Video : Tipsbladet
VM

SL-spiller smagte på VM i Qatar: Sådan var det

Der er næsten et år til VM, men en dansker har netop været til en international turnering i Qatar.

Gennem det meste af 2021 har debatten raset: Skal det danske landshold tage til VM i Qatar? Men én dansker har faktisk lige været til en slutrunde i landet.

I øjeblikket bliver der spillet Arab Cup i Qatar. Turneringen er arrangeret af FIFA og fungerer som et forspil til VM-slutrunden næste år. Dermed er den også en vigtig lakmusprøve for arrangørerne: Er de mange ny- eller ombyggede stadioner klar? Fungerer infrastrukturen? Får man malet det rigtige (glans)billede?

Alt det kan man i det store hele svare ja til. Det beretter Frans Dhia Putros, Viborg-spilleren, der er født og opvokset i Danmark, men som stiller op for sine forældres hjemland, Irak.

- Vi spillede på tre af de stadioner, der også skal bruges til VM, og de var helt klar. Der er vist et par stadioner, der ikke bliver brugt til Arab Cup, men som skal bruges næste år, men dem, vi spillede på, var topklasse, fortæller han til tipsbladet.dk.

- Jeg har måske ikke prøvet de helt store stadioner derude, men jeg kan ikke tro, at der er mange stadioner i verden, der er bedre end dem, vi spillede på. Både i forhold til faciliteter og design var det i verdensklasse.

Da Qatar fik tildelt VM-slutrunden for 11 år siden, kastede landet sig selv ud i et byggeræs af historiske proportioner. Én ting var stadionerne, noget andet var hoteller, veje og al anden infrastruktur, der skulle udvides for at gøre plads til de tilrejsende tilskuere i 2022. Ud fra, hvad Putros så, er qatarerne godt med.

- Det hele var nyt og lækkert. Jeg ved ikke med de andre dele af byen, men der, hvor vi boede, var vejene klar, og hotellet var også virkelig godt, siger han.

Pilen peger en anden vej
Frans Putros ved godt, at vejen, hotellerne og stadionerne bliver bygget af tusindvis af gæstearbejdere. Han har også læst artikler, når den ene NGO efter den anden har dokumenteret de slavelignende forhold, som mange af dem lever under.

Den slags var dog gemt af vejen for Putros og de andre Arab Cup-spillere.

- Vi blev mest fragtet direkte mellem hotellet og stadionerne eller træningsbanerne, og man kunne selvfølgelig godt kigge ud ad vinduerne og se, at der var nogle, der arbejdede, men man kunne jo ikke se, hvilke forhold de havde. På den måde blev vi lidt holdt væk fra bagsiden af medaljen, hvis man kan sige det sådan.

I løbet af det seneste år har Frans Putros også fulgt debatten om boykot af VM eller ej. Mens danske spillere har 11 måneder endnu til at overveje, om de vil takke ja eller nej til en udtagelse, kommer Putros lige fra sin tur til Qatar.

Han har altså taget stilling, om han vil eller ej. Og faktisk ville han helst ikke. Han mener ikke, det burde være op til spillerne at træffe de valg. Pilen peger længere op i fodboldens magthierarki.

- For en spiller som mig er Arab Cup en stor ting. Irak har også vundet turneringen fire gange (flest af alle, red.), så det er også en vigtig turnering for landsholdet.

- Jeg var også med til Asian Cup i 2019, og det er bare noget helt særligt at være med til de turneringer. Det var også helt årsagen til, at jeg valgte at stille op for Irak i sin tid; at få de oplevelser, som jeg ellers ikke ville få.

- Jeg tror ikke, jeg kommer til at spille VM, men jeg kunne forestille mig, at det er lidt det samme for dem, der skal til VM. De får heller ikke mange chancer i løbet af deres karrierer.

- Jeg synes ikke, man burde pege på spillerne. Det må være op til andre: forbundene, politikerne.

Europæiske Qatar
Irak genvandt ikke Arab Cup denne gang. Holdet røg ud, efter det mødte netop Qatar i den sidste kamp i gruppespillet mandag aften i sidste uge. Værtslandet vandt 3-0 og gik videre sammen med Oman fra samme gruppe.

Frans Putros så hele kampen fra bænken, men han fik alligevel et godt indtryk af hjemmeholdet. For mens Qatar har haft travlt med at bygge rammerne for VM, har landet også haft travlt med at opbygge et landshold, der ikke gør værterne til grin i 2022.

Dels ved at naturalisere udenlandske spillere, dels ved at ansætte udlændinge (ofte europæere) i ledende stillinger. Eksempelvis landstræner Félix Sánchez, der siden 2006 har arbejdet på det store Aspire Academy, som U19-landstræner og de seneste fire år som A-landstræner.

- Jeg synes, det er et rigtig godt hold. Et af de bedste i Mellemøsten. De har haft den samme træner i nogle år efterhånden og den samme stamme af spillere, så de er godt sammenspillet. De er meget godt organiseret og spiller godt possession-spil. På den måde minder de om et europæisk hold og er lidt atypisk for Mellemøsten, vurderer Frans Putros.

Om et år skal både holdet og ikke mindst landet så stå den ultimative prøve.