FCK-chef: Vi har udfordringer på midtbanen

FC København har endnu ikke fundet formen på den nye centrale midtbane, men det generer ikke cheftræner Carsten V. Jensen.

BRAGT I TIPSBLADET 16. MARTS

I sidste sæson var der ingen tvivl.

William Kvist havde fået chancen på sin drømmeplads som central midtbanemand og taget den i en grad, så landsholdet var et naturligt næste skridt, mens makkeren var en ukendt brasilianer fra hollandske Arnhem ved navn Claudemir, der via en dvd og en enorm energi blev et centralt valg efter en måneds tid på kanten med fokus på systemoplæring.

De to supplerede hinanden perfekt med Kvist som det defensive anker med begrænsede offensive ambitioner men med stor positionsfornemmelse og konstante indersideafleveringer, der holdt spillet og tempoet oppe, og med Claudemir som den instinktive og boldsøgende spilstation nogle meter længere fremme på banen. Kvist flyttede rundt, bredte ud og vendte spil, mens Claudemir som et stempel pressede modstanderen, tog ture med bolden og fandt ind i et fint samarbejde med frontløberne.

I vinterpausen rykkede anfører Hjalte Nørregaard til AGF for at få fast spilletid, mens Thomas Kristensen trods flyttede grænser for fysisk formåen tilbragte det meste af en sæson på bænken, for duoen Kvist-Claudemir var ikke bare bedst i Superligaen, men også et vægtigt element i den europæiske succes, selv mod Barcelonas letbenede afleverings- og positionsspil som ikke engang Manchester United kunne sætte en stopper for.

Det var stærkt, og det var kortvarigt, for Kvist søgte nye græsgange i det sydtyske, og derfor skulle FC København også bygge en ny, central midtbane i total-renoveringen af sidste års storhold. Og det er ikke noget, man bare lige gør - heller ikke selv om man har fire dygtige spillere, for hvordan blandes brikkerne bedst, hvordan forhindrer man slagside den ene eller den anden vej og hvordan får man automatismerne ind på græsset igen?

Konjunkturbestemt reetablering

Som det kan ses andetsteds på disse sider, så forsøgte Roland Nilsson sig med fem forskellige konstellationer plus en reservebaseret til pokalen uden at finde den magiske, hvor det hele går op i en højere enhed. Og den nye cheftræner Carsten V. Jensen havde heller ikke patentløsningen med på græs, da han flyttede fra kontoret på 8. etage af SuperBest-tribunen bag det ene mål i Parken.

I Aalborg var det Claudemir og Grindheim for 12. gang i sæsonen, men efter en fornem sæsonstart med seks sejre på stribe fortsatte den resultatmæssige nedtur for den duo, da de for femte gange ud af seks ikke fik en sejr ud af samarbejdet. Så søndag var det unge Thomas Delaney, der fik pladsen ved siden af og først og fremmest bag Claudemir, hvilket på papiret giver en god ligevægt, men alligevel fik cheftræneren til at bytte sin midtbane efter en times spil af kampen mod SønderjyskE, så Grindheim og Thomas Kristensen kunne komme ind som en stabiliserende faktor.

Så midtbanespørgsmålet er lige så åbent, som det har været hele sæsonen, og det ved cheftræneren godt:

»Først og fremmest vil jeg gerne sige, at jeg ikke tror, at man bare kan pege på midtbaneleddet og sige, at her har vi årsagen til de ting, der ikke var faldet helt på plads for FCK. For vi skal huske, at vi trods alt har præsteret ok, men i forhold til at nå dertil, hvor vi gerne vil, er der selvfølgelig et stykke vej. Det er vi klar over.«

»Jeg synes ikke, at det er unaturligt, at vi har udfordringer i forhold til midtbanen på et hold, for der er altid konjunkturer på et hold. Vi ved, at der har været en højkonjunktur, og den skal bygges op igen. Hele holdet skal reetableres. Det er vi godt i gang med, og det gælder også midtbanen. Vi kan jo ikke tage et kartoffeltryk af sådan, som det så ud sidste år. Det er en illusion at tro, så der ligger et arbejde i at finde de forskellige roller i forhold til at finde balancen centralt på banen. Og her er der ikke nogen, der har defineret sig selv tydeligt nok endnu, og derfor er det heller ikke givet, hvem der indtræder i rollerne,« siger cheftræneren på en solbeskinnet mandag, hvor han har nøgletallene fra SønderjyskE-kampen med på et stykke papir i lommen og tager tid med både Delaney og venstrekanten Martin Vingaard på træningsbanen i forhold til positionering og afleveringsmønstre.

Læs mere på næste side.