sætter modstander efter modstander og scorer fabelagtige mål og topper assistlisten, er det først og fremmest et produkt af tusinder og atter tusinder af timer på træningsbanen og kamp.
– Jeg kommer fra en bydel, Chelas, der ligger ret tæt på centrum i Lissabon. Jeg voksede op der, jeg lærte meget på gaderne og af min familie, og det var der, det hele begyndte, både med fodbold og alt andet i livet, siger Serginho, da han og Tipsbladet efter en frokost sætter sig i Viborgs klubhus og taler fodbold.
Elskede livet i Lissabon
Viborg købte Serginho af den vestlige Lissabon-forstadsklub Estoril, der er mest kendt for Formel 1-løbet og i dag for at være del af det samme klubsamarbejde som Brøndby IF, der retfærdigvis kan spørge sig selv, hvorfor i alverden Viborg fik lov at købe kantspilleren for 3,5 millioner kroner så sent som i 2023.
Men Chelas ligger i den modsatte ende, tæt på centrum og Vasco Da Gama-broen over Tagus-bugten, og var i tidligere årtier kendt for at være en af de dele af Lissabon, hvor den fattigste del af indbyggerne, der arbejdede på byens store fabrikker, boede i ydmyge boliger, ikke ulig hvad man så i andre storbyer i Sydeuropa og Sydamerika.

Serginho er fra arbejderkvarteret Chelas i Lissabon, hvor han begyndte at spille fodbold som fireårig sammen med andre børn og unge i kvarteret. Foto: Alamy
Der er siden blev byfornyet i flere bølger med højhusbyggerier og en række tiltag, der har gjort kvarteret mere attraktivt, og Serginho giver direkte kvarteret og alle de fodboldspillende børn og unge i området æren for en stor del af det, han kan i dag.
– Det er arbejderklasse. Bare normale mennesker, der arbejder for at leve og forsøger at nyde livet så meget, som det er muligt. Det er ikke et sted, hvor mange mennesker har mange penge. Det er et arbejderkvarter, hvor folk arbejder. Men for mig var det godt.
– Jeg elskede at vokse op der. Jeg lærte så meget. Der var gode ting, der var dårlige ting. Vi så det hele. Man skal bare vælge den rigtige vej i livet og blive dygtigere, så man kan opnå det, man gerne vil. Det er ikke sådan, der var masser af problemer, der er problemer alle steder. Men ja, man skal være smart, siger Serginho.
– Fra jeg var fire, til jeg var ni, spillede jeg på gaden og banerne med mine venner. Så startede jeg med at spille i klub, men jeg fortsatte hele tiden med at spille med mine venner og i kampene på gaden. Og jeg lærte alt på gaden, mine driblinger og at aflevere bolden. Jeg var nødt til at tænke hurtigt, når jeg nogle gange spillede mod nogen, der var 10-15 år ældre. Så er man tvunget til at tænke og være hurtig og smart, siger Serginho.
Som Neymar og Ronaldinho
Fodboldtrænere på topplan i Danmark såvel som udlandet fortæller nærmest alle som én, hvordan de selv spillede en masse fodbold i fritiden og ærgrer sig over, at børn og unge i dag spiller færre timer med vennerne og bruger tid på deres mobiltelefon.
Det kan Serginho, selv om han kun er 24 år, sagtens genkende, når han ser sig omkring i Danmark og er tilbage på besøg i Chelas og hos familie og venner i Lissabon.
Og det ærgrer ham, for den uddannelse med kammeraterne og større børn og unge giver Superliga-stjernen en stor del af æren for, hvor han er i dag.
– Det var vildt dengang. Vi stod som børn og ventede på at komme ind og spille fire mod fire på en lille bane. Der kunne sagtens være 20-30 stykker, der stod og ventede, mens man spillede fire mod fire. Så skulle man vinde kampen for at blive ved med at spille, sådan opstod der små turneringer.

– Det er ikke så forskelligt fra det, Ronaldinho eller Neymar oplevede i Brasilien som børn, de spillede også de gadekampe, hvor det gjaldt om at vinde men også have det godt og sjovt. Det er et problem i dag, at flere og flere børn og unge ikke leger udenfor og ikke spiller fodbold, fordi de sidder på computeren og telefonen eller spiller PlayStation. Vi ville ud at spille fodbold og være sammen med andre. Jeg håber ikke, vi ender med at miste den her type spillere, fordi de unge hellere vil bruge tid på skærmen og på at være online, siger Serginho.
– Jeg så så mange spillere i de gadekampe, hvor det var helt vanvittigt, hvad de kunne med bolden. Jeg var en af de gode i kampene, og jeg lærte nogle driblinger af ældre spillere, der kunne helt vanvittige ting med bolden. De blev så aldrig professionelle, der gælder det også om at få chancen, siger Serginho.
– I Portugal har vi så mange dygtige spillere, der har lært spillet på gaden. Vi har også en masse dygtige Futsal-spillere, og vi kan se folk som Rafael Leão, João Félix, Pedro Neto, Francisco Conceicão, så mange dygtige spillere, der havde godt af også at lære spillet i deres fritid og ikke bare i klubben.
Giver tilbage i Superligaen
Da Serginho var 14, havde storklubben Benfica set nok og besluttede sig for at hente Serginho fra den lokale klub Sacavenense, hvor også Bayern Münchens João Palinha startede karrieren.
Dribleren kom på kontrakt i Benfica og var holdkammerat med den senere landsholdsspiller og PSG-spiller Gonçalo Ramos.
Men Serginho fik aldrig gennembruddet på førsteholdet i Portugals største klub, hvilket til gengæld kom på leje i den lille provinsklub Oliveirense på leje fra Estoril.
LÆS OM SERGINHOS TID I BENFICA HER
Det var præstationerne der, der lokkede millioner ud af sportschef Mads Agesens budget i Viborg FF.
Og mens Serginho stadig ikke er imponeret over den hårdhændede behandling, han og andre driblere og offensive profiler får af de defensive spillere i Superligaen, har han i Viborg og Superligaen fået blik for, hvordan han kombinerer de vilde driblinger med en effektiv stil.
– Det første, jeg gjorde her, var at lære engelsk, for jeg talte ikke engelsk inden. Alle her taler engelsk, og kan man det, bliver det meget lettere at lære og blive bedre. Og så er det vigtigste, jeg har forbedret, mine tal. Før havde jeg ikke for mange assists og mål, og nu har jeg forbedret det og har gode tal nu.

– Det kan godt være svært med danskere, hvis man ikke kan tale sproget. De er venlige, men det kan være svært at afkode, hvad der sker. Nogle gange er det fint at tale, andre gange er det ikke, og det er svært at vide præcis hvornår nogle gange. Men det bliver meget bedre, når man kan sproget og forstår, hvordan kulturen er forskellig fra Portugal.
– Vejret, maden, sproget, der er så mange ting her, der er anderledes. Det er et godt land, man er tryg og sikker, og når man taler engelsk, hjælper det, fordi alle her taler engelsk. Vejret og sproget har jeg vænnet mig til, men maden kan jeg bare ikke vænne mig til, siger Serginho og ler højt.
Søndag gælder det en topkamp i nedrykningsslutspillet, hvor Viborg med en hjemmesejr over Silkeborg kan indtage den syvendeplads, der er klubbens og Serginho mål for de kommende seks uger sammen med en pokaloverraskelse i to semifinaler mod FC København.
Kantspilleren og holdkammeraterne får ros af cheftræner Jakob Poulsen såvel som sportschef Mads Agesen for at fungere fremragende som enhed i disse uger.
Og trods en masse udenlandsk interesse og spekulationer om de danske topklubber og en transfer er det kun kampene og træningen, Serginho lukker inden for i hverdagen.
Men han er bevidst om, at en transfer meget vel kunne komme til sommer, et skridt, der ville være den foreløbige kulmination på utallige timer med bolden, kammeraterne og sliddet på træningsbanerne gennem 15 år.
– Min far arbejdede på en restaurant, hvor han stod i baren, og min mor gjorde rent. Men det gør hun ikke længere. Jeg hjælper dem alt, jeg kan. Jeg har sagt til dem, de bare skal ringe, hvis de mangler noget, så hjælper jeg altid. De gjorde alt for mig, og nu kan og vil jeg give tilbage til dem. De bor et andet sted, end da jeg var dreng, jeg vil gerne gøre deres liv så godt som muligt, siger Serginho.

Serginho sammen med Ibrahim Said. Viborg banker på til syvendepladsen i Superligaen, hvor Silkeborg er rivalen både på søndag og i kapløbet om at slutte øverst i nedrykningsslutspillet. Foto: Alamy
– Siden jeg overhovedet kan huske, ville jeg gerne være professionel fodboldspiller. Og jeg ville være en god spiller, der spiller for topklubber i topligaer, og at spille i Champions League, VM, det hele. Vi spillere har de drømme, og når jeg ser mig omkring, er der rigtig mange, der vil have det samme som mig. Så det er bare med at arbejde hårdt.
– Og det er hårdt arbejde, men vi elsker det også, og det gør arbejdet lettere. Selvfølgelig er det hårdt og svært, for vi er rigtig, rigtig mange, der gerne vil det her. Og nogle af os kommer fra kvartererne. Men det er alt sammen godt. Alle er forskellige, og alt er muligt, siger Viborg-kantspilleren.
Serginhos tidligere træner i Oliveirense Fabio Pereira havde de helt store roser klar til kantspilleren, da Tipsbladet for nylig interviewede ham om Viborg-profilen. Læs det interview her.
Viborg FF og Silkeborg IF spiller klokken 14 søndag.

TransferLIVE: Gyökeres afviser helt vilde tilbud

Påpeger Conrad Harders problem

Storklub tilbyder Eriksen toårig kontrakt

Bang! Ny Brøndby-angriber med to kasser mod Vejle

Pogacar hylder Jonas: Her er han bedst i verden

Benhård: ‘Du bliver aldrig en fantastisk træner’

Smuk gestus: Liverpool udbetaler Jotas millionløn

Dybt overrasket over Kvistgaarden-melding

Afsløring: Kæmpe FCK-scoop – Elyounoussi forlænger

Satser de på Giorgi Gocholeishvili?

Bo Henriksen jagter dansk U21-landsholdsprofil

Her er Superligaens spillerbudgetter i 2025/26

Afslører FCM’s hemmelighed fra Brentford

Vildt FCK-scoop: ‘Det største talent i årevis’

Kreativ transfer-løsning?

Tysk komet endt i OB: Zorniger med klar besked

Den helt rigtige Højlund-beslutning

Drømmestart på Tour de France af Jonas Vingegaard

Historisk dansker – første gang siden Kim Milton

Overblik: Her er Superligaens sommertransfers 2025

FC Barcelona-stjerner i chok

TV 2 opruster med tidligere Bjarne Riis-stjerne

Bliver Mathias Kvistgaarden rekordkøb?

Vilde talenter lokker CL-klubber til Danmark

Stor stjerne allerede ude af Tour de France

Arbejder på Matt O’Riley-transfer

På vej mod retur?

– Jeg er stærkere end nogensinde

Nye rygter: ‘Eriksen passer perfekt ind’

Opsigtsvækkende PL-transfer under opsejling

Afsløring: Bombe – BIF tæt på salg af Kvistgaarden

Bud afgivet på dansk komet: Vil have over 45 mio.

Dansker i helt vildt skifte – Frank Arnesen jubler

Tv-station beklager brøler i Diogo Jota-udsendelse

Afslører: Thomas Frank er interesseret i ham

Tour de France – 1. etape

Superliga-klub smadrer transferrekord

Hemmeligt møde: Er dette Eriksens næste klub?

Blæst bagover: ‘Så ville han koste 750 mio.’

‘Jeg ville så gerne have ham til Brøndby’

Dansker færdig i Galatasaray

Falk går markant ned i løn i OB: ‘Kæmpe tak, FCK’

Megatransfer på vej?

Afsløring: Kvistgaarden nærmer sig Norwich-skifte

Indleder forhandlinger om Brøndby-profil i dag

Holger Rune-lejr afviser: Det er fake news

Falk er den bedste, jeg nogensinde har spillet med

Kæmpe resultat af Clara Tauson i Wimbledon

På vej væk – Kvistgaarden fraværende for Brøndby

Oasis hyldede Diogo Jota under genforeningskoncert

Afsløring: Sønderjyske køber Pachanga Kristensen

Chelsea booker semifinale ved VM

Kvalitet slår held i irsk Rover-derby

Her fejler de fatalt på transfermarkedet

– Vi kan udfordre de bedste