- De gør ikke det her for hyggens skyld

Foto: Getty Images

Hvis SønderjyskE's ejer Robert Platek køber Serie A-klubben Spezia, kan et samarbejde mellem Superliga-klubben og Serie A-holdet være et af de næste skridt, vurderer økonomiekspert.

Af Troels Bager Thøgersen og Anders Dehn

Det vakte opsigt i både Danmark og udlandet, da den amerikanske forretningsmand Robert Platek i september sidste år købte aktiemajoriteten i SønderjyskE.

Platek havde også været med som en af frontfigurerne på vegne af mangemilliardæren Michael Dells investeringsselskab MSD Capital i flere forretningsaftaler i engelsk fodbold, hvor klubberne Southampton, Derby og Sunderland har lånt millioner, og SønderjyskE-ejeren havde sammen med forretningspartnere undersøgt mulighederne for at købe sig ind i Sunderland, før Platek altså selv valgte at opkøbe SønderjyskE.

I dag fortæller det italienske medie Calcio e Finanza, at Robert Platek er tæt på at købe Serie A-klubben Spezia for 22 millioner euro.

Historierne om Plateks og hans netværks interesse for Spezia har tipsbladet.dk gennem et stykke tid søgt at be- eller afkræfte, og dagens nyhed fra Italien er interessant i et dansk perspektiv.

Ender Robert Platek med at overtage Spezia, er vejen på papiret banet for et klubsamarbejde i stil med det, der efterhånden er en velkendt model i Europa med klubber i flere lande, der kan samarbejde om at finde og udvikle spillere.

- Den her model går ud på at opbygge netværk af klubber, der samarbejder og skaber en fødekæde. Hvis den her konkrete model bliver virkelighed, vil det helt klart være Spezia, der i første omgang er i front, siger Jesper Jørgensen, der er partner og økonom ved Deloitte, til tipsbladet.dk.

Læs også:Det lærte vi af SL: FCK og BIF viser tænder

- Der er markant flere penge i Serie A og en klub som Spezia, end der er i Superligaen og SønderjyskE. Der vil det være oplagt, at SønderjyskE bliver første skridt for nye spillere, hvorefter de eventuelt kan komme til Italien og blive endnu mere værd på transfermarkedet, uden at vi skal gøre Spezia til et nyt AC Milan eller Juventus, siger Jesper Jørgensen.

I de seneste uger har også Burnleys nye ejer Alan Pace og hans selskab ALK Capital været sat i forbindelse med en investering i Spezia.

Avisen The Guardian fortalte tidligere i denne uge, at Alan Pace og ALK Capital købte Burnley ved nytår blandt andet via et stort lån fra selskabet MSD Capital, hvor SønderjyskE-boss Robert Platek er en af lederne, og som også har spillet en hovedrolle i de førnævnte lån til Sunderland, Derby og Southampton.

Det skal understreges, at Robert Plateks eventuelle køb af Spezia ikke er bekræftet, ej heller, om og hvordan SønderjyskE skal spille en rolle i et samarbejde. Der har heller ikke været nogen udmeldinger omkring Burnleys eventuelle rolle fra hverken Alan Pace eller Robert Platek. Andre italienske medier nævner fortsat MSD Capital som værende involveret i handlen med Spezia.

- Hvis det viser sig, at der er en forbindelse til Burnley, vil det understrege, at man er i færd med at bygge et imperium af klubber, der skal hjælpe hinanden. Hvis forbindelsen er der, er det vigtigt at have øje for, at Premier League er endnu større end Serie A i forhold til, hvor Burnley og Spezia vil ligge i et form for samarbejde, siger Jesper Jørgensen.

Burnleys nye ejer Alan Pace har til flere internationale medier i januar udtalt, at et samarbejde eller et opkøb af en klub uden for Storbritannien er en oplagt mulighed, han og ALK Capital arbejder på.

Læs også:Medier: SønderjyskE-ejer køber Serie A-klub

Uanset den endelige model, og om Burnley kommer til at spille en rolle eller blot har lånt penge af MSD Capital, er det efter Jesper Jørgensens vurdering vigtigt at holde sig for øje, at sådanne typer klubsamarbejder først og fremmest handler om at drive forretning.

- Den her type investorer fra finansverdenen går jo ikke ind i klubber som SønderjyskE og Spezia for deres blå øjnes skyld. De går ind i det her for at få fodfæste i fodboldverdenen, og fordi de øjner en mulighed for at skabe en god forretning. De gør ikke det her for hyggens skyld, siger Jesper Jørgensen.

Tipsbladet har været i kontakt med SønderjyskE, der ikke ønsker at udtale sig.

- Det har vi i SønderjyskE ingen kommentarer til, lyder det fra klubbens pressechef, Jacob Ravn.

SønderjyskE åbnede Superliga-året torsdag med en overraskende 2-1-sejr i Herning over FC Midtjylland.

Læs også:Optakt: SønderjyskE - Vejle Boldklub

Læs også:Rigmænd indtager Superligaen: Så meget er de værd

Læs også:Ny ejer af SL-klub: Vi ved godt, placeringen ikke er Madrid eller Barcelona