DBU-boss: Interpol skal efterforske FIFA

DBU-formand Allan Hansen anbefaler, at FIFA indleder et samarbejde med Interpol om at efterforske og forhindre korruption.



Det internationale fodboldforbund FIFA er i disse dage og måneder præget af ødelæggende sager og rygter om korruption blandt de øverste ledere i fodboldverdenen.

En stor del af medlemmerne af FIFA’s 24 mand store eksekutivkomite er enten blevet afsløret i at være modtagelige overfor korruption eller at have taget imod eller givet bestikkelse.

Læs også: Skandale: Løgn, bestikkelse og aftalt spil

Og søndag nåede den interne krig i FIFA hidtil usete dimensioner, da Mohamed bin Hammam og Jack Warner blev suspenderet for mistanke om korruption, mens præsident Sepp Blatter blev frifundet for Warners og bin Hammams anklage om, at Blatter udmærket var klar over, at bin Hammam havde tilbudt økonomisk ‘assistance’ til 25 fodboldforbund i Caribien, mens Warner hævder, at Blatter på lignende vis 3. maj forærede medlemslandene i CONCACAF en million dollars.

DBU-boss vil have Interpols assistance
På onsdag skal de 208 medlemslande i FIFA stemme om en ny FIFA-præsident, og det bliver Sepp Blatter, der som eneste kandidat vinder det valg, med mindre Blatter bliver presset til at udskyde afstemningen.

Et af de forbund, der skal stemme, er DBU. DBU-formand Allan Hansen stemmer på Sepp Blatter, men DBU-formanden foreslår, at man i FIFA bør forsøge at få et udvidet samarbejde med Interpol, som skal efterforske korruptions-sager i FIFA.

– Summen af sager er ødelæggende for FIFA’s omdømme. Ingen tvivl om det. Jeg kigger også, og er ikke naiv, på det gamle ordsprog, at der sjældent går røg af en brand uden ild. Men jeg er nødt til at forholde mig til, at i et retssamfund skal der føres bevis. Men man kan heller ikke læne sig tilbage. Man må anvise måder, hvor man kan skaffe bevis, og det er det, jeg forsøger at gøre her. Jeg siger ligesom Blatter, at kan vi bevise det, så ryger du ud, siger Allan Hansen til Tipsbladet.

– Fodbolden og FIFA har et to-delt problem. Du har de sager, hvor det foreligger bevis eller kan skaffes bevis, som med (de suspenderede eksekutivkomitemedlemmer, Red) Adamu og Temarii. Der kan FIFA’s interne organer tage over med det samme. Men der, hvor du skal foretage en egentlig efterforskning og tilvejebringe beviset, der har vi har ikke den nødvendige politimyndighed, siger Allan Hansen.

– Jeg er fortaler for, at man laver en international efterforskningsenhed, der får bemyndigelse til at efterforske. Vi kan ikke gøre det. Jeg synes, at Interpol ligger lige til højrebenet. Hvis det internationale samfund kunne blive enige om at lade Interpol stå for efterforskning af korruptionssager, ville det være fint, siger Allan Hansen.

Allan Hansen har arbejdet med match fixing i UEFA, hvor UEFA har fået assistance af Interpol til at efterforske de ofte alvorlige sager, hvor kriminelle bander påvirker resultater og bruger fodbold til pengehvidvaskning. Det er herfra, at Allan Hansen, der før sin politiske karriere i DBU arbejdede i politiet, er blevet inspireret til tankien om, at et Interpol-samarbejde kunne være vejen frem for at stoppe korruption i FIFA. Og for den tidligere politimand er det vitalt, at der bliver fundet rigtige, holdbare beviser på korruption, for at FIFA kan gøre noget ved sådanne sager.

– Jeg sidder med i UEFA’s gruppe til indsats mod match fixing. Men der er korruption også en del af det. Der må vi bare erkende, at vi har behov for at have myndighederne med. Jeg er nødt til som leder og menneske i et retssamfund sige, at så længe, der ikke er bevis, er de uskyldige. Det kan være frustrerende, hvis man er dybt involveret i det og har kendskab til det. Det er det samme som i Politiet, hvor politifolk sidder med noget viden og mener, der er en rimelig mistanke, men ikke kan bevise det. Så er man nødt til at have attituden og sige: De er uskyldige, siger Allan Hansen.

Allan Hansen er positiv overfor Sepp Blatters projekt for bekæmpelse af match fixing, hvor Blatter har besluttet at give 20 million dollars til Interpol for at sikre, at man informerer bedre om match fixing og gøre mere for at forebygge det i fodboldverdenen. Men Allan Hansen mener ikke, at det er nok til for alvor at bekæmpe match fixing, og Hansen mener, at det er nødvendigt også at bekæmpe korruption i fodboldverdenen samtidig, da det hyppigt hænger sammen med match fixing.

– Når man nu har en aftale med Interpol på træningsområdet, hvorfor så ikke også få dem til at forestå efterforskning i sager, hvor der er rygter om korruption i sportens verden. Fordi mange gange går de sager over landegrænserne, siger Allan Hansen.

– For at et sådant samarbejde skal fungere, skal alle lande have en fælles definition af og lovgivning mod svindel i sport, og så skal de nationale lovgivninger også tilpasses, så en Interpol-enhed mod korruption vil få myndighed til at efterforske i hele verden. Det er et stort arbejde, men det vil være det værd for fodboldspillet, mener Allan Hansen.

– Match fixing, korruption og traficking af mindreårige er bygget op på samme måde som med narkotika. Det er myndighederne, der skal skaffe beviserne. Jeg har været i politiet i 30 år, og der kommer nogen, der fortæller dig noget. Men det er i samme form som det, Lord Triesman er kommet med (i det britiske parlament, Red.). Det er ofte påstand mod påstand, eller noget, de gerne vil fortælle men ikke offentligt, siger Allan Hansen.

– Hvis vi i sportens verden skal dømme nogle af vores ledere, skal det være folk, der har forstand på det, som kan tilvejebringe beviser på måder, vi ikke kan. Her taler jeg som i Bochum-sagen (hvor tysk politi efterforsker en omfattende match fixing-sag, Red.) med aflytninger, afgivelse af forklaringer i retten under ed. Det nytter ikke, at jeg indkalder en fodboldleder og siger, at jeg har hørt, at han har taget penge under bordet, siger Allan Hansen.

Allan Hansen har endnu ikke diskuteret forslaget indgående med sine kolleger i DBU, UEFA eller FIFA, og han forudser også, at det bliver en udfordring at finde en domstol, der skal dømme i de sager, en Interpol-enhed har efterforsket.

Hansen foreslår, at man kan benytte den internationale sportsdomstol CAS, eller at den internationale domstol i Haag, der er mest kendt for at føre sager om krigsforbrydelser, også kunne oprette en afdeling, der dømte sportssager.

Allan Hansen vil ikke gå i detaljer om, hvorvidt en Interpol-enhed skal se på tidligere sager i FIFA, og hvor langt tilbage man skal gå. Kritikere af det nuværende system og de nuværende toppolitikere i FIFA ser gerne, at der ryddes helt op efter eksempelvis ISL-sagen, hvor blandt andre FIFA-topfolk fik millioner og atter millioner i bestikkelse for at give medierettighedsfirmaet ISL tv- og marketingkontrakter. Allan Hansen mener, at det må være en vurdering for den nye efterforsknings-myndighed at bestemme, hvor langt tilbage, undersøgelser skal strække sig.

– Nogle af dem er på så vagt grundlag, at det er at skyde gråspurve med kanoner. Men det må helt og aldeles afhænge af, om der er begrundet mistanke eller mistanke. Vi kan ikke etablere det fora i sporten selv, så det vil blive med opbakning fra EU og det internationale samfund. Som dengang med doping, hvor man siger, at det her vil vi. Samtidig må de til den tid beslutte, om man skal kigge bagud. Jeg vil ikke sidde og beskylde nogen i dag. For jeg er af den opfattelse, at indtil det er bevist, og de er dømt, er de uskyldige. Også selvom det kan være frustrerende, siger Allan Hansen.

Du kan læse mere om Allan Hansens forslag og DBU’s forhold til FIFA i Tipsbladet Update, der er på gaden tirsdag morgen.





Brøndby pebet ud: Var røv og nøgler



EKSKLUSIVT

Nu åbner dansk træner op om fyring


Forsøgte at beholde FCK-talent: Han er enormt rar

Fantastisk og vanvittig fodboldkamp ender 3-3



Klar på transfers: ‘Godt forhold til Nees og Sune’

Silkeborg-stjerne færdig: Udlandet kalder

Fredericia gør stadion klar til Superligaen

Wow for en fodboldkamp!

Brøndby skifter tre mand



TOPNYHED

Diant Ramaj: Jeg siger undskyld på søndag


FCK-boss ramt: Har jeg det sindssygt stramt med

FCK uden stor stjerne til pokalbrag

AGF får tilskuerstraf efter pyro-brug

Ståle Solbakken: De er Skandinaviens bedste hold



TIPSBLADET SPECIAL

Supercomputer: De bliver danske mestre


Hård Bruun Larsen-melding: ‘Et vinterflop’

Pokalfinale på MCH Arena: Trist vi er nået dertil

Oprykning kan sætte fut i Fredericias stadionplan

Dansker fik fejlagtigt skylden for Haaland-hetz

Mike Tullberg jubler: Prioriteterne har ændret sig


TOPNYHED

Kæmpe bøde til FC København


Inter kan drille Lewandowski-løse Barcelona

Robin van Persie vil informere FCK’er meget snart

Midtbane-flop færdig i AGF

Malaga og Granada interesseret i formstærk dansker



Brøndby har profil tilbage til semifinale

Ærgerligt OB-exit: ‘Jeg mistede tilliden’

Vilde Wrexham: Totalt sindssygt, siger dansker!

Så meget skal de betale for Jacob Neestrup

Michael Laudrup: ‘Det er noget helt specielt’

Kent Nielsen blæser til angreb

Afsløring: Angriber skal retur til Brøndby

Arsenal i problemer: PSG tager fra London med sejr


TOPNYHED

Chokskifte? ‘Dolberg ville score minimum 25 mål’


– En fattig forklaring, Birk!

Tidligere AaB-træner hjemsendt

Michael Laudrup: ‘Det er noget pjat’

Gik amok: Real Madrid-stjerne får lang karantæne

Superliga-spiller har gang i vild stime

Afsløring: Hillerød Fodbold sælger Ali Almosawe

Vil forlænge med attraktive Superliga-profiler

Hylder Brøndby-fans: ‘En helt absurd fankultur’

Han kan afløse Xabi Alonso

Erik Sviatchenko har fremtiden på plads

– Han er Superligaens bedste målmand

Stor Silkeborg-profil ude mod Brøndby

Vanvidskamp af udlejet Superliga-spiller

Klar på at vende hjem til Superligaen

– De er jo slet ikke FCK-backs!

Real Madrid-stjerne opereret

Supercomputer: De rykker ud af Superligaen

‘David Nielsen var fuldstændig fantastisk for mig’

Diant Ramaj skal ikke tilbage til Dortmund

Isaksen med stor hyldest: Et fantastisk menneske

Rundens Hold i Superligaen – 28. spillerunde

Musa Juwara skal væk fra Vejle: ‘Jeg vil videre’