• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Nu skal FCM & Brøndby vinde og hjælpe FCK i Europa

Foto: Getty Images

NYHEDSOVERBLIK: Vejles frie fald, Qatars og Messis store sejr, og en dansk pointjagt, FCK stadig står lidt for alene med. Tipsbladets chefredaktør ser tilbage på ugens største begivenheder og det, der venter i weekenden.

Af Troels Bager Thøgersen

Hvornår hjælper Superliga-rivalerne FCK?

Randers FC leverede en flot indsats på vejen til 1-1 ude mod Cluj og kunne meget vel have vundet.

Men FC Midtjylland og Brøndby IF?

Ja selvom der ikke var noget at udsætte på arbejdsindsatsen og viljen, var slutfacit for denne runde et stort, rundt nul.

Det er selvfølgelig Superligaens Europa-regnskab, jeg her har i tankerne.

Nuvel, det er lettere for FC København at hente point som topseedet i Conference League, en position sikret takket være de gode og stabile resultater i Europa i fortiden.

Men selv med den mellemregning in mente og det vigtige faktum, at sejre og uafgjorte i kvalifikationen også tæller med til Danmarks koefficient, er det altså på tide, at andre end FC København begynder at vinde kampe i gruppespillet.

Som jeg påpegede skrev i denne tekst for en uges tid siden, skal FC Midtjylland til at præstere i Europa for at indfri den fine og fornuftige målsætning om at bevæge sig op i Europas Top 50, hvilket vil bringe FCM tæt på omgangshøjde med FC København.

Torsdagens kamp i Braga i det nordlige Portugal skulle heller ikke være forløbet ret meget anderledes, før FC Midtjylland havde vundet oven på en flot 1. halvleg.

Jeg tror helt bestemt, at de FC Midtjylland-sejre kommer nu, hvilket også er nødvendigt for, at FCM går videre og dermed bidrager tilstrækkeligt til den danske pointhøst til, at Danmark lige nøjagtig sniger sig op på den vigtige 15. plads på Europa-ranglisten (skæringspunktet kan i øvrigt blive ændret til eksempelvis 18. pladsen i Europa, læs mere om det her, og hvorfor det er så centralt et spørgsmål).

Men nu skal de altså til at komme, de sejre.

Jeg kunne sige det samme om Brøndby, men mestrenes nuværende trup og deres betydeligt mindre europæiske erfaring gør det lidt sværere at se, hvordan man som bundseedet mod overlegne Lyon og dygtige Rangers FC og Sparta Prag skal stille noget op.

Randers har reelt præsteret bedst i forhold til forudsætninger af de danske hold, og det skal siges, at to uafgjorte bidrager det samme til Danmarks koefficient som en sejr.

Men altså – det smager jo for dælan af mere at vinde fodboldkampe, og det skal FC Midtjylland til at gøre nu qua egne ambitioner, ingen af os i omverdenen har tvunget klubben til at nedfælde.

Danmark listede sig lidt tættere på Top 15 med ugens resultater, men der er stadig lang vej (se rangeringen her), og Tjekkiet og Grækenland, der også er på jagt og lige nu ligger uden for Top 15 men foran Danmark.

Vejles nedtur

Er det den flittige udskiftning i truppen, der gør udslaget?

Er det alle udlændingene, der naturligt nok skal vænne sig til dansk fodbold, og skal bruge seks-tolv måneder på at forstå, hvad de andre 11 hold kan?

Er det et mislykket trænerskifte, der allerede efter fem spillerunder førte til en fyring af Carit Falch og hans forgæves forsøg på at gøre Vejle langt mere offensivt og boldbesiddende?

Uanset forklaringen er Vejle i ekstremt alvorlige problemer.

Efter jeg skrev ovenstående, fik Vejle deciderede tæsk af OB fredag aften.

0-6 tabte Vejle, efter man var kommet bagud med tre mål allerede inden der var spillet otte minutter i Odense, nu har man mødt alle 11 rivaler uden en eneste sejr, og hvor defensiven var helt faldefærdig uden Denis Kolinger til at holde sammen på holdet mod Silkeborg, gjorde det ingen forskel at have kroaten tilbage mod OB.

Peter Sørensen arbejder stensikkert med hele holdets defensive placeringer og på, at midtbanespillerne ikke bare står og kigger, mens modstanderne brager forbi og får forsvarsspillerne på glatis.

Men når det problem er løst, mangler man at finde ud af tingene i den modsatte ende af banen, hvor de nye folk Andrés Ponce, Luka Djordjevic og unge Dimitris Emmanouilidis ikke just udstråler samme farlighed som forårets frontfolk Wahid Faghir (nu VfB Stuttgart) og German Onugkha (nu Rubin Kazan).

På den ene eller anden måde skal der findes løsninger snart med et hul på otte point op til Viborg FF på tiendepladsen før tennisciffer-nederlaget til OB – ellers er det jo lidt omsonst, at Vejle i 2020/21-sæsonen endelig overlevede en Superliga-sæson på denne side af årtusindeskiftet.

Og så fortjener Vejles trænerstab også snart noget stabilitet på de centrale positioner, i 2-4-nederlaget til Silkeborg var alle syv mand i startopstillingen på de centrale pladser nye på Vejles førstehold sammenlignet med sidste sæson, og det usammenhængende spil fortsatte mod OB.

Mirakelredningen i pokalkampen mod Vanløse, hvor Vejle i undertal vendte 1-3 til 3-3 i de sidste minutter og så endte med at vinde 4-3, ligger kun ti dage tilbage.

Nu kunne man få tanken, at Vejle nærmest gerne ville have været foruden, for når man efter landsholdspausen har mødt Brøndby og FC Nordsjælland, venter rivalen AC Horsens, og intet kunne glæde nedrykkerne mere end at dukke storebror VB.

PSG, Messi og Qatar vandt ugens største sejr

First things first: Jeg tog gruelig fejl af Paris Saint-Germain.

Hov, eller gjorde jeg nu det? Dominerede Manchester City ikke totalt?

Kilde: Infogol.net

Nå, det kommer nemt til at lyde bittert, og det var et par flotte mål, PSG fik scoret.

Ikke mindst Lionel Messis befriende 2-0-mål var en Messi-classic, et vanvittig svært spark, de fleste dødelige blæser langt forbi målrammen, og det er jo præcis det, der er hele meningen med Lionel Messi i den franske hovedstad.

Det var så også en perfekt uge for PSG's velynder og ejer Qatar, der for nylig kunne meddele, at Messi og PSG-stjernerne nok slår et smut forbi Doha til en promotiontur til vinter.

For Messi er det kæmpe PR-kup, vi og andre kritiske røster gjorde ham til ved ankomsten i august.

Philip Lahm her er langt fra den eneste, har med ærefrygt ser på Paris Saint-Germain og de tre forreste, selvom de rent taktisk ikke giver mening sammen i moderne fodbold og så tydeligt er bragt sammen af samme årsag, som Qatar holder det stærkt kritiserede VM i fodbold til november næste år.

Nu skal Messi snart hjem til Argentina for at spille mod Paraguay, Uruguay og Peru (hvis han mangler et fly, er Qatar Airways det sydamerikanske fodboldforbunds globale flypartner), før festen fortsætter.

(Se mere om Qatars brug af fodbold her, og tjek den her grafik fra vores store serie om Qatars indflydelse i fodboldverdenen)

Superliga Non Grata

Kasper Hjulmand udtog i begyndelsen af ugen landsholdstruppen til kampene mod Moldova og Skotland, og her var Superliga-bidraget til at overse med pladser til tredjemålmand Jesper Hansen fra AGF og FC Københavns Jonas Wind, der lige så vel allerede kunne have spillet i udlandet.

Billedet var det samme til EM med reservekeeper Jonas Lössl fra FC Midtjylland, førnævnte Jonas Wind og dennes klubkammerat Nicolai Boilesen som de tre Superliga-spillere, og ingen af dem viste sig at være i idealopstillingen, efter Wind havde startet kampen mod Finland.

Før EM førnævnte Superliga-fans kampagner for deres favoritter, hvad end det var Mikael Uhre og Andreas Maxsø, Alexander Scholz og Erik Sviatchenko eller folk som Casper Højer, Mohamed Daramy, Rasmus Falk og Oliver Christensen.

Men truppen er for mig at se et godt billede på, hvor langt der er fra Superligaen til især de fem største ligaer i kravene til tempo, teknisk kunnen og taktisk snilde.

Landstrænere som Kasper Hjulmand er 90-95 procent afhængige af, hvordan spillerne klarer sig og udvikler sig i deres klubber, og forskellene bliver større, ikke mindre, i disse år.

Så det er med at komme til udlandet, hvis man vil på Danmarks landshold, i hvert fald så længe, det går så godt på banen, som det gør i øjeblikket.

Super League-ballade

Super League er det lille stykke kød, du ikke kan få lirket uden mellem tænderne.

Stenen i skoen, der har gnavet sig ned under sålen og sidder urokkeligt fast.

Og for UEFA det, der i en artikel i mediet The Guardian blev kaldt for en 'eksistentiel trussel', da Andrea Agnelli, Florentino Pérez og Joan Laporta bliver ved med at insistere på, at Super League kan og skal blive til noget.

Den seneste uge er gået med juridiske manøvrer. D'herrer Agnelli, Pérez og Laporta og deres dyre jurister har fået en domstol i Madrid til at nedlægge forbud mod UEFA's straf af de 12 Super League-klubber, altså også de ni klubber, der med ørerne lagt hel tilbage krøb tilbage i det gode selskab mod at betale en million-donation til breddefodbolden.

Skal man komme de tre rebelske klubber i møde, kan de have en god pointe i, at UEFA og fodboldmyndighederne udøver et ulovligt monopol ved måde at være lovgiver, efterforsker og dommer i relation til de europæiske klubber, samtidig med at UEFA er turneringsarrangør og dermed direkte konkurrent til den Super League, storklubberne vil skabe.

UEFA forsøger for deres part at få udskiftet dommeren i den sag, de tre klubber har anlagt i Madrid, da han ifølge UEFA er partisk, og UEFA afviser pure, at man har droppet sagen, som medier vidt og bredt ellers fortalte i denne uge.

Der er noget decideret bizart over at se Real Madrid, FC Barcelona og Juventus spille Champions League-kampe, samtidig med at de tre klubbers chefer forsøger at få underkendt UEFA og i sidste ende lukket Champions League.

Det sammer gælder de syv andre Super League-deltagere i årets turnering, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Atlético Madrid, Inter og AC Milan.

Flere af dem hepper ifølge The Guardian i det skjulte på Agnelli, Pérez' og Laportas retssag, og den her sag kommer vi til at høre om i flere år, ja muligvis også, når Champions League fra 2024 laves totalt om med 10 runders ligaspil i stedet for de seks puljekampe til at fylde pengekisterne i Europas absolutte elite.

Bolden? Den har FCM ikke
Er det et tilfælde, at FC Midtjylland har haft bolden 44,3 procent af tiden i de første 10 Superliga-runder, kun undergået af AGF?

Stiger andelen i boldbesiddelse, når og hvis man stopper med at få røde kort?

Det har vi fortalt flere historier om i denne uge, og selvom der ikke er noget i vejen med at spille direkte og at hjælpe forsvaret, der har set særdeles godt ud, er den manglende boldbesiddelse meget usædvanlig for et tophold.

Bliver det Koemans sidste Barcelona-kamp?

Det SEJLER i FC Barcelona, og det bliver ikke bedre foreløbigt.

Historien om, at Barcelonas forbrug på lønninger er skåret helt vildt ned, passer altså ikke – Barcelona kan jo ikke bare lade være med at betale folk som Dembélé og Coutinho, der er blandt verdens bedst betalte spillere. Barcelona har jo ikke skåret lønninger på over tre milliarder kroner til cirka 700 millioner kroner på et år.

Jeg ved ikke, hvordan det her ender - jeg ved bare, at der kommer langt flere tårer, besparelser, indrømmelser og måske også noget, der minder om revolution, før Barcelonas dybe krise er løst.

I weekenden holder vi øje med

Torino-Juventus
Lørdag 18.00, kan ses på TV2Spxrt
Juventus kan tabe til alle i Serie A, siger Ståle Solbakken til os på Tipsbladet i interview, vi bringer på fredag i næste uge. Han har helt ret.

Atlético Madrid-FC Barcelona
Lørdag 21.00, kan ses på TV2Spxrt
Krisen i FC Barcelona er så afgrundsdyb, at man overser, at 'Atleti' heller ikke er ret godt kørende.

FC Midtjylland-AGF
Søndag 16.00, Canal 9
Vi har bragt et stort interview med Mikael Anderson i fredagens udgave af Tipsbladet, og han kommer selvsagt i fokus i søndagens kamp. AGF har vundet tre i streg, mens FC Midtjylland var i Portugal indtil torsdag aften, så det her er langt fra nogen selvskreven FCM-sejr.

Liverpool-Manchester City
Søndag 17.30, Xee/Viaplay
Forrygende topopgør mellem to offensivt indstillede mandskaber. Kan det alligevel blive lidt forkrampet, nu hvor de to hold så tydeligt ligner de eneste titelkandidater i denne sæson?

Atalanta-AC Milan
Søndag 20.45, kan ses på TV2Spxrt
Angrebsmaskinen Atalanta vil brage løs mod AC Milan, der har haft en svær start i Champions League og skal genlære at spille i to turneringer, man vægter nærmest lige højt. Og så er det Zlatans fødselsdag, som vi skrev om i Tipsbladet fredag.

Se tidligere ugers nyhedsoverblik her

7. august: Brøndbys "venner" og dansk klub-dramatik
14. august: Hvorfor sejler COVID-19 for BIF og FCM?
21. august: Pokerspil om Danmarks dygtigste teeanger
4. september: Er AGF's nye mand 15 millioner værd?
11. september: Gør FCM klogt i at skyde på Sory Kaba?
18. september: Har fodbold et problem med vold mod kvinder?
25. september: FCM og FCK gav 30+: Hvor skal de spille?