• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

Zorniger tog ved lære i Brøndby: Måske er der noget, der holder dem tilbage

Foto: Jan Christensen/Getty Images

Brøndby-træner Alexander Zorniger fortæller i et stort interview med Spox og Goal om livet i Danmark og trænerkarrieren. Han fortæller blandt andet om en vigtig lektie, han lærte i Brøndby.

Af Kenneth Jensen

Der er ikke mange trænere, der på to og et halvt år i dansk fodbold har sat så stort et aftryk på Superligaen, som tyske Alexander Zorniger har gjort. Den 53-årige fodboldtræner blev hyret af Brøndby i maj 2016, og i februar 2019 blev han så fyret.

Men både på og uden for banen har Zorniger efterladt et aftryk på både dansk fodbold og Brøndby. 

For Brøndby blev det i 2018 til en pokaltitel, og samme sæson var klubben meget tæt på at vinde det første mesterskab siden 2005. For dansk fodbold var han med til at ruske op i ligaen, gøre konkurrenterne skarpere og introducere en helt ny måde at spille på med et højt og aggressivt presspil.

Tyskeren, der fortsat bor i Danmark og har været uden arbejde siden fyringen for halvandet år siden, fortæller nu i et stort interview med Spox og Goal, hvordan han har lært af de ting, han oplevede i Danmark. Hvordan kulturen er anderledes, og hvordan han har lært kke at være så kontant, når det kommer til at få det bedste ud af medarbejderne.

- Jeg tror, at jeg altid har været en rigtig god træner for dem, der er villige til at præstere. Jeg var og er fortsat ikke en god træner for dem, der ikke præsterer eller kun præsterer lidt. Og det gælder ikke kun spillere. Når jeg kan mærke, at præstationsfaktoren ikke diskuteres seriøst internt eller eksternt, men kun hvordan man spiller flot, siger jeg ikke så meget.

Læs også:Tidligere Brøndby-spiller forklarer exit: Skarbalius viste mig ikke respekt

- Det har ikke ændret sig. Men jeg formoder ikke længere, som jeg plejede at gøre, at en i bund og grund ikke vil arbejde, fordi vedkommende ikke har lyst. På baggrund af mine oplevelser i Danmark er min formodning nu, at folk er villige til at arbejde hårdt. Måske er der noget, der holder personen tilbage lige nu. Nu er det kun, hvis jeg gennem en samtale eller i træning finder ud af, at personen ikke gør alt for at være succesfuld, at mine andre mekanismer tager over. 

- At finde motivationen hos spillere og trænere til at præstere er måske den sværeste opgave for os trænere i disse tider og i et meget offentligt job, hvor der er så mange penge på højtkant, siger Alexander Zorniger til Spox.

Den tidligere Brøndby-træner, der også har en fortid i VfB Stuttgart og RasenBallsport Leipzig, har altså lært, at der er flere måder at få folk til at præstere på. Noget, han lærte af kulturen i Danmark.

- Ja, præcis. Det er ikke kun via mere træning og videoanalyser. Jeg tror på, at det gælder om at samle så meget viden som overhovedet muligt, når det handler om kendskabet til, hvordan man leverer toppræstationer. Men det kan altså se forskelligt ud for spillere og trænere, siger Zorniger.

Tyskeren fortæller i interviewet også, hvordan han i starten af sin tid i Brøndby var utålmodig og havde svært ved at acceptere, at der var andre måder at gøre tingene på. Han nævner konkret, hvordan de i klubben var vant til at lave fire uger lange træningsplaner, men at Alexander Zorniger kom med en plan for en uge ad gangen.

Læs også:Alexander Zorniger: Rønnow og Schalke 04 er et godt match

Kompromis lærte han så også, for i stedet for en eller fire uger, landede det på, at man lavede træningsplaner for et par uger ad gangen. 

Alexander Zorniger var i Brøndby meget krævende, hård og ikke mindst kontant, og den til tider konfrontatoriske stil sled da også på medarbejdere og spillere.

Og da resultaterne i en periode var dårlige, og Zorniger ikke gjorde brug af Brøndbys talenter, blev beslutningen om at skifte træner altså foretaget af ledelsen.

 Tyskeren har været i spil til flere jobs, blandt andet i Twente, men indtil videre er han altså fortsat arbejdsløs.

Læs også:"Don Ø" har en favorit: Kunne godt tænke mig at se denne træner i FCK

Læs også:Optakt: Randers FC - Brøndby IF

Læs også:Coronakrise: Brøndby IF fyrer fem medarbejdere

-----
Få de bedste spilforslag hos Oddsavisen.dk for bare 29,- kr/md  - brug koden Tip2020 ved betaling

Superliga

Mere Superliga

Fokus