Video : Tipsbladet
Superliga

11. december: Superliga-angriberen, der blev dødssyg, før han nåede toppen

Tipsbladet.dk's julekalender byder på en historie om en Superliga-spiller hver dag frem til jul. I dag er det FC Helsingørs nummer 11, Nicolas Mortensen.

For nogle er det bare et tal, men for andre er det et synonym. For dem er rygnummeret synonym med en position eller en person. For dem er nummeret på ryggen lige så mytisk som navnet lige oven over. Tallet alene kan ikke få spilleren til at gå over i historien, men spilleren kan gøre tallet legendarisk.

Laudrup, Maradona og Pelé i 10’eren; George Best, Eric Cantona og David Beckham i Manchester Uniteds 7’er; Johan Cruyff i nummer 14. Nummeret forpligter, og hver dag frem mod jul kigger tipsbladet.dk nærmere på et rygnummer og den historie, der gemmer sig bag spilleren, som bærer det.

I dag er den 11. december, og vi sætter fokus på nummer 11 i FC Helsingør, Nicolas Mortensen.

I december 2014 var Nicolas Mortensens hals hævet så meget, at den gik i ét med hans kæbe, og samtidig havde han nogle underlige pletter på kroppen. På Rigshospitalet kunne de ikke finde ud af, hvad han fejlede, og i første omgang troede lægen, at det var en omgang helt almindelig kyssesyge. I USA havde de troet, det var en form for influenza.

Lægerne på "Riget" ville udskrive Mortensen efter to dages indlæggelse, men hans forældre var stadig vrede over, at amerikanerne havde fyldt ham med piller og ladet ham flyve hjem, og de var nervøse for, hvad han fejlede. Hans mor gjorde, hvad enhver afmægtig forælder ville have gjort. Hun begyndte at råbe.

- Eftersom min mor skreg ad lægen og spurgte, om han havde kigget ordentligt på mine pletter på kroppen, tog han fat i en overlæge. Han blev rigtig nervøs for, hvad jeg fejlede, fordi han ikke kunne se det. Han satte en masse ting i gang med undersøgelser og alt muligt, hele processen. Nu kan man tænke tilbage på, hvis min mor bare havde accepteret, at det var kyssesyge, og taget mig med hjem. Hvad var der så sket, spørger den Nicolas Mortensen retorisk.

De fandt efter flere undersøgelser ud af, at Mortensen led af Lemierres syndrom.

- Man har før set, at folk har stillet træskoene efter den sygdom, siger han.

Den perfekte løsning
Turen til USA begyndte ellers helt perfekt for den nuværende FC Helsingør-angriber, der i sommeren 2014 var taget på college i Florida. Han havde allerede på gymnasiet gået med en drøm om at komme ud og opleve verden, og da han kom i kontakt med et bureau, der specialerede sig i at sende udenlandske sportsfolk til USA, kom det i stand.

Det var den perfekte løsning for Mortensen, der gerne ville fremme sin fodboldkarriere, få nogle oplevelser og tage en uddannelse. Han havde fire tilbud fra gode universiteter, der ville give ham fulde scorlarships, så han ikke skulle betale for at gå der, men "bare" sørge for at præstere på skolernes fodboldhold.

Mortensen valgte Lynn University, hvor han fik hele pakken. De fløj til udekampe, boede på hoteller og følte sig som rigtige professionelle, mens succeserne stod i kø. Den danske angriber scorede 11 mål i 21 kampe, og skolen vandt the treble: to lokale turneringer i Florida og det nationale mesterskab i Division II, den næstbedste college-række.

- Det var en superfed oplevelse. Vi kom til Final4, som man som atlet stræber efter. Der er meget fokus på det, og alle hold bliver behandlet som konger, når man kommer til det. Vi fik også meget opmærksomhed på universitetet, og som vindere fik vi en ring ligesom i Super Bowl, Jeg har den stadig, fortæller Nicolas Mortensen.

- Jeg valgte et lille universitet, fordi der var soccer den store sport. Det gjorde, at der var meget mere fokus på det end på noget andet. Det gjorde også, at alle lærere og elever var opmærksomme på, hvem der spillede fodbold, fordi de kom og så kampene. Lige inden vi skulle til Final4, kom dekanen på universitetet og hilste på os. Det var ikke hver dag, man så sådan noget. Han sagde held og lykke, det var meget fedt. Man kunne se, hvor meget det betød for universitetet, og hvor meget omtale de fik på det.

Nicolas Mortensen og resten af Lynn University-holdet, efter de vandt det nationale mesterskab. FC Helsingør-angriberen står til højre for det store trofæ med halvdelen af sit ansigt dækket af et lille trofæ.

50 dage i tågerne
Nicolas Mortensen gik på juleferie med ambitionen om ikke at gennemføre universitetet, for hvis han kunne, ville han i MLS, før han blev færdiguddannet. Gerne allerede i det følgende forår, da de amerikanske og canadiske klubber skulle vælge universitetsspillere i den såkalte draft.

Umiddelbart efter han og resten af spillerne fra Lynn University havde vundet det nationale Division II-mesterskab, begyndte han at få ondt i halsen. Han troede, det var den slags ondt i halsen, som vi alle bøvler med stort set hver vinter.

- Min storebror Patrick (tidligere Lyngby- og nuværende Sarpsborg-angriber, red.) kom og besøgte mig, og så skulle flyve til New York og være i en uge. De sidste par dage i New York begyndte jeg at blive alvorligt syg, og på hospitalet mente de, jeg havde en form for influenza, men de ville ikke tjekke det nærmere, så de gav mig lov til at flyve hjem, hvilket var rimelig vildt. Jeg fik nogle piller, så jeg sov hele vejen hjem, siger Nicolas Mortensen.

Det var, da han kom til Danmark, at hans hals hævede til samme tykkelse som hans kæbe, og pletterne på hans krop begyndte at vise sig. Hans bekymrede forældre forlangte, at de straks på på sygehuset, hvor mor Mortensen altså endte med skrige ad personalet.

Lægerne fandt efter megen tvivl og mange undersøgelser ud af, at han formentlig havde Lemierres syndrom, der ifølge sundhed.dk har en dødelighed på 2-9 procent. Efter to uger med høj feber kunne de endelig sætte en behandling i gang. Det blev en harsk én af slagsen.

- Jeg blev behandlet med stærk antibiotika skudt direkte ind i årerne tre gange om dage. Efterfølgende kom jeg hjem og skulle ind på Rigshospitalet tre gange om dagen og blive ved med at have det skudt ind i kroppen. Alt i alt fik jeg antibiotika i 50 dage, før fuso-bakterien (som forårsagede Lemierres syndromet, red.) var ude af kroppen.

Selv om Nicolas Mortensen lå hele dagen i sin seng på Rigshospitalet, var han der sjældent sådan rigtigt. For mens hans krop var til stede, drev hans sind for det meste af tiden rundt i antibiotika-tågerne. Han kunne dog huske, at hans mormor og morfar havde været på besøg i fem minutter. Det var først bagefter, han fandt ud af, at de havde været der i et par timer.

- Jeg var afkræftet og tabte mig ti kilo, som jeg havde bygget på i USA, med det samme. Jeg lignede en grønskolling, som jeg lå der i sengen. Min familie måtte gå ud fra stuen, fordi de brød sammen, fordi det ikke lignede mig. Jeg sov det meste af tiden, fordi jeg havde så mange smerter, så det var mest min familie, det var hårdt for. Jeg var meget væk, fordi jeg var dopet af alt det antibiotika.

Hvad nu hvis?
Det var egentlig meningen, at Nicolas Mortensen skulle tilbage til Lynn University, selv om det blev februar, inden han var fri for bakterien, men han valgte det selv fra. 

- Jeg var en smule psykisk nede, for jeg var så svag i kroppen, samtidig med at jeg kom rigtig meget bagud med skolen. Det hele virkede meget uoverskueligt for mig, så jeg kunne ikke overskue det i hovedet. Så jeg valgte den nemme løsning at blive hjemme, hvor jeg havde min familie tæt på, siger han.

Nu, hvor han siden i sommer har spillet Superliga med FC Helsingør, fortryder Nicolas Mortensen ikke sit valg. Men han kan alligevel ikke lade være med at tænke på, hvad der var sket, hvis han var taget tilbage og havde tilmeldt sig draften. 

- Min angrebsmakker blev draftet til Vancouver, og jeg syntes faktisk, jeg var bedre end ham. Så jeg så hans draft og tænkte. at det kunne have været mig, og ville have været vildt fedt, siger han.

Men man kan ikke lave om på sine valg alligevel, og i stedet brugte nu 23-årige Mortensen fodbolden som en slags vej ud af sygdomsforløbet. Dels rent fysisk, fordi lægerne anbefalede ham at dyrke noget sport, dels rent mentalt.

Sygdommen har givet et andet perspektiv på livet og noget hår på brystet, som han siger, men han har samtidig fundet ud af, hvor meget fodbold betyder for ham. Så snart han kunne, ville han tilbage på banen.

Siden i sommer har han brugt den tidligere topspiller Morten Bertolt, som i dag er mentaltræner, til at være optimalt klædt på til en tilværelse i Superligaen, hvor han hidtil har scoret tre mål. Han hjælper Nicolas Mortensen med at vinde den mentale kamp, der altid foregår i alle spilleres hoveder, "så jeg har fået vist den Nicolas, jeg gerne vil vise for hele Danmark."

Nu er Nicolas Mortensen der, hvor han tog til USA for at være: på højeste niveau. Der ligger meget arbejde bag vejen op gennem 2. division, 1. division og Superligaen, og han er faktisk glad for den måde, som hans karriereforløb har formet ham. I FC Helsingør spiller han på en deltidskontrakt og læser til ejendomsmægler ved siden af, men det gør ikke så meget. 

- Det er ikke vigtigt for mig at kigge på lønsedlen, det er vigtigt at få kampe i Superligaen. Det er det, der udvikler mig, det gør pengene ikke.

Er der en bestemt årsag til, at du har nummer 11?

- For at være 100 ærlig blev nummeret bare tildelt til mig, da jeg kom til Helsingør. Personligt har det ikke den store betydning, men det er meget sjovt, for jeg spillede i nummer 11, da jeg var dreng i AB70.

Det passer vel også meget godt til en rigtig angriber som dig?
- Det kan man sige. Jeg syntes, det var fedt at få nummer 11. Man skal ikke undervurdere det. Jeg synes, numre på ryggen betyder noget. Da jeg blev tildelt det, blev jeg glad. Det gav én ekstra selvtillid. Man skal huske på, at der kun er én, der kan bære hvert nummer. Det føltes, som om det var en rigtig angriber til holdet.

Et signal om, at du var den, der skulle score målene?
- Lige præcis.

Hvilket nummer havde du i USA?
- Nummer 12. Jeg ville gerne have haft et andet nummer, men det var, som det var. Jeg var freshman (førsteårsstuderende, red.), så der var ikke andet at gøre. De andre freshmen fik fra 30 og opefter, så på den måde var det ikke helt dårligt.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.