• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Minister bekræfter: Daramy-sag fik mig til at lukke hul i lovgivningen

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Da udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye læste historierne om Mohamed Daramy, som tipsbladet.dk afslørede i sidste uge, så han et hul i lovgivningen. Det har han nu lukket, så Daramy og andre i samme situation ikke fanges mellem to stole.

Af Anders Dehn

Nogle gange skal der en personsag til, før politikerne får øje på, at der er huller i lovgivningen. De personer plejer ikke at være fodboldspillere, men det var det i sidste uge.

Da kunne tipsbladet.dk afsløre, at Mohamed Daramy ikke ville få dansk indfødsret i begyndelsen af 2020, som han havde ventet. Det har den ansvarlige minister, Mattias Tesfaye, rettet op på.

Nu kan FC København-talentet og andre i hans situation formentlig nå at få dansk pas allerede til januar. Udlændinge- og Integrationsministeren forklarer sin beslutning således:

- Det er, fordi jeg er blevet opmærksom på, at der ville være nogle 17-18 årige, der ender med mellem to stole. Der synes jeg, at det vil være lidt unfair for dem, hvis de skulle vente yderligere på, at de kunne blive statsborgere og så søge selv som voksne mennesker, siger Tesfaye til tipsbladet.dk.

Læs også:Efter afsløring: Daramy får ny chance for dansk pas - minister ændrer regler

Forklaringen bag regelændringen er, at børn og unge under 18 år, hvis forælder opnår dansk indfødsret, også kan få indfødsret som såkaldt biperson. Det stod Mohamed Daramy til at misse med få uger eller måneder.

Man skal nemlig til en grundlovsceremoni hos sin lokale kommune, før ens statsborgerskab træder i kraft. De ceremonier kan tidligst finde sted en måned, efter Folketinget vedtager loven om at tildele indfødsret til en gruppe mennesker.

Loven, der skulle give FCK-spillerens mor, Isata Daramy, dansk pas, vedtages efter planen lige før jul. Hvis hun skal vente mindst en måned på en grundlovsceremoni, når hendes fodboldspillende søn altså at fylde 18 år i mellemtiden.

Som følge af tipsbladet.dk's henvendelse i sidste uge stillede Morten Dahlin, der er indfødsretsordfører for Venstre, et spørgsmål til Mattias Tesfaye om børn og unge i Daramys situation. Det var med til at gøre ministeren opmærksom på problemet.

- Ja, blandt andet. Det er jo ny lovgivning med de her grundlovsceremonier, og jeg havde ikke lige gennemtænkt alle spidsfindigheder. Det sker jo ofte, når lovgivning skal virke i praksis, så bliver man opmærksom på små ændringer. Her er der heldigvis mulighed for, at vi med en rimelig simpel ændring af en bekendtgørelse kan hjælpe de her unge mennesker, som jo ikke har gjort noget som helst galt, men som bare fylder 18 år inden for en lille periode. Det synes jeg ikke, de skal bøde for, siger ministeren.

Læs også:DBU-boss: Daramy er selvfølgelig interessant for de danske U-landshold

Han understreger desuden, ligesom førnævnte Dahlin gjorde i sidste uge, at de ikke har taget sagen op bare for at hjælpe Mohamed Daramy.

- Det er tit sådan, at en enkelt person bliver billedet på, at der er noget i lovgivningen, der ikke giver mening. Ligesom vi for nylig har vedtaget en lov på baggrund af nogle historier om en thailandsk pige, der hedder Mint. Men den lovgivning handlede jo ikke kun om hende. Den handlede om mange børn, der var endt i den situation, siger Mattias Tesfaye.

- Jeg vil gerne indrømme, at det var Mohamed Daramys historie, der gjorde mig opmærksom på det her hul i lovgivningen, men det er jo ikke specifikt møntet på ham.

Ministeren er desuden fra Århus og holder med AGF, og aktuelt er han bosat på Københavns Vestegn, så han tilføjer, at han ikke har nogen interesse i at hjælpe FC København.

- Tværtimod. Hvis jeg havde mulighed for at spænde ben for dem, ville jeg gøre det, siger han med et grin.

Mohamed Daramy og Isata skal dog stadig have Hvidovre Kommune til at indvillige i at afholde grundlovsceremoni før 7. januar, hvor spilleren fylder 18 år. Det vurderer en ekspert, at kommunen godt kan nå trods de mange fridage omkring jul og nytår.

Læs også:Efter tipsbladet.dk’s henvendelse: Minister inddraget i Daramy-sag

Læs også:Daramy: Det er svært for mig at se de andre tage af sted med landsholdene

Læs også:Afsløring: FCK-komet risikerer at vente over et år på dansk pas

---------------------------

Se masser af Europa League med Tottenham, Arsenal, AC Milan og Nice med Kasper Dolberg til spotpris på Dplay. SE MERE HER.

Superliga

Optakt: Randers FC - SønderjyskE

Efter skuffelsen mod FC Nordsjælland skal Randers FC forsøge at rejse sig mod SønderjyskE, der er startet sæsonen for...

Optakt: Lyngby BK - OB

To hold, der ikke er kommet specielt godt fra start i denne sæson, mødes i Lyngby i en yderst vigtig kamp.

Mere Superliga

Fokus