Premier League

Hvad lavede Premier League-manager i Billund?

Eksklusivt interview: Tipsbladet taler med sæsonens succeschef i Premier League og hører blandt andet om Birmingham-manager Alex McLeishs mangfoldige forbindelse til Danmark.

Birmingham er sæsonens helt store, positive overraskelse i Premier League.

Oprykkerne var spået til hurtig nedrykning, men i stedet ligger de nummer otte halvvejs gennem turneringen og de sidste 11 kampe er spillet uden nederlag. Lørdag aften gælder det en spændende hjemmekamp mod Manchester United, og det snakkede Tipsbladet også med Birmingham-manager Alex McLeish om i den store tre-siders analyse af oprykkernes succes, som man kan læse i den aktuelle udgave af Tipsbladet Indsigt.

Men der er også historien om skottens danske forbindelse, for selv om det er svært at se nogle danske vinkler i 50-årige Alex McLeishs liv - han var aktiv for Aberdeen og har haft en managerkarriere i Motherwell, Hibernian, Rangers, Skotland og nu Birmingham - så er de der, og de fylder.

Første gang var ved VM i Mexico i 1986, hvor Liverpools Alan Hansen blev vraget til VM-truppen af landstræner Alex Ferguson, hvilket var med til at give en plads fra start for Alex McLeish i gruppeåbneren mod Danmark.

- Om jeg kan huske kampen? Jo, det kan jeg helt sikkert. Jeg spillede jo blandt andet mod Michael Laudrup og Frank Arnesen, men selv om Danmark havde et stærkt hold, så spillede vi godt og havde også fortjent at få noget ud af kampen. Men Charlie Nicholas blev sparket ned og måtte udgå, og så mistede vi rytmen, mens Danmark vandt 1-0. Det var Preben Elkjær, der scorede. Før kampen mod Tyskland blev jeg mavesyg og i den sidste kamp mod Uruguay sad jeg på bænken, så mit VM var kampen mod Danmark, fortæller Alex McLeish til tipsbladet.dk i telefonen fra Birmingham, før han af sig selv slår ind på et gladere minde om det danske landshold.

- Jeg var faktisk i Danmark, da I blev Europamester i 1992. Jeg var i Billund med min familie, i Legoland du ved, og om aftenen var der finale. Der var ikke noget tv, hvor vi boede, så jeg spurgte i receptionen, hvor der var en bar henne. »En bar,« sagde pigen. »Det er alt for dyrt. Det er meget nemmere at købe øl hos købmanden.« Men jeg fik forklaret hende, at det var for at se finalen, og så sendte hun os ud på en længere gåtur, en halvanden kilometer, men der lå så også en bar. Og den var proppet med danskere - og en enkelt tysker.

- Vi havde en fantastisk aften. Bartenderen gav en øl, hver gang Danmark scorede, så vi fik et par stykker, og da I så havde vundet, var der fri bar resten af aften. Det var sjovt, lyder det muntert fra skotten, der godt kunne huske EM-holdet, da han selv blev manager i Motherwell i 1994.

- Jeg har altid fulgt europæisk fodbold tæt, og da der ikke var så mange transferpenge at arbejde med, tænkte jeg, at vi måske kunne finde nogle danskere. Jeg fik kontakt til et par gutter, og siden tog vi også på et par træningslejre om sommeren i Danmark. Og jeg fandt også en spiller til sidst, for da jeg var manager i Hibernian, købte vi Ulrik Laursen, en fantastisk spiller. Men de gutter, der hjalp mig dengang, har jeg stadig kontakt til, og vi er gode venner, fortæller Alex McLeish, og det er ikke bare snak.

I slutningen af november var der således en lille, dansk delegation til kamp på St. Andrews, og da manageren havde for travlt efter kampen, inviterede han i stedet flokken hjem i privaten om søndagen, hvor der blev hygget med Sky Sports på fladskærmen og masser af fodboldsnak.

Men har han nogle danske spillere i kikkerten?

- Jeg holder da øje med et par stykker, men det er yngre spillere, som jeg tror har et potentiale. Så lige nu er vi ikke ude efter at købe nogle danske spillere. Det skulle da lige være, hvis Arsenal har lyst til at sælge Nicklas Bendtner, siger Alex McLeish med et grin.

Men hvorfor har Birmingham gjort det så godt i denne sæson med et kollektiv af aldrende profiler, Championship-forsvarere og angribere uden mål i støvlerne, hvorfor hviler Alex McLeish overhovedet ikke på nogen form for laurbær og hvordan er hans forhold i dag til hans gamle Aberdeen-manager Sir Alex Ferguson?

Det kan du læse meget mere om i Tipsbladet Indsigt, på gaden nu.

Få Danmarks eneste rendyrkede fodboldavis leveret til døren. Bestem selv dit abonnement her.