• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

AaB på udkig efter ny træner: Her er seks bud på en ny chef

Foto: Getty Images

Hvem skal være ny AaB-træner? Her er seks mere eller mindre oplagte bud.

Af Kenneth Jensen

Nordjyderne AaB er på jagt efter en ny cheftræner, efter træner Jacob Friis har valgt at stoppe i klubben.

Friis fik næsten to år i spidsen for AaB, men på grund af sygdom hos datteren Luna har Jacob Friis valgt at stoppe som cheftræner i Aalborg-klubben.

Datteren fik konstateret leukæmi sidste år og kæmper lige nu for at komme sig over en transplantation, og Jacob Friis har valgt, at han vil være tæt på og ikke følge kampen fra afstand, som man kan være nødt til, når man har et krævende job som at være fodboldtræner i Superligaen.

Peter Feher er lige nu manden, der står i spidsen for førsteholdet, og han er da også en af de muligheder, der er for overtagelse på den lange bane.

Her er seks bud på en ny AaB-træner.

Peter Feher

Han blev hentet til klubben i august efter et år uden for fodbolden, og Peter Feher er også et bud på Jacob Friis' afløser. Feher har tidligere arbejdet i FC Nordsjælland og FC Helsingør og har således stor erfaring med at bygge boldspillende hold op, og han kender Søren Krogh fra deres fælles fortid i FC Nordsjælland.

Feher er kompetent og har kunnet bruge de sidste par måneder på at lære truppen og klubben bedre at kende, og nu er han midlertidig træner, til sportschef Inge André Olsen har vurderet, hvem der skal have jobbet permanent. Et par gode resultater for Feher kan få klubbens ledelse til at pege på ham på den lange bane også.

Mike Tullberg

Læs også:Træner bekræfter: Arnesen forsøgte at hente Kudus i FC Nordsjælland

Det kan godt være, at han ikke har stor erfaring som træner, men 34-årige Mike Tullberg er et meget spændende emne. Han er aktuelt ansat i tyske Borussia Dortmund som træner for klubbens U19-hold, hvor han arbejder med de mange dygtige talenter, Dortmund udvikler.

Tullberg har altså arbejdet med talentudvikling, som også vægtes højt i AaB, og i Nordjylland har de talenter fra flere steder i Europa nu, efter sportschef Inge André Olsen har brugt sommeren på at hente andet end kun danske spillere.

Dortmunds førstehold tænker på nogle områder meget lig AaB og spiller til tider også med tre i bagkæden. Og fokus er også i Dortmund på at udvikle, samtidig med at man skal skabe resultater, og Mike Tullberg har også prøvet andet end U19-holdet, da han i sidste sæson havde ansvaret for U23-holdet.

Bob Bradley

Det er et langskud med Bob Bradley, men amerikaneren har flere forbindelser til Nordjylland og AaB.

I 2015 var han en af kandidaterne til jobbet som afløser for Kent Nielsen, og Stabæk bekræftede, at amerikaneren havde været til samtale i AaB.

Det blev Lars Søndergaard, som AaB ansatte, mens Bob Bradley blev cheftræner for franske Le Havre i 2015, inden han året efter fik chancen i Swansea. Amerikaneren er nu tilbage i USA, hvor han står i spidsen for Los Angeles FC og har gjort det i tre år.

Så det er et langskud, men forbindelsen til AaB er der, ikke mindst takket være Inge André Olsen, der var sportschef i Stabæk, da man ansatte Bob Bradley. Og også da man mistede ham.

Så har Bradley en drøm om Europa fortsat, er AaB måske destinationen.

Læs også:AaB sætter ingen deadline: Kan være vi finder en træner, vi vil vente på

Ståle Solbakken

Ja, han har en fortid i AaB som spiller, og han er da også "ledig" i den forstand, at han blev fyret i FC København for tre uger siden. Men det virker meget urealistisk, at han er interesseret i at andet dansk job.

Ståle Solbakken har et internationalt navn og bør være kandidat til klubber i udlandet, ligesom der er et norsk landshold, der måske kan slå kløerne i den tidligere AaB-spiller. Samtidig er det spørgsmålet, om Solbakken og FCK har løst de kontraktmæssige forhold i forbindelse med fyringen i FCK. Noget, der formentlig skal en afklaring på, inden han finder et nyt job.

Troels Bech

Leder man efter en rutineret mand til at udvikle de unge talenter, er Troels Bech ledig. Erfaringen er der, han har prøvet lidt af hvert, og han har også tidligere gjort det fint, når det kommer til at udvikle talenter. Samtidig er han klar i spyttet, når han ikke pakker for meget ind i en indskudt sætning, og han har også større ledererfaring fra jobbet som sportsdirektør i Brøndby.

Niels Frederiksen

Han er allerede i job i Brøndby og fremstår mest af alt som et urealistisk langskud, men altså hvis han er AaB's mand, er der en chance for, at han kan rekrutteres på sigt.

På papiret passer han ganske fint til AaB. Han har bevist sig inden for talentudvikling, både i Lyngby, på U21-landsholdet og senest i Brøndby, og arbejdet i de blå-gule må man lette på hatten over. Trods tabet af mange profiler det seneste års tid har Brøndby holdt dampen oppe, og talenterne har fået plads til at spille og udvikle sig. Jesper Lindstrøm, Morten Frendrup og Andreas Bruus er nogle af de spillere, der har flyttet sig meget under Frederiksen. Han spiller med tre i bagkæden som AaB og gerne med et aggressivt pres.

Og hvorfor kan han så være et emne? Han har udløb til sommer i Brøndby, og der er ingen snak om en mulig forlængelse. Det kan selvfølgelig være, det udelukkende holdes internt, men AaB har allerede gjort det klart, at klubben er klar til at vente, hvis den får muligheden for at rekruttere den rigtige træner.

Det kunne for eksempel være, at Niels Frederiksen skifter til AaB, når denne sæson er forbi, og at Peter Feher kører sæsonen færdig som AaB-træner.

Læs også:Optakt: FC Nordsjælland - FC Midtjylland

Læs også:Optakt: OB - AC Horsens

Læs også:FC København leder efter ny træner: De får mails fra hele verden