Video : Tipsbladet
Superliga

Brøndby takkede nej til stort FC Midtjylland-flop

SERIE: Tipsbladet vil i løbet af december tale med nuværende og tidligere sportsdirektører i Superligaen om deres bedste og værste transfers samt det vildeste navn, der har stået på blokken. Her er Troels Bechs historie.

Han har brugt flere år i Superligaen end de fleste, Troels Bech. I godt tyve år har han været ansat i Danmarks bedste fodboldrække, enten som træner, sportsdirektør eller begge dele, og kun Kent Nielsen har været træner i flere Superliga-kampe.

Så den 56-årige fynbo har været involveret i et par hundrede transfers, og Tipsbladet har sat ham - og en række andre nuværende og tidligere sportsdirektører - i stævne for at høre om nogle af de mere bemærkelsesværdige transfers i årenes løb.

Men med så mange år transfervinduer under bæltet, er det af gode grunde ikke alle transferhistorierne, der sidder lige på ryggraden.

Hvem er det største navn, du er blevet tilbudt?  

- Det er vildt nok, for jeg kan dårligt huske det, må jeg indrømme, siger Troels Bech, men hiver så et stort navn ud af ærmet alligevel:

- Dengang jeg var i Brøndby var vi blandt dem, der fik tilbudt Rafael van der Vaart, og det er nok det største navn. Jeg ved, der har været andre, men jeg kan dårligt huske dem… Nej, det må være ham, der er den største.

Det var i 2016, at Rafael van der Vaart efter ophold i kæmpeklubber som Ajax, Real Madrid og Tottenham blev tilbudt Brøndby IF. Og som bekendt også havnede i Danmark hos vestegnsklubbens konkurrenter FC Midtjylland. 

Hvad tænker man, når man et navn som Rafael van der Vaart tilbydes i indbakken?

- Jeg ved ikke, hvad andre har tænkt. Tydeligvis har min gode ven Claus (Steinlein, red.) i Midtjylland tænkt noget andet, end jeg gjorde. Jeg tænkte, at det ville give forstyrrelser, uanset markedsføringsværdien i det. Der har Brøndby også det vilkår, at opmærksomheden kommer helt af sig selv til Brøndby. Nogle gange skal andre klubber levere meget mere for at få del i den opmærksomhed.

- Man kan bare konstatere, at der er et eller andet, der er galt, hvis sådan et cv bringes i spil i Superligaen. Og det gale skal man jo opdage.

Rafael van der Vaarts er ikke det eneste prominente cv, der er havnet i Troels Bechs indbakke i årenes løb. Men det er ofte begrænset, hvor meget energi der bruges på at tage stilling til dem.  

- Det er så skammeligt, for det skal nok vise sig, at der var nogle flere, der har spillet Premier League eller Champions League og sådan noget, men tro mig, det drukner i noget, man tror er mere realistisk og værdifuldt. Det har ikke været ønsket at lave en elefantkirkegård, og der er jo heller ikke nogen af de her navne, der bringes i spil, når de er i nærheden af deres peak, som vi også så med Van der Vaart.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Den israelske Messi og stjerne på besøg
Rafael van der Vaart er ikke det eneste navn, den mangeårige Superliga-træner er blevet tilbudt eller haft dialog med, som vækker genklang. En række af de mere velkendte transferemner har dog også været fremme i medierne.

I 2014, mens Troels Bech var træner i OB, dukkede den tidligere FC Barcelona- og Chelsea-angriber Eidur Gudjohnsen op i Ådalen og trænede med fynboerne.

- Jeg kan da også huske, at vi sad hjemme i min have og snakkede, om det skulle fortsætte eller ej. Jeg tror også godt, at vi kunne have landet en aftale, hvis vi ville, men hvorvidt det nu var ene og alene vores beslutning, kan jeg ikke huske. Jeg kan ikke engang huske, hvor han endte, men det var også et navn med lidt schwung i, husker den tidligere OB-træner.

Året efter blev Troels Bech sportsdirektør på Vestegnen, og her var det tidligere FC Barcelona- og Manchester City-talent Gai Assulin, der fik kaldenavnet “Den israelske Messi”, tæt på at blive en af fynboens første Brøndby-signings.

- Ja, ja. Ham havde vi også på besøg, dog uden at der kom en kontrakt ud af det, siger han.

Hvordan kommer man i kontakt med en som ham?

- Lige præcis med Assulin havde vi en forbindelse via Albert Capellas (daværende assistenttræner i Brøndby, red.), der lige havde været i Barcelona. Der havde han førstehåndsviden om ham og kendte det vanvittige potentiale.

Og så var der også en vis nordmand, som i dag er en verdensstjerne i Manchester City, men som for nogle år siden var et emne i både FC København, FC Midtjylland og altså Brøndby IF. Nemlig Erling Braut Haaland.

- Man kan starte med at sige, at det næsten var diskvalificerende, hvis man var en ambitiøs klub og ikke havde kontakt til Bryne om Haaland, fordi det var iøjnefaldende for rigtig mange, ja, hundredevis af klubber vil jeg tro. Vi forsøgte os også i den tid, men han kom aldrig på besøg. Det blev til nogle snakke med farmand, og så røg han videre og har scoret mål i et uhørt tempo siden, fortæller Bech.

- I min tid, og det er knap fire år i Brøndby, var det ikke så fantastisk voldsomt. Der var det måske mere, at der blev tilbudt os nogle trænere med en vis ramasjang.

Hvem kunne det være?

- Tony Adams var jo en mand, der blev bragt på banen, og som vi blev nødt til at forholde os til i al respekt for mandens historik. Men jeg vil ikke sige, at der er nogen, vi har opsøgt og fået nej fra i den sammenhæng. Det er mere, at når nogen bringer navne i spil for os, må vi forholde os til dem, og det var et af dem.

Fem gode transfers - og en, der ikke gik som ønsket
Det hele skal ikke handle om “hvad-nu-hvis”-transfers, for Troels Bech kom også i mål med mange transfers i sin tid i Brøndby IF, og flere af dem må betegnes som succeser. Noget, der understreges af, at otte ud af 11 startere i guldkampen mod FC Nordsjælland i maj 2021 blev hentet til Vestegnen i løbet af hans tid.

Men hvilke transfers har gjort Bech særligt stolt?

- Der er tre kontrakter, som gjorde en rigtig stor forskel, men det har andre også gjort. Bare tag Kevin Mensah, som ikke er en af de tre, jeg vil nævne. Ham fik vi meget ballade for, og folk skældte ud, og hvad skulle vi med ham, men han er blevet en kulturbærer. Nogen var også meget forundret over, at Mikael Uhre skulle have en Brøndby-kontrakt, og det synes jeg også har regnet sig flot hjem.

- Med hensyn til de tre, så er der Kamil Wilczek, som er Per Rud og hans teams fortjeneste, fordi de havde allerede forsøgt sig, og jeg kom så ind på et tidspunkt, hvor det var muligt at hente ham. Han var utrolig billig at hente, og - så vidt jeg kan høre - tjente de gode penge på ham, og han blev den mest scorende udlænding for Brøndby i Superligaen.

- Så er der en Hany Mukhtar for den måde, han gjorde en stor forskel, mens han var. Og så er der Zorniger, der har gjort mest forskel for Brøndby og dansk fodbold, vil jeg tro, siger den tidligere Brøndby-boss.

Hvad med nogle, der var i den anden grøft, hvor det ikke blev så godt som ønsket?

- Mange! Mange, mange, mange.

Er der en særlig en, du kommer til at tænke på?

- Hmm… Der er en Ante Erceg, som var en stor profil i kroatisk fodbold, og kroatisk fodbold er jo ikke dårligt. Han var i periferien af det kroatiske landshold, var topscorer for et internationalt hold i Hajduk Split og havde bevist mod os, at han var en besværlig modstander. Vi fik ham transferfrit og isoleret set var det jo godt, men jeg havde store forventninger til, at han med sin spillestil ville passe godt ind i vores presfodbold, men det lykkedes jo ikke.

Ante Erceg kom til Brøndby IF i sommeren 2018 og forlod permanent klubben fire år senere. Det blev til fem mål i 31 kampe for de blå-gule. 

Læs også andre sportsdirektørers historier: 
Så tæt var Real Madrid-legende på AaB
- Stor FCK-transfer gik i vasken under sejrsfest
- Randers FC sagde klart nej til megastjerne