Video : Tipsbladet
Generelle

Har fodbold et problem med vold mod kvinder?

UGENS NYHEDSANALYSE: En forløsning i Århus, et debuthattrick i Rusland, vitale danske point til UEFA-ranglisten, og så en sag, der nager. Tipsbladets chefredaktør ser tilbage på ugens største begivenheder og det, der venter i weekenden.

AGF kom, måske, i gang, de danske klubber høstede Europa-point, og Anders Dreyer fik en start i Rubin Kazan som taget ud af en Hollywood-film.

Og så har flere sager om vold og overgreb mod kvinder med forbindelser til fodboldverdenen sat tankerne i gang.

Forløsningen i Århus

Det var kun ottende spillerunde i Superligaen, men ih, der var pres på i Århus op til søndagens bundkamp mod Vejle.

Der blev gået march til stadion med David Nielsen som gæste-speaker umiddelbart før afgang, og så vandt AGF en vital sejr, selvom det holdt hårdt i slutfasen mod et pågående Vejle-hold, der fik overladt bolden af et nervøst AGF.

Det har været nogle hårde uger i Århus, også selvom ledelsen udadtil har benægtet, at der skulle være nogen dybere bekymring omkring den dårlige sæsonstart.

AGF har Silkeborg, Frem (pokalturneringen) og SønderjyskE i de kommende ni dage, før en svær kamp mod FC Midtjylland dukker op i programmet 3. oktober, og det vil være en lettelse i klubben, hvis man gør rent bord frem til kampen i Herning, som tidligere har kastet gode oplevelser af sig for århusianerne.

Har fodbold et problem med vold mod kvinder?

Siden EM har et emne ligget og gnavet i underbevidstheden og på idelisten, og det var denne historie, der satte gang i tankerne.

I de seneste uger har vi set Jerome Boateng få en dom for vold mod sin tidligere partner, og hele topledelsen i det islandske fodboldforbund har sagt op efter, at man i første omgang tilsyneladende forsøgte at dække over overgreb af mandlige landsholdsspillere på kvinder.

Da Cristiano Ronaldo gjorde comeback for Manchester United i sidste weekend mod Newcastle, fløj et fly over Old Trafford med et banner, hvor der stod ”Believe Kathryn Mayorga”, en henvisning til sag om påstået voldtægt, der dukkede op i 2018.

Midt i hyldesten til Cristiano Ronaldo og Manchester United har nogle af klubbens fans i det stille haft en bekymring over,  hvordan man så konsekvent markedsfører en spiller, der er gået fri i sagen, men som i lækkede dokumenter tilbage fra sagen i 2009 ikke just tegner et positivt billede af (”Men hun blev ved med at sige: 'Nej. Lad være, jeg er ikke som de andre'. Jeg undskyldte bagefter”).

Læs mere i den oprindelige artikel fra Der Speigel om sagen her

Det skal understreges, at den sag nu er lukket, da politiet i USA ikke kunne før bevis for, at det sandsynligvis var en voldtægt.

Den mest bekymrende sag er Benjamin Mendys.

Den franske back sidder i fængsel i stedet for at spille fodbold med Manchester City, tiltalt for fire voldtægter, og det har vist sig, at Manchester City har kendt til efterforskningen siden november men brugte Mendy, indtil han i sidste måned blev anholdt, mistænkt for en ny voldtægt.

Man er naturligvis uskyldig, indtil det modsatte er bevist, men hvor mange steder får man lige lov at arbejde videre, som intet er hændt, i ni måneder, mens politiet efterforsker en så alvorlig sag som en voldtægt?

Som Aftonbladets Johanna Frändén skrev i sidste weekend, kan det undre, at den eneste, der har forholdt sig til nogen af disse sager, er Jerome Boatengs bror Kevin-Prince, der i klare vendinger har taget afstand til sin brors handlinger.

Både inden for sportens verden (læs mere her) og i koblingen mellem sport og vold mod kvinder i samfundet (som i eksemplet i starten af denne tekst fra England under EM i sommer) er der nogle ubehagelige og bekymrende tendenser.

Et meget nemt, og lille, første skridt kunne være at sætte to streger under, at man i fodboldverdenen på ingen som helst tænkelig måde accepterer eller lever med den vold.

Og her sender tavsheden fra Manchester City (der kan være nogle juridiske forklaringer på den) og Josep Guardiola, der ikke har kommenteret sagen, og fra Brøndbys kommende Europa League-modstander Lyon, som Jerome Boateng ikke havde underrettet om den alvorlige sag ved kontraktunderskrivelsen i sommer, ikke de allerbedste signaler.

1,0 point til Danmarks UEFA-konto

Med fire hold i gruppespillene i Europa er der tæt trafik på torsdagene i dette efterår i dansk fodbold.

Tipsbladet og flere andre har stillet skarpt på den danske pointhøst i Europa, eller måske manglen på samme, der skaber stor tvivl om Danmarks fortsatte plads i Europas Top 15.

FC Midtjylland og Brøndby IF lagde ud med uafgjorte kampe på hjemmebane mod Ludogorets og Sparta Prag, som helst skulle have været vekslet til i hvert fald én sejr – midtjyderne var bedre end de bulgarske gæster og bør stå med fine muligheder for en udesejr i Razgrad i den sjette og sidste puljekamp 9. december.

FC København levede op til favoritværdigheden på en ringe bane i Slovakiet, hvor det blev til 3-1 over Slovan Bratislava, ikke mindst takket være Jonas Wind, der havde spået sine to scoringer over torsdagens frokost med klubkammeraterne.

Det flotteste resultat stod Randers måske for med 2-2 mod AZ Alkmaar, der ville være mesterskabs- og Champions League-kandidat hver sæson, hvis man ikke var så uheldig at dele land og liga med Ajax og PSV Eindhoven.

Som ventet leverede Randers en solid, kollektiv indsats, hvor man ikke behøver gribe til fraser som 'lærepenge' og 'manglende Europa-erfaring – man kan have det nuværende Randers-hold mistænkt for at kunne gøre kampe mod endnu stærkere hold tætte, selvom modstandernes individuelle niveau er langt højere.

Sejren og de tre uafgjorte resultater gav Danmark præcis ét point mere til UEFA-koefficienten, og selvom der stadig er 2,5 ranglistepoint (De danske hold får 0,4 point for en sejr og 0,2 for uafgjort) fra Danmark på 22. pladsen til Kroatien på 15. pladsen, er man immervæk det ene point tættere på end før ugens kampe, da Dinamo Zagreb tabte 0-2 til West Ham.

Champions League: Turneringen, de store ikke gider

Traditionen tro var der pibekoncerter til Champions League-hymnen på Camp Nou i Barcelona og på Etihad Stadium i Manchester, da gruppespillet begyndte i denne uge.

Det kan godt være, at Super League stadig er et ømt punkt, og at mange fans ikke bryder sig om de ejere, der forsøgte at stikke af fra resten af fodboldens fællesskab.

Men UEFA's upopularitet er alligevel svær at overgå i Manchester, hvor man ikke glemmer UEFA's forsøg på at udelukke City i to sæsoner for brud på Financial Fair Play-reglerne, mens Barcelonas fans i årevis har været efter UEFA, fordi klubben er blevet straffet, når fans har haft det catalanske flag med på stadion.

Ole Gunnar Solskjær viste på ny, i hvert fald når man spørger undertegnede chefredaktør, hvorfor Manchester United nok ikke har fat i den rette cheftræner, hvis man vil vinde Champions League og Premier League igen.

På en kølig aften i Brugge fik vi syn for de problemer, nogle havde anet i Paris Saint-Germain, hvor midtbanen havde gevaldigt hyr med at spille lige op med det veloplagte hjemmeholds midtbane.

Hvad nytter det at have Lionel Messi, Neymar og Kylian Mbappé i front, hvis midtbanen ikke kan sætte dem i scene, og de tre forwards ikke glimrer med strålende tilbageløb og pres?

Mauricio Pochettino må være en forhåndsfavorit til årets træner, hvis han vinder Champions League og Ligue 1 med det hold, for det har store mangler i sammenhængskraften trods superstjernerne i angrebet.

Atlético Madrid havde problemer hjemme mod FC Porto og skal prise sig lykkelige for, at en portugisisk scoring efter et gevaldigt forsvarskoks 10 minutter før tid blev kaldt tilbage efter et VAR-tjek – den 0-0-kamp gjorde intet for at overbevise om, at 'Atleti' er en outsider til trofæet.

Chelsea, Real Madrid og Liverpool vandt snævre sejre over Zenit, Inter og AC Milan, der lige så vel kunne være endt i pointtab, mens Bayern München og Manchester City på hver deres måde overbeviste i tremålssejre over et skræmmende svagt Barcelona-hold og Red Bull Leipzig, der er kommet skidt fra land under den ny cheftræner Jesse Marsch.

Sevilla oplevede som Brøndby IF i runden forinden, at Red Bull Salzburgs unge hurtigløbere er trælse at løbe om kap med, når spillet klikker – det var et mirakel, at Sevilla fik 1-1 efter to brændte straffespark af de østrigske energidrik-afficionados.

Og så er vi stadig nogen, der synes, at det er pænt akavet at spille en Champions League-turnering med 10 klubber, der tilbage i april simpelthen sagde, at de ville tage livet af CL ved at skabe Super League.

Fra 2024 kommer der 196 gruppespilskampe i et åbent, schweizisk format i stedet for de nuværende 96, og hvordan det på nogen måde skal give mere spænding i stedet for bedre mulighed for at spekulere i resultater og endnu lettere videre passage for de største klubber, har jeg endnu ikke regnet ud.

Dreyers hattrick for Rubin Kazan

Og så var det fedt at se Anders Dreyer få en god start i Rubin Kazan – at score et mål med hælen bag om støttebenet på første boldberøring i en debut i Rusland er vist ret usædvanligt.

Rubin Kazans i øvrigt dejligt friske og positive engelsksprogede Twitter-konto har i hvert fald hurtigt taget den nye dansker til sig.

De er i det hele taget ret hyggelige!

Her er, hvad Anders Dreyer selv havde at fortælle om den vilde debut.

I weekenden holder vi øje med

Vejle-Viborg FF
Søndag 14.00, kan ses på Eurosport2

Der skal jo til at ske noget for det Vejle-mandskab, hvis de ikke skal til at gøre mine ord om en historisk tæt bund uden oplagte nedrykningskandidater til skamme.

Læs den historie her

FC København-FC Midtjylland
Søndag 18.00, kan ses på 3+

Jeg plæderer for, at Superligaen rent faktisk har godt af at have FC København og FC Midtjylland, selvom jeg godt ved, at mange ønsker dem sendt samme vej som Red Bull-imperiet.

Juventus-AC Milan
Søndag 20.45, kan ses på TV2/Sport

Det er en klassekamp med et Milan-hold, der er tilbage i Champions League, og som er på hårdt arbejde i denne uge efter en medrivende kamp på Anfield, der endte 3-2 til hjemmeholdet Liverpool.

Er Allegri ved at få styr på sit mandskab? Det kan blive en god kamp, selvom ingen af holdene er 100 procent i form.

LÆS DE TIDLIGERE NYHEDSOVERBLIK HER

7. august: Brøndbys "venner" og dansk klub-dramatik
14. august: Hvorfor sejler COVID-19 for BIF og FCM?
21. august: Pokerspil om Danmarks dygtigste teeanger
4. september: Er AGF's nye mand 15 millioner værd?
11. september: Gør FCM klogt i at skyde på Sory Kaba?