Video : Tipsbladet
Superliga

Superliga-es gik på topakademi med PSG-stjerne

Han spillede sammen med nogle af Europas største unge stjerner i Portugal. Nu har han store drømme for sin Superliga-klub og fodboldkarrieren.

VIBORG (Tipsbladet): Både fysisk og i overført forstand er der langt fra de enestående træningsbaner i Benfica til det pløre, en særlig våd dansk vinter fra november til begyndelsen af april har skabt på Superliga-arenaer landet over.

Opvokset i kulturbyen Lissabon og i ungdomsafdelingen hos de tidligere vindere af Mesterholdenes Turnering Benfica har Serginho haft holdkammerater og spillet i rammer, de færreste Superliga-spillere oplever i deres karriere, men han tager det nu med et smil på en regnvejrsdag i april, hvor Tipsbladet møder den 22-årige portugiser på træningsanlægget i Viborg.

Serginho taler udmærket engelsk efter trekvart år i Danmark, men muligheden for et sjældent interview, hvor han kan tale portugisisk, sætter fuld strøm på ordene og en boblende fodboldglæde, der ikke kan undertrykkes i hverken et vinter- og forårstungt Danmark eller en Superliga-afslutning, der for mange i Viborg nok er lige lovlig spændende efter sidste års fjerdeplads.

- Jeg spillede sammen med Gonçalo Ramos, som nu er i Paris Saint-Germain. Benfica har udviklet João Félix, Ruben Neves, Jota, et hav af spillere. Félix blev solgt for, hvad 120 millioner euro, Ruben Neves kostede også et kæmpe beløb, siger Serginho til Tipsbladet.

- For mig er Benfica en af de bedste klubber overhovedet til at skabe store karrierer for unge spillere. Der er så mange dygtige spillere, der er kommet afsted, og de bedste ryger jo ikke bare for 150 millioner kroner, det er jo til klubber som PSG for min gamle kammerat Gonçalo Ramos, Jota til Liverpool, Bernardo Silva, jamen, der så mange. For mig er Silva den bedste i Portugal lige nu, selvfølgelig næst efter Cristiano Ronaldo, siger Serginho med et grin.

- Det har givet mig så meget at spille og træne i Benfica. De rammer og faciliteter, vi havde, niveauet i klubben, alt det, vi lærte om træning, mad, at leve som professionel, og også at passe skolen, for det var også vigtigt som ung i Benfica. Lige fra start lærte vi, at man ikke skal slå den langt. Det er præcise afleveringer i fødderne, god teknik, masser af bevægelse, at studere og forstå holdkammeraternes spilmønstre og taktikken. Jeg synes virkelig, vi fik en god uddannelse i Benfica.

- Og det skal retfærdigvis siges, at de unge spillere hos vores rivaler Benfica og Sporting, og helt sikkert også i klubber som FC Barcelona og FC København, også får en rigtig god uddannelse. Men jeg var virkelig glad for Benfica, siger Serginho.

Vejen til Danmark
Som mange andre Benfica-talenter skulle Serginho forbi mindre klubber i Portugal, før han var klar til at spille i bedste række, i dette tilfælde i Superligaen for VFF.

Serginho var i Estoril og den lille klub Oliveirense efter Benfica, og han tog på den måde samme vej som sidste sæsons Viborg-åbenbaring Elias Achouri, som Serginho også talte med i forbindelse med skiftet til Danmark (læs mere om det her).

- Jeg skylder træneren i Oliveirense alt, jeg har så meget at takke ham for. Han gav mig en masse tillid, han lod mig spille mit spil, og han troede altid på mig, siger Serginho.

- Da jeg vendte tilbage til Estoril, vidste jeg ikke, hvad der skulle ske. Men da det begyndte at pege mod, at jeg skulle videre, kom Viborg med et tilbud, ligesom der var andre hold, jeg ikke vil sætte navn på. Jeg syntes, det var på tide at forlade landet, at prøve noget nyt, omfavne et nyt projekt, og det var et godt projekt, Viborg viste mig. Og det er gået godt, siger Serginho.

VFF i Europa og CL i fremtiden
Viborg spillede i weekenden uafgjort med Vejle i en højspændt udekamp, hvor viborgenserne indkasserede udligningen i slutfasen og dermed gik fra syv point til VB under stregen til de nuværende fire.

Det har været en ustabil sæson for Viborg, også i de enkelte kampe, som Viborgs cheftræner Jakob Poulsen og spillerne ikke lægger skjul på.

Men det skal ikke tage glæden væk fra fodbold, eller, det gør det i hvert fald ikke fra Serginho.

- Det er ligesom, da vi var børn. Vi har et ungt hold, og vi begyndte alle at spille fodbold, fordi det er sjovt, fordi vi elsker fodbold, siger Serginho.

- Jeg føler mig ikke presset af vores situation. Alle vores kampe er vigtige, hvad end det er i Superligaen, en kamp om at blive syver, at kvalificere sig til Conference League, eller hvad vi nu ellers møder. Jeg synes ikke, jeg føler mig presset. Det kan godt være, jeg vil gøre det, hvis jeg en dag i fremtiden skal spille i Champions League, fordi det er en drøm, eller hvis vi spiller en afgørende kamp i Viborg, hvor vi kan opnå noget. Men jeg synes ikke, der er noget svært pres på os.

I juni sidste år var VFF en enkelt playoff-sejr over FC Midtjylland fra at komme i kvalifikationen til Conference League, og Serginho håber, det kan ske igen, denne gang via en syvendeplads.

- Jeg håber meget, at vi kan blive syver, komme i playoffen og komme i kvalifikationen til Conference League. Det ville ikke bare være godt, det ville være rigtig godt for klubben. Jeg synes godt, vi kan nå Conference League, vi har et godt hold, siger Serginho.

- Jeg vil gerne spille Champions League en dag. Jeg arbejder virkelig hårdt for at blive så god som muligt, og så ser vi, hvad guds planer er, siger Serginho.

- En dag håber jeg at komme til en virkelig stor klub. Indtil da handler alt om at gøre en forskel for Viborg, og jeg tænker kun på Viborg. Det handler om at blive syver og om at vinde playoffen, og så ville det være så fedt at komme i Conference League i næste sæson og gøre det godt der. Jeg vil vise mig frem så godt som overhovedet muligt, gøre en positiv forskel for Viborg, og så ser vi, hvad der sker en gang i fremtiden.

- Jeg håber, Viborg en gang i fremtiden bliver mester. Det bliver selvfølgelig meget, meget svært, og det er ikke noget, der sker foreløbig. Men jeg tror, klubben i hvert fald kan blive blandt de bedste i Danmark. Jeg vil hjælpe alt, jeg overhovedet kan med gode kampe, assists, scoringer, alt, der hjælper holdet, siger Serginho.

Serginhos holdkammerat Anosike Ementa er en spiller, der følges af klubber i udlandet. Læs mere om det her.