Video : Tipsbladet
Superliga

FC København mistede boldbesiddelse under Thorup

Tipsbladet har sammenlignet FC København under Ståle Solbakken med FC København under Jess Thorup på en række parametre.

Knap to år efter, at FC København fyrede Ståle Solbakken, røg Jess Thorup den samme vej. 

Det lykkedes godt nok Thorup at skaffe både mesterskab og Champions League til den danske hovedstad, men alligevel var det som om, at den nu fyrede cheftræner aldrig blev elsket blandt størstedelen af FCK-fansene - modsat Ståle Solbakken.

Men hvordan gjorde Jess Thorup det sammenlignet med Ståle Solbakken? Det har SpilXperten undersøgt for Tipsbladet.

Det er blandt andet værd at notere, at FC København blev et mindre boldbesiddende mandskab under Jess Thorup.

I Ståle Solbakkens sidste seks sæsoner som FCK-træner lå "løverne" ikke i en eneste sæson på boldbesiddelsesprocent under 55 procent - oftest lå den på 58 eller 59 procent. Jess Thorups FCK-hold lå på 54 procents boldbesiddelse i 2020/2021-sæsonen, hvor han afløste Solbakken, mens guldsæsonen i fjor bød på 51 procents boldbesiddelse i snit.

FC København spillede en mere åben stil under Jess Thorup end det kontrollerede Solbakken-fodbold, hvor man ikke satte bolden lige så hurtigt på spil med en målsøgende aflevering.

Det gav så også i nogle kampe modstanderne bedre mulighed for at spille etableret angrebsspil eller at slå kontraer på københavnerne, som flere hold evnede i 2020/21-sæsonen og igen i den første tredjedel af den nuværende sæson.

Det er også værd at bemærke, at Jess Thorups FCK-hold i talmaterialet stod ganske godt i defensiven, især i sidste sæson.

Thorup præsterede rigtig fint på det parameter, der hedder "store chancer imod pr. kamp". I sidste sæson tillod FCK i snit 0,8 store chancer imod sig pr. kamp - det tal kan Ståle Solbakken ikke overgå eller bare matche i en eneste af sine sidste seks sæsoner som FCK-træner, som er den periode, det har været muligt at trække data fra. 

Til gengæld faldt det helt fra hinanden i denne sæson, hvor FC København tilladt mere end dobbelt så mange store chancer mod sig per kamp sammenlignet med sidste års guldsæson - vores opfattelse i omverdenen af en til tider usammenhængende FC København-defensiv og defensivt FCK-koncept var ikke bare indbildning.

Offensivt var der ikke den store forskel i talmaterialet.

De to trænere er forholdsvis tæt på hinanden på parametre som store chancer pr. kamp og antal afslutninger. Til gengæld var der en del forskel i måden, man nåede frem til chancer på.

- Det er en vanvittigt svær øvelse at sammenligne et holds sæsoner, især over så lang tid. 

- Noget af det mest interessante er at se på de sidste kampe, de to trænere fik. Begge gange var det defensiven, der begyndte at lække i alvorlig grad med både masser af indkasserede mål men også det, der efter de sædvanligvis høje FCK-standarder var et decideret skydetelt i feltet foran FCK-keeperen. 

- Jeg er stensikker på, at Jacob Neestrup slår ned på det defensive arbejde som det første. Jo, selvfølgelig skal det offensive spil bliver mere sammenhængende, men hvis FC København kan finde tilbage til at tillade modstanderne meget få reelle muligheder, er det altså at foretrække frem for en omgang western-fodbold, hvor bolden suser fra felt til felt.

- Og med mindre man er Manchester City eller Bayern München er det altså også svært at få succes i Europa, hvis modstanderne nærmest kan komme frem til chancer efter behag, siger Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen.

Jacob Neestrup debuterer som FC København-træner hjemme i Parken mod AGF den 2. oktober.