Foto: Getty Images
Superliga

FC Midtjylland drømmer om 150 mio. for teenager

ANALYSE: Franculino kommer til at koste kassen, hvis det står til FC Midtjylland, der helst ikke vil sælge før 2025.

Ude på træningsanlægget i Ikast og stadion i Herning er de begyndt at kalde ham ‘Farlige Francu’.

19-årige Franculino Djú kender nok ikke ret meget til forgængeren med det lettere lignende fornavn og det meget anderledes efternavn Kristensen, men man forstår egentlig godt, hvorfor de er glade for teenageren fra Guinea-Bissau.

Før Franculino og den betydeligt dyrere og mere etablerede Cho Gue-sung kom til i sommer, var FC Midtjylland i store træk gået uden en angriber af den mere klassiske type, man var virkelig glad for, siden salget af Paul Onuachu i 2019.

Onuachu havde selv taget over fra Morten ‘Duncan’ Rasmussen (Alexander Sørloth var der kun i en halvsæson i 2017), og så er vi faktisk ved at være tilbage der, hvor Frank Kristensen gjorde Superliga-forsvar usikre og sagde nej til store kontrakter i udlandet.

Alt det ved Franculino Djú næppe, og det behøver han heller ikke.

Men i FC Midtjylland  man helt klar over, hvor priviligeret, man er nu med hele to mand til ankerpladsen som angriber.

En plads, man har haft så svært ved at købe ind til sammenlignet med den succes, man har haft med de mere letbenede og bevægelige typer på kanten og som forwards.

Kapret i storklub
Det er stadig early doors, men 10 mål i 17 kampe som helt nyklækket seniorspiller er noget, der gør alle glade i FC Midtjylland.

Glade er de til gengæld ikke i Benfica.

Det var her, FC Midtjylland med erfarne 'udenrigsminister' Ove Pedersen som omdrejningspunkt spottede og fik held til at skrive kontrakt med dengang 18-årige Franculino Djú.

Den portugisiske storklub er ikke vant til, nogen går på rov i deres talentfabrik, da slet ikke ukendte klubber, som FC Midtjylland er i portugisisk sammenhæng og bevidsthed.

Så Franculino tilbragte over et halvt år uden spilletid i officielle kampe, før han rykkede transferfrit til Ikast.

Benficas vrede blev kun større, da FCM ud af at kapre Franculino også hapsede 16-årige Alamara Djabi, noget der fik den tidligere vinder af Mesterholdenes Turnering på barrikaderne, mens Djabis far og en agent har beskyldt FC Midtjylland for at kidnappe teenageren.

Bedømt på de meldinger, Tipsbladet hører fra Lissabon, skal FC Midtjylland ikke regne med at sælge ret mange Ulve-trøjer dernede, hvis det står til Benfica.

Og bedømt på Franculinos første måneder (og meldingerne fra U/19-ligaen om Djabis skyhøje niveau i ungdomskampe) forstår man egentlig godt, at Benfica er ærgerlig over, at forwarden valgte FCM frem for at forlænge i den portugisiske hovedstad.

Forwarden bragede ind på scenen i Conference League-kvalifikationskampen mod Omonia Nicosia.

Cyprioterne var yderst middelmådige modstandere og blev reduceret til ti mand allerede før pausen, men det skyggede ikke for Franculinos gode spil.

Teenageren var pågående, fræk, udfordrede modstanderne og viste en evne til at finde rum i straffesparksfeltet, der tydeligvis er blevet trænet i Lissabon, men som til en vis grad også bare kræver fodboldforståelse og en avanceret fornemmelse for rum, mange professionelle angribere aldrig lærer.

Kombineret med stærk fysik, udmærket fart og et godt hovedspil sammen med et drøn af et spark med venstre fod, og man har en angriber, der allerede er noteret mange steder i Europa.

En dyr omgang
Man kan fremføre det argument, at manglen på en driftsikker, flittigt scorende angriber har kostet indtil flere FC Midtjylland-cheftrænere deres stilling, og i FC Midtjyllands ledelse er man i dag helt bevidst om, hvor svært man har haft ved at finde angribere før Cho Gue-sung og Franculino Djú.

Læs Tipsbladets store interview med Svend Graversen om FCM's transferpolitik

Men derfor har man stadig været nødt til at tænke tanken, hvad man gør, hvis nogen kommer med et alvorligt bud på Franculino.

Det er ikke så skørt, vanvittigt eller alt-alt-for-tidligt, som mange af jer sikkert vil tænke.

Januar sidste år solgte FC Midtjylland forsvarsspilleren Ousmane Diomande, som man hev tilbage fra leje i satellitklubben CD Mafra uden for Lissabon for så at sælge ivorianeren til Sporting Clube inde i hovedstaden i en transfer, der i skrivende stund er ved at have indbragt FC Midtjylland 95 millioner kroner.

Læs om, hvor meget FCM kan tjene yderligere på Ousmane Diomande

Så det er ikke vanvittigt, at der på det nuværende transfermarked, hvor alle store klubber jagter unge spillere, potentiale og gerne trækker i aftrækkeren allerede seks måneder efter seneste transfer, også dukker interesse op for Franculino.

Og da vel at mærke, når det drejer sig FC Midtjylland, der mere eller mindre frivilligt har solgt supernavne som Alexander Sørloth, Diomande og sidste år Anders Dreyer netop efter kun seks måneder i Danmark.

FC Midtjyllands lommer og tålmodighed er, tilsyneladende, endnu større med Anders Holch Povlsen som hovedejer end den langt mindre velpostrede milliardær Matthew Benham, der altså viste sig at være klar på at sælge som i tilfældet med Diomande.

Så FC Midtjylland kan meget vel komme til at kræve 15-20 millioner euro, op mod 150 millioner kroner, hvis nogen mener, de allerede skal købe til januar eller sommer.

Sådan lyder meldingerne fra Herning, hvilket nok mest af alt er et 'hold jer væk' end en reel prissætning for en spiller, der ikke er i nærheden af det niveau og slet ikke er garanteret at nå det. Så er det betydeligt mere attraktivt for FCM at vente til 2025.

Men-men: Når man som FC Midtjylland løber rundt med et kalkuleret underskud i omegnen af halvanden millioner kroner ugentligt før transferindtægter, skal der også kontinuerligt sælges spillere dyrt, så Franculino er værd at holde øje med i 2024, uanset at det egentlig bør være for tidligt for 'Farlige Francu'.