Video : Tipsbladet
Superliga

Sportschef: FCM har skabt sig et navn i Brasilien

Konkurrencen er benhård, kulturen er meget anderledes fra den danske, og man er oppe imod nogle af Europas stærkeste klubber på transfermarkedet. Så hvorfor satser FC Midtjylland på at hente brasilianske spillere?

Der har været fart på trafikken, siden Evander den 27. august 2018 skiftede fra Vasco Da Gama til FC Midtjylland.

Otte brasilianere har FC Midtjylland i alt hentet på tre år, hvoraf de seks er i klubbens førsteholdstrup lige nu.

Evander og Paulinho er blandt Superligaens bedste spillere på deres positioner, midterforsvareren Juninho er kommet godt fra land siden skiftet fra Brasilien i sommer, og i angrebet knyttes der i klubben stadig store forhåbninger til Júnior Brumado, der gjorde sig gældende på topscorerlisten, indtil en skade i begyndelsen af oktober satte en midlertidig stopper for fremmarchen.

Og det er ikke småpenge, FC Midtjylland har bundet i den brasilianske satsning.

Når næste betaling på lidt over 10 millioner kroner for rekordkøbet Marrony bliver betalt til Atlético Mineiro næste sommer, nærmer FCM sig 100 millioner kroner i betalte transfers.

Der er 10.000 kilometer mellem Herning og Rio de Janeiro og to vidt forskellige fodboldkulturer, så hvad er det, FC Midtjylland håber på at opnå ved hente spillere fra det kæmpemæssige fodboldland?

”Vi satser strategisk på de områder, hvor vi kan se, at vi kan få en merværdi for de kroner, vi bruger på spillere. Da vi startede, havde vi arbejdet i lang tid på at komme ind i Brasilien uden at det var lykkedes rigtigt for os,” fortæller FC Midtjyllands sportschef Svend Graversen.

”Så lykkedes det for os med Evander, og derfra har vi fået et navn, vi har fået større know-how, og vi har skabt en historie både i klubben her men også i Brasilien, der har gjort tingene nemmere for os. Vi kan se, at vi kan lykkes dernede. Og så har vi valgt at gå benhårdt efter det ben, der hedder Brasilien, sammen med de få andre områder, vi satser hårdt på. Vi er nødt til at prioritere vores tid og energi,” siger Svend Graversen.


Evander

Mange interesserede
Otte spillere på tre år lyder måske ikke af så meget, men for en Superliga-klub som FC Midtjylland siger det ikke så lidt endda.

Siden Matthew Benham købte FC Midtjylland i 2014, har man kun givet tre nigerianske spillere fra samarbejdsklubben og fodboldakademiet FC Ebedei debut i Superligaen, man har otte nationaliteter i førsteholdstruppen lige nu ud over dansk og brasiliansk, så der er kamp om pladserne.

Gennembruddet til Brasilien fik FC Midtjylland via den italiensk-brasilianske agent Luigi Tirri, der havde arbejdet sammen med Evanders far Evandro, der også er spilleragent, og som havde lanceret Evander som en mulighed for blandt andre kinesiske klubber.

Men Brasilien er ikke noget nemt sted at hente fodboldspillere.

Den internationale spillerforening FIFPro anslog for få år siden, at op mod halvdelen af alle professionelle fodboldspillere på planeten er brasilianere, og før FC Midtjyllands indtog på markedet fandt danske klubber ofte spillere med fortid i ydmyge klubber langt nede i rækkerne i Brasilien, hvor der ligesom i England spilles kontraktfodbold.

Det giver ofte brasiliansk fodbold og transfermarkedet et noget kaotisk præg, men de spillere, FC Midtjylland har kig på og har hentet, kommer fra klubber i bedste række, Serie A, hvor der er ekstremt hård kamp om pladserne selv på ungdomsniveau, og hvor de fleste klubber rekrutterer meget bredt i det store fodboldland.

Og det er ikke nogen nem operation, FC Midtjylland har kastet sig ud i i de seneste tre år, erkender Svend Graversen.


Junior Brumado

”For det første er konkurrencen stor. Den er det internt i Brasilien, og den er det også internationalt, fordi markedet er så spændende. Så der er sindssygt mange klubber, der gerne vil konkurrere og lykkes.”

”Det gør det svært, at markedet ikke er lige så gennemsigtigt, som det oftest er i Europa og andre lande, der enten er lidt mere anonyme i fodboldsammenhæng eller er mere gennemsigtige. Spillerne har ofte flere repræsentanter, og de er alle sammen gennem-scoutet, så mange har set dem, og mange har interesser i dem. Der er ofte bundet flere forskellige konkrete interesser op på den enkelte spiller, og det skal man være klar til at håndtere,” siger Svend Graversen.

Playersponsoraternes hjemland
At der er forskellige interesser i fodboldspillere er knapt noget nyt, men når det drejer sig om Brasilien er der alligevel grund til at spidse ører og gøre sig umage med lektierne, når man skal købe spillere.

Mange læsere vil givetvis kunne huske konceptet playersponsorater fra Superligaen.

I den danske model fra sen-halvfemserne og indtil omkring 2015 fungerede den sådan, at personer og virksomheder med millioner på bankbogen, oftest sponsorer eller medejere i danske klubber, hjalp klubberne med at finansiere spillerkøb.

Som modydelse fik man nogle procenter i rente, hvis spilleren nogle år senere blev solgt videre med fortjeneste, og på den måde købte klubber som FC Midtjylland, AGF, Silkeborg, Esbjerg, AaB og andre spillere, de reelt ikke havde råd til uden et playersponsorat.

Det lyder måske som en meget jordbunden og jysk model, men modellen er absolut ikke opfundet i Danmark.

Nej den stammer derimod fra Portugal, hvor den spredte sig i Europa fra begyndelsen af halvfemserne, og inden da fra Sydamerika og specifikt Brasilien, som naboerne i Argentina og Uruguay kopierede.

I mange år var snart sagt enhver bare nogenlunde habil fodboldspiller i Brasilien delvist solgt til én og i mange tilfælde adskillige forskellige investorer.

Klubben, hvor spilleren havde kontrakt, ejede i nogle tilfælde kun 20-30 procent af spillerens transferrettigheder, og det gjaldt selv i de lavere rækker i Brasilien, hvor klubejere, agenter, lokale virksomheder og et sammenrend af mere eller mindre mystiske personager købte sig ind i fodboldspillere på kryds og tværs.

Da selveste Neymar blev solgt fra Santos til FC Barcelona i 2013, havde der ligget en labyrint af forhandlinger inden da, og efterfølgende blev der anlagt retssager fra nogle af investorerne i Neymars transferrettigheder, da de følte sig snydt af Santos, FC Barcelona og af Neymars agent, der også er far til den fænomenale dribler.

Playersponsorater, også kendt som third party ownership, blev forbudt af FIFA i 2015, men i realiteten lever modellen videre med mange af de samme mekanismer i Brasilien i dag.

”Det er præcis det, jeg mener. Der er så mange interessenter, og det er så stort et eksportmarked, hvis vi skal gå lidt over på virksomhedsniveau. Når der er så stor interesse på et marked, er der også mange interessenter involveret, og den udfordring, du der beskriver, er født i Brasilien. Den er på en måde løst, men så er den det alligevel ikke,” siger Svend Graversen.

”Det skal man kunne navigere i. Derfor er det vigtigt, at man har troværdige og dygtige samarbejdspartnere, at man har et godt navn, og at man kan handle ekstremt hurtigt.”

”Og så må vi også erkende, at når det er så stort et eksportmarked, som Brasilien er, gør det, at interessen for en spiller rygtes hurtigt. Det gør det bare sværere at navigere i. Så man skal også handle hurtigt. Når man først er gået ind og vil hente en spiller, må der helst ikke gå for lang tid, for så rygtes det, og så kan der ofte være flere parter på banen, end man egentlig har lyst til,” siger Svend Graversen.


Paulinho med nummer 29 og Juninho med nummer 73

Tre mand holder øje
Klubber som FC Porto, Benfica og ukrainske Sjakhtar Donetsk har specialiseret sig i at hente unge brasilianske spillere direkte fra Sydamerika, og med budgetter, der er fem-ti gange større end FC Midtjyllands er det ganske urealistisk, at FC Midtjylland kan kæmpe med om de bedste brasilianske talenter fra unglandsholdene og storklubberne.

Så det er nærmere andensorteringen af spillere, FC Midtjylland skal gå efter, og det her, klubben tror, at man har fundet en niche.

”Der er nogle klubber, der har langt flere penge end os. Det er så eksponeret et marked, og et åbent marked i forhold til, at spillerne bliver vist meget frem. Vi har også en sprogbarriere, hvor der historisk er et tæt bånd til Portugal, og det kan vi ikke gøre så meget ved. Vi kan gøre noget ved at være meget synlige og ved at få skabt en god historie, som giver os nogle fordele, vi nyder godt af i øjeblikket. Når vi henter brasilianske spillere, skal vi ikke til at forklare, hvem vi er. Den historie er skabt.”

”Timingen betyder sindssygt meget for os. For der er gode spillere, der forsvinder ud af markedet, fordi de ikke kommer væk. De gode spillere har en tendens til at forsvinde i glemslen, og det skal vi drage nytte af ved at være ekstremt synlige,” siger Svend Graversen, der sammen med kollegerne i den sportslige ledelse har postet ressourcer i at finde de næste gode brasilianere.

”Vi har tre mand, der holder øje med det brasilianske marked, som sidder internt i FC Midtjylland. Det er en markant satsning,” siger Svend Graversen.

”Dit næste spørgsmål er helt sikkert, hvad vores næste skridt i forhold til de her spillere og den fortælling er. Og det skridt er, at vi får det helt rigtige salg, som én gang for alle viser, at vi ud over at udvikle de brasilianske spillere også kan sælge dem,” siger Svend Graversen.

Og det betyder konkret Evander eller Paulinho.

Evander var der bud efter i sommer i lejet omkring 50 millioner kroner, som blandt andre Inter Miami, delejet af David Beckham, skulle være villig til at betale.

Der skal givetvis flere penge til for at købt Evander fri, også nu hvor den samlede investering i brasilianske transfers nærmer sig 100 millioner kroner, men at Evander, Paulinho eller dem begge skal sælges i 2022 forsøger Svend Graversen ikke at benægte.

”Det er fuldstændig korrekt. Vi har vist, at vi kan skabe de sportslige resultater med et mesterskab og kvalifikation til gruppespillene i Champions League og Europa League. Nu er den sidste del præcis det, du beskriver,” siger Svend Graversen.

Midtstopperen Patrick nåede aldrig at gøre et større indtryk på grund af en knæskade, der har torpederet den unge forsvarsspillers karriere, og backen Ailton er videre til Pafos på Cypern efter et mindre end vellykket ophold på en korttidskontrakt i foråret i år.

Ellers har FC Midtjyllands brasilianere klaret sig godt.

Paulinho blev fremragende efter sin første halvsæson, Evander er en af de mest stabile spillere på holdet, og med en god halvsæson kan Júnior Brumado ende med at blive solgt.

Det store spørgsmål lige nu er Marrony, den dyreste spiller i FC Midtjyllands historie, der har kostet 34 millioner kroner, når FCM betaler sidste afdrag til sommer.

Skader har drillet forwarden, og til foråret vil han og FC Midtjylland forvente gode præstationer, ligesom omverdenen naturligvis vil det af den dyre mand fra Atlético Mineiro.

Otte mand, 298 kampe og store forventninger:

Sommeren 2018

Evander, Vasco Da Gama (leje)
Central/offensiv midtbane

Januar 2019

Júnior Brumado, Bahia
Angriber
51 kampe/10 mål

Patrick, Flamengo (leje)
Midtstopper
To Youth League-kampe

Sommeren 2019

Paulinho, Bahia
Venstre back
78 kampe/2 mål

Evander – lejemål vekslet til fast aftale
122 kampe/33 mål

Januar 2020
Ingen

Sommeren 2020
Ingen

Januar 2021

Aílton, VfB Stuttgart
Venstre back
12 kampe/0 mål

Sommeren 2021

Marrony, Atlético Mineiro
Angriber/kantspiller
6 kampe/0 mål

Juninho, Palmeiras
Midtstopper
14 kampe/0 mål

Charles, Ceará
Central midtbane
15 kampe/0 mål

Fotos: Getty Images