Video : Tipsbladet
Superliga

Var tæt på PL-transfer: Vil blive 'mange år' i FCM

Han var timer fra et skifte væk fra FC Midtjylland. Nu er Jonas Lössl kisteglad for at stå i klubben. Stort interview med målmanden, der har fået et stærkt udlæg på 2024.

IKAST (Tipsbladet): Jonas Lössl har på godt jysk haft et fint 2024.

Masser af redninger (læs mere her), 12 point til FC Midtjylland i fem kampe, og nu en chance for at blive dansk mester, hvilket Lössl ikke er blevet endnu, da han var væk fra klubben fra sommeren 2014 til vinteren i 2020/21-sæsonen.

Det er noget af en omvæltning for Jonas Lössl, der i foråret for to år siden var udlejet til Brentford i Premier League samtidig med, at Christian Eriksen spillede der.

Hvis Bordeaux var kommet 24 timer før, var det nok faldet på plads

Jonas Lössl
Målmand i FC Midtjylland

Og han nyder den medgang, der ikke var i første halvdel af sit andet ophold i FC Midtjylland, der begyndte en februar-dag i 2021, få måneder efter FC Midtjyllands seneste mesterskab og debut i Champions League.

- Jeg har følt mig mere fri i opstarten og nu i spillet. Jeg havde selvfølgelig ikke spillet i efteråret, hvis jeg ikke var klar. Det her skal ikke lyde som en undskyldning, men når man først har vænnet sig til noget, lægger man først for alvor mærke til, at det gjorde ondt, når det er væk igen, siger Jonas Lössl til Tipsbladet.

Lössl fik i vinterpausen et lille indgreb, der holdt ham ude i få uger. En muskelskade havde drillet i efteråret.

- Det er jo ikke noget, der bare kan måles i tal eller mængder. Det er noget, jeg har kæmpet med i et års tid, hvor jeg har fået et par tilbagefald. Det var slemt i sommer hen over august. Jeg spillede et par gode kampe i juli, men så var jeg ramt. Så fik jeg et tilbagefald i opvarmningen til den sidste kamp i 2023, den vi vinder 4-0 over Viborg. Og så fik jeg det fikset og har ikke mærket det siden, siger Jonas Lössl.

- Jeg er glad for at spille på det her niveau, jeg vidste, jeg havde. Og som jeg troede på, jeg havde. Og så er det fedt at krydre det med de kampafgørende redninger, jeg har haft her i 2024. Det er jo ikke altid, de redninger kommer, når holdet er inde i en god periode. Jeg fokuserer på de 90 procent af et forløb i kampene, jeg selv er herrer over, og man kan kun jagte de store, vigtige redninger, man kan ikke planlægge dem.

- Det er min bedste stime af kampe, hvor jeg har været så kampafgørende. Men jeg vil ikke sige, at det endnu er lige så godt som sidste sæson, for jeg synes virkelig, det var en god sæson for mig individuelt, selv om det absolut ikke var en god sæson for os som klub.

Så tæt på exit
At Jonas Lössl skulle jagte guld i 2024 med FC Midtjylland er højst overraskende med tanke på målmandens 2022.

Han mistede pladsen i efteråret 2021 på grund af en skade og blev i januar 2022 udlejet til Brentford, hvor han straks stod to kampe.

Målmanden var videre, FC Midtjylland var videre, men transfermarkedet uforudsigelighed og et trænerskifte i FC Midtjylland fra Bo Henriksen til Albert Capellas vendte på få døgn Lössls fodbold-tilværelse på hovedet.

- Vi troede alle sammen, jeg skulle sælges. Det var jo planen. Fodbold er forunderligt. Det var en meget, meget svær sommer, og så endte jeg med at komme hjem og stå rigtig godt, siger Jonas Lössl.

- Der var Bournemouth, og der var Bordeaux. Jeg trænede med Brentford om sommeren, jeg var på træningsophold i Bournemouth og var meget, meget tæt på at skrive med dem, siger Jonas Lössl og den dengang nyoprykkede Premier League-klub, der i begyndelsen af august 2022 hentede den brasilianske målmand Neto fra FC Barcelona.

- Så havde jeg to uger, hvor jeg trænede for mig selv, og så trænede jeg i en måned med Bordeaux. Vi var reelt enige, men vi kunne af juridiske årsager ikke indgå kontrakt på grund af, at de havde problemer med lincensen. Og så var der en halv dag helt til sidst, hvor de pludselig godt kunne, og vi prøvede at få det til at fungere, men hvor det ikke faldt på plads.

- Hvis Bordeaux var kommet 24 timer før, var det nok faldet på plads. Og nu er jeg så glad for at være her. Det er et vildt forløb at tænke på, siger Jonas Lössl.

Interesseret
Jonas Lössl er nu 35 år, og hans Superliga-debut for FC Midtjylland ligger mere end 14 år tilbage i marts 2010 i en 2-2-kamp mod OB.

Står han i samtlige kampe i slutspillet, runder han 200 liga-opgør for FC Midtjylland i sidste spillerunde mod Silkeborg IF, og han har omtrent et tilsvarende antal kampe i udlandet for Guingamp, Mainz, Huddersfield og Brentford, mens han ikke var i aktion under et ophold i Everton i 2019 og 2020.

I et nyligt interview med Tipsbladet åbnede FCM-direktør Claus Steinlein for, at spillere fra FC Midtjyllands første akademiårgange som Jonas Lössl, Erik Sviatchenko og Simon Kjær på et tidspunkt kan få job i klubben uden for banen, når deres karrierer er ovre.

Det lagde Lössl mærke til, men der er i de kommende måneder og år andet, der trækker mere.

- Jeg synes, den side er spændende, og jeg synes, det var en interessant artikel, I bragte med Steinlein for nylig om hans tanker på området. Jeg går da med overvejelser om, hvilke kompetencer, jeg har, og hvor og hvordan jeg kan bidrage med noget. Jeg tænker bestemt over det, og det kunne være spændende.

- Om det så er et match fra FC Midtjyllands side og fra min side, det er jo et rigtig godt spørgsmål, siger Jonas Lössl.

Mange år endnu
I Århus spiller den tidligere FCM-holdkammerat Jesper Hansen fortsat en vigtig rolle på AGF's Superliga-hold, og at spille videre på højt plan interesserer Lössl mere end det, der skal ske efter karrieren.

- Jeg er mere fascineret af det, Jesper [Hansen] kan ved stadig at spille det niveau, han kan, for jeg vil gerne nå det samme. Jeg er bestemt ikke klar til at spille fodbold. Jeg elsker at spille fodbold. Jeg elsker at spille på det her niveau. Og det håber jeg at kunne mange år fremover. Det håber jeg at få lov til, og at min krop og niveauet følger med. For jeg tror, jeg vil have svært at acceptere at sidde ude og ikke bidrage med noget. Det at bidrage til et hold kan også være at komme med ro og erfaring, noget man også kan uden at være førstevalg hver weekend, siger Jonas Lössl.

Så det er i teorien også et muligt scenarie, at du står her om fem år?
- Det kunne det i teorien sagtens. Så sidder der sikkert nogen derude og håber, at der kommer en anden ind, og at det kunne være lidt mere sexet. Jeg skal bare ud og gøre det så godt, jeg kan, og bevise, at det er mig, der skal stå, siger Jonas Lössl, der tager udsigten til mulig konkurrence til sommer fra den Mafra-udlejede Elias Olafsson ganske roligt.

- Jeg ved ikke, hvad der skal til sommer. Jeg fokuserer på mig selv. Der vil altid være omstændigheder, jeg ikke kan styre. Det eneste, jeg kan gøre, er at vise, at jeg er dygtig, afgørende og god nok til at være FC Midtjylland-målmand. For det elesker jeg at være. At være del af klubben og det liv, der er her, og mulighederne her. Det vil jeg gerne gøre i mange år endnu, siger Jonas Lössl.

På sigt kan FC Midtjylland måske få flere samarbejdsklubber. Læs mere om det her og i denne artikel om et møde med mulige samarbejdspartnere i Rwanda.