Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Blog: Har Brøndbys modstandere i Dubai nu også været så dårlige?

Blog: Brøndby IF har droppet Dubai som destination for sine træningslejre, fordi modstanderne har været for dårlige. Men halvdelen af holdets kampe i Dubai er endt uafgjort, og klubben vil ikke uddbybe, om januars kritik af emiratet har noget at skulle have sagt. FC Midtjylland forholder sig endnu mere tavs.

Vi kan ikke vide, om de sportslige eller de menneskelige hensyn har fyldt mest, da Brøndby IF besluttede sig for at droppe Dubai som destination for holdets træningslejre. Men da sportsdirektør Ebbe Sand skulle begrunde beslutningen, var fordelingen tydelig:

Hensynet til Dubai og De Forenede Arabiske Emirates talrige brud på menneskerettigheder, slavelignende forhold for millioner og regimets rolle i krigsforbrydelser udgjorde en bisætning.

- Vi har i den sportslige sektor nu evalueret de sidste par træningslejre, og vi må konstatere, at modstanderne, vi har mødt på vores ture til Dubai, ikke har levet op til vores sportslige forventninger, og vi har derfor besluttet at fravælge Dubai som kommende destination for os.

- Derudover er den kritik, der opstod i forbindelse med valget af Dubai som destination for sidste års træningslejr, indgået i vores samlede evaluering af træningslejren. Vi arbejder nu henimod, at næste vinters træningslejr derfor bliver et gensyn med Portugal, hvor viften af kvalificerede modstandere er langt bredere.

Tipsbladet.dk ville gerne have Sand til at uddybe, hvilke overvejelser klubben har gjort sig, men Brøndby oplyser, at sportsdirektøren ikke har yderligere at tilføje.

Et oplagt spørgsmål havde ellers været, hvorfor Brøndby synes, modstanden i Dubai har været for dårlig? Holdet har spillet halvdelen af sine seks kampe de tre seneste år uafgjort. Derudover vandt holdet 1-0 over Pakhtakor Tashkent, 4-2 over Jeonbuk Motors (det fjerde mål faldt i det 89. minut), og så bankede det Lokomotiv Tashkent 5-1.

Er én storsejr i seks kampe udtryk for, at modstanderne ikke er gode nok?

Brøndbys beslutning kommer i sig selv næppe til at vække megen kritik. Men fortjener klubbens fans, sponsorer og andre, der interesserer sig for dansk fodbold, ikke en ordentlig forklaring på dens beslutning?

Især når den kommer et par måneder, efter Brøndby (og FCK og FCM) fik så megen kritik, blandt andet fra egne tilhængere, for at vælge Dubai, og når nu man kan stille spørgsmål ved, om modstanderne har været så dårlige.

FC Midtjylland mangler også at svare
Denne sæsons guld- og sølvvindere, FC København og FC Midtjylland, har også været i Dubai de seneste år. Der er ikke noget, der tyder på, at de ikke har mødt kvalificeret modstand.

Da FCK i januar droppede Dubai, var det med Ståle Solbakkens ord af hensyn til emiratets afslappede forhold til menneskerettigheder og frihed for sine indbyggere.

- Det handler om det menneskesyn og den diskriminering, der findes der mod både homoseksuelle og kvinder - åbenbare ting, som strider mod det, de allerfleste står for, forklarede Solbakken.

FC Midtjylland har endnu ikke meldt ud, om klubben følger i samme spor som Brøndby, FCK, Malmö FF og Rosenborg BK og dropper Dubai. Netop det har Tipsbladet.dk i løbet af den seneste halvanden måned flere gange forsøgt at få formand Rasmus Ankersen eller direktør Claus Steinlein til svare på. Hidtil uden held.

Da vi talte med Svend Graversen i januar, sagde han, at han ikke ville udtale sig, da der var en udmelding lige på trapperne. Den har endnu ikke set dagens lys.

Tipsbladet.dk talte tidligere på året med Trine Christensen, som er generalsekretær i Amnesty International Danmark. Hendes organisation har i årevis dokumenteret det overgreb, som befolkningen i Dubai og de øvrige emirater lider under, og hun roste de klubber, der dropper landet som destination.

- Det er rigtig vigtigt. FN's retningslinjer kræver ikke, at alle er perfekte, men når man bliver opmærksom på noget, er det vigtige, hvad man så gør. Det kan være en svær jungle at finde rundt i. Men der er nogle skridt, man kan tage, og jo mere systematisk man er i sin tilgang til det - rettidig omhu, som man ville sige med et godt dansk udtryk - så kan man undgå de her ting, sagde hun.

Generalsekretæren lagde også vægt på gennemsigtighed i beslutningerne.

- Man diskuterer altid, når man taler om virksomheders ansvar, hvor stor ens indflydelse er. Hvor meget betyder det, hvis FCK aflyser at træne i et bestemt land af hensyn til menneskerettigheder? Det er der nok mange, der vil lægge mærke til. Lige sådan med et landshold. Det er vigtigt, man er transparent: Hvorfor har vi valgt at gøre det? Hvad for nogle hensyn har vi måttet afveje? Hvilken dialog har vi taget, når vi så har været i landet?

Det mangler Brøndby og FC Midtjylland stadig at uddybe.

Læs meget mere de danske holds træningslejre til Dubai og det arabiske emirat her.