Video : Tipsbladet
Generelle

Ekspert om Dolberg-sygdom: Sådan kommer han videre

Kasper Dolberg kan fortsætte sin fodboldkarriere som hidtil, til trods for at han har fået sukkersyge. Han skal dog lære sin krop at kende på ny og vænne sig til en række forholdsregler.

Kasper Dolberg kommer til at leve med diabetes resten af sit liv. Til gengæld kan han glæde sig over, at sygdommen formentlig ikke kommer til at ødelægge hans fodboldkarriere, selv om han skal vænne sig til nogle ting.

Sådan lyder budskabet fra Rakel Fuglsang Johansen, der er afdelingslæge på Steno Diabetes Center Aarhus' Klink for Atleter. Her arbejder hun netop med sportsfolk, der er ramt af sygdommen.

Hun slår fast, at man godt kan fortsætte som sportsmand på topniveau, selv om man som Dolberg har fået type 1 diabetes.

- Ja, det kan man. Vores formål er at støtte sportsudøvere med type 1 diabetes, så man kan dyrke sin sport på lige fod med andre, som ikke har diabetes. Der er bare nogle ting, man skal tage højde for, når man er sportsudøver med diabetes, siger Fuglsang Johansen til tipsbladet.dk.

- Man kan have mange sygdomme, som vil svække kroppen, så man ikke kan det samme som andre. Når man har type 1 diabetes, er det "bare" mangel på insulin. Og det kan man så få udefra.

Type 1 diabetes, som Kasper Dolberg har, er en kronisk sygdom, der rammer omkring 0,5 procent af den danske befolkning. Den opstår, fordi immunforsvaret angriber celler, som danner det livsvigtige hormon insulin.

Derfor skal man som diabetiker løbende have målt sit blodsukker og tilført insulin udefra. Derfor bliver målinger og tilførsel af insulin, eksempelvis gennem såkaldte insulinpenne eller insulinpumper, en del af Dolbergs nye hverdag.

Det er især som nydiagnosticeret, som Dolberg er nu, at der er mange ting, man skal lære og vænne sig til. Man skal så at sige lære sin krop at kende på ny, men efterhånden bliver det typisk en rutinemæssig del af hverdagen.

- Der er så meget at lære lige i starten; sådan vil det være for os alle, hvis vi fik at vide, at vi havde en ny tilstand. Derfor har vi på Klinik for Atleter tættere kontakt i starten for at give patienterne al den viden, man skal have med, og som man ikke har på forhånd, siger Rakel Fuglsang Johansen.

For sportsudøvere med diabetes er der desuden nogle særlige forholdsregler, man skal være opmærksom på, fortæller hun.

- Man skal ikke tage for meget insulin, lige før man skal træne for eksempel. Så der er noget læring om, hvor meget insulin man skal tage, når man skal dyrke sin sport, og efter man har dyrket sin sport.

- Sport gør, at man bliver mere følsom over for insulin, så man er mere følsom over for insulin på en aktiv dag. Der er bare nogle ting, man ikke kan forvente, at folk ved, før de får diagnosen.

Kasper Dolberg er efter aftale med landstræner Kasper Hjulmand ikke udtaget til landsholdet, der samles i denne og næste uge, fordi han skal vænne sig til sin nye behandling. Han har dog også fået at vide af sine læger, at han kan fortsætte sin karriere som hidtil.