Superliga

Interview: Brøndbys nye fighter taler ud

Brøndby har præsenteret hollandske Remco van der Schaaf som ny spiller. tipsbladet.dk bringer her et interview med Brøndbyspilleren.

Remco van der Schaaf er tilbage i Brøndby. Den hollandske slider kom første gang til Brøndby på en kort lejekontrakt i foråret 2009 og gjorde et stort indtryk hos træner Kent Nielsen, der siden har talt varmt for hollænderen, der både kan bruges i forsvaret og på den defensive midtbane.

Dengang tog Tipsbladet en snak med den hollandske figther. Læs interviewet her:

Han undskylder forsinkelsen på sit Pim De Kaysergracht-engelsk. Brøndbys nye hollandske midterforsvarer Remco Van der Schaaf. Tipsbladet har sat ham i stævne for at finde ud af, hvem han egentlig er?
Og det viser sig, at lige så kompromisløs, han er på banen, lige så genert men betænksom er han uden for.

Din tidligere holdkammerat Kasper Bøgelund, siger at du er en spasmager og en person, som ofte laver sjov. Passer det?
- Jeg er blevet ældre, så en spasmager er måske et stort ord, men jeg kan godt lide at komme ind med et grin. Man skal da passe sit job, men jeg vil hellere passe mit job med et smil på læben end en tåre i øjenkrogen. Jeg kan ikke huske det alle de ting, jeg lavede den gang, men det passer sikkert meget godt.

Hvordan kom du i kontakt med Brøndby?
- Brøndby var på jagt efter en spiller, der både kunne spille på den defensive midtbane og i midterforsvaret, og så fandt de mig. Og jeg ville gerne et sted hen, hvor jeg kunne få noget spilletid. Jeg boede i en lang periode på et hotel i Burney, men havde lige fundet en lejlighed og min kone er gravid, så det var ikke det bedste tidspunkt at flytte, for vi var lige faldet til i England, men jeg ville gerne have spilletid. Det var en svær beslutning, men da vi først kom hertil og kiggede rundt, var det et nemt valg.

Hvad vidste du om Brøndby, for du kom til klubben?
- Jeg kendte lidt til klubbens historie, og at brødrene Laudrup har spillet her. Brøndby spillede for nogle år siden mod Ajax, og det gjorde FC København også, og så jeg har spillet med og mod flere danske spillere, så jeg ved, at der er kommet gode spillere til Tyskland, Holland og England fra Danmark. Da jeg hørte om interessen klikkede jeg lidt rundt på internettet og så stadionet og forskellige ting. Jeg snakkede også med forskellige spillere, og de sagde, at hvis jeg fik chancen for at tage til Brøndby, skulle jeg ikke tøve.

Snakkede du også med Kasper Bøgelund om det?
- Ja, både med Kasper og nogle andre, og de sagde, at det er en god klub, et godt niveau, og at det er en velorganiseret klub. Da jeg så kom her, kunne jeg se, det var sandt. Jeg boede for eksempel på hotel i lang tid i England, fordi vi ikke kunne finde et passende sted, og en af betingelserne for mit skifte var, at vi kunne få en lejlighed, så jeg kan koncentrere mig om fodbolden. I den henseende har Brøndby været helt fantastisk, og jeg komplimenterer klubben for den måde, de har håndteret mit skifte.

Hvad er dit indtryk af dansk fodbold på nuværende tidspunkt?
- Det er et godt niveau  - et højt niveau. Man kan sammenligne det med hollandsk fodbold. Der er nogle rigtig gode fodboldspillere på det her hold. Jeg er som sådan ikke overrasket, for Brøndby er en stor klub, og Danmark har gode fodboldspillere i Tomassen, Grønkjær og Rommedahl, og de kommer jo et sted fra. Det generelle niveau her er højt, og det gælder fra nummer et til nummer tyve.

Havde de forberedt dig på kampene mod FC København?
- Ja, nogle af gutterne havde sagt, at det var en stor kamp og et stort derby. Jeg har tidligere spillet store lokalopgør i Holland, så jeg vidste, hvad jeg kunne forvente. I min gamle klub spillede jeg også lokalopgør, hvor der var cirka 25.000 tilskuere, så det var sjovt at prøve igen.

Du har spillet defensiv midtbane det meste af din karriere, men bliver brugt som midterforsvarer i Brøndby. Hvordan passer det til dig?
- Jeg synes ikke, der er den store forskel ved at spille i midterforsvaret. Jeg har prøvet at spille i midterforsvaret før, men jeg kan også spille både til højre og venstre på midtbanen, hvis holdet spiller med en flad midtbane. Da jeg yngre ville jeg spille én bestemt position, men nu hvor jeg er blevet ældre, vil jeg bare gerne passe mit arbejde, og arbejde så hårdt jeg kan for holdet. Hvis træneren siger til mig i morgen, at jeg skal spille højreback, så gør jeg det, fordi jeg er professionel.

Kasper Bøgelund beskrev dig som en leder på banen, og en spiller der altid giver sig fuldt ud. Passer den beskrivelse?
- Jeg har svært ved at tale om mig selv, men det er sådan, jeg blev beskrevet i Holland. Jeg vil bare gøre det bedste jeg kan, og den ene dag går det godt, mens det går mindre godt den næste. Hvis man gør alt, hvad man kan, og folk brokker sig over ens præstation, kan jeg godt forstå det, men i det mindste har man gjort det, man kunne. Det er min livsfilosofi. Gør de ting, du gør fuldt ud, og så er du i det mindste selv tilfreds.

Du er også en hård spiller, der ofte får gule kort. Er du en type, der spiller lige til stregen?
- Ja, det er jeg, og det forventer jeg også mine holdkammerater gør. Nogle spillere er dog mere tekniske, og det ser ikke ud som om, de giver alt, hvad de har, selv om de gør. Og når man går til stregen og giver alt, hvad man har, er det nemmere at acceptere et nederlag. Jeg vil ikke sige, at jeg er en hård spiller, for hvad er en hård spiller? I England ser du nogle vanvittige ting, som man vil få rødt kort for i Holland og Danmark, men dér spiller man bare videre, så hvad er en hård spiller?

Du var i PSV i tre år men spillede kun 40 kampe cirka. Hvorfor spillede du ikke mere?
- Jeg spillede en del kampe de første to år, men i mit sidste år fik jeg en ankelskade i opstarten, og da jeg gjorde comeback, var jeg stadig ikke helt klar. Efter et stykke tid klarede holdet det så godt, at jeg havde svært ved at komme på holdet, og sådan er fodbold også.

- Jeg havde Guus Hiddink i PSV, og hans resultater har jo vist, hvor god en træner han er. Hans mandskabsbehandling er helt i top. Han ved bare, hvordan folk skal behandles individuelt, og hvordan han så skal skabe et kollektiv ud af dem. Han har selvføgelig også den taktiske indsigt, til at vide hvilken slags træning der skal til for at gøre det godt på højeste niveau. Han ved, hvad spillet kræver.

Nogle spillere slår igennem, fordi har et enormt talent. Andre fordi de har en enorm vilje. Hører du til den anden del?
- Hvis du kun har talent, slår du ikke igennem, og hvis du kun arbejder hårdt, når du det heller ikke. Så der skal være et miks. Spillere som Robben, Ronaldo og Messi arbejder også hårdt for deres hold. Man skal have lidt af det hele.

Når du kigger tilbage på din karriere ind til nu, er der så nogle afgørende øjeblikke, som står klart for dig?
- Da jeg var ung, spillede jeg i Vitesse og havde Ronald Koeman som træner. Når man er ung lever man bare dag for dag og kigger ikke så meget frem ad, og han var af den overbevisning at alt, hvad du gjorde ude på træningsbanen skulle være perfekt. Hvis du afleverer bolden, så er det ikke bare en aflevering. Man skal hele tiden fokusere og for eksempel spille den til højrebenet, fordi presset kommer fra modtagerens venstre side. På det tidspunkt kunne jeg ikke forstå, hvorfor han gik så meget op i detaljen, men nu hvor jeg er blevet ældre, kan jeg se, at han havde en pointe.