Video : Tipsbladet
Generelle

Europæisk superliga? - Det er ikke nogen reel trussel

Sammenslutningen af europæiske fodboldligaer bekymrer sig ikke om en europæisk superliga. Det er bare et forhandlingskneb.

Med jævne mellemrum dukker historier om en mulig europæisk superliga op. Det samme gjorde de i anden halvdel af 2020, men en af lederne i sammenslutningen af nationale fodboldligaer i Europa er ikke bange for det, siger han til Politiken.

Alberto Colombo, som han hedder, er generalsekretær i European Leagues, der repræsenterer 32 ligaturneringer og 900 klubber, blandt andet den danske Superliga. European Leagues kæmper for, at pengene i europæisk fodbold uddeles mere solidarisk.

Sammenslutningen mener, at pengene i forvejen går til de rige klubber i for høj grad. Og frem mod, at formatet for Champions League skal genforhandles, har muligheden for en udbryderliga igen set dagens lys som en slags trussel fra de store klubber: Hvis de ikke får deres vilje i Champions League, laver de deres egen superliga.

Læs også:CL: Storklubbers plan kan koste Superligaen dyrt

Men det frygter Colombo altså ikke.

- Når der skal tages en vigtig beslutning i UEFA-regi, bliver der altid talt om en superliga. Sådan har det været i mere end 20 år. Vi anser det ikke for at være en reel trussel, men mere et forsøg på at lægge pres på UEFA, siger Alberto Colombo til Politiken.

Danske Claus Thomsen er næstformand i European Leagues og direktør i Divisionsforeningen. Han har også tidligere sagt, at de store klubber bare skal danne deres egen liga, hvis de vil. Så længe det ikke sker som en del af UEFA's system.

Læs også:Superliga-boss: Vi har ikke et problem med en privat piratliga

- Det er et mindre problem for de resterende klubber, at nogle store klubber laver en turnering uden for det eksisterende system, end hvis der bliver lavet en lukket turnering inde i fodboldens eksisterende system, sagde Thomsen i efteråret til Tipsbladet.

- Fra min stol kan jeg være lidt fræk og sige, at de store klubber skal være velkomne til at gøre det. Er det bare en privat turnering, der kører, skal vi ikke holde kampdage ledige til den pågældende turnering eller på anden måde indrette os efter det. Vi lægger vores kampprogram efter de turneringer, vi skal spille, og så må man da håbe for storklubberne, at det passer med deres turnering. De må indrette sig efter vores kampkalender.

Det, der skal forhandles på plads i den kommende tid, er dels formatet på de europæiske klubturneringer fra 2024, dels distributionen af indtægter i perioden 2021 til 2024.

Læs også:FCK-boss om europæisk superliga: Dårligt nyt for os

Læs også:DBU-formand til storklubber: Det kan de glemme alt om

Læs også:Leder: Barcelonas demokrati bliver slugt råt af kapitalfonde