Video : Tipsbladet
Superliga

Danmarks dyreste: Jeg har meget at takke FCM for

Joachim Andersen flyttede i sommeren 2011 fra København til Ikast for at spille for FC Midtjyllands ungdomshold, og næsten 10 år senere er han Premier League-spiller, på landsholdet og den dyrest handlede dansker. Hvad lærte han i Ikast, og hvorfor er FCM ikke nødvendigvis den danske klub, han afslutter karrieren i, hvis han en dag vender hjem til Danmark?

For stort set alle andre 13-årige talenter i FC Københavns ungdomsafdelingen er vejen mod et liv som professionel fodboldspiller lige ud ad landevejen: kampe i de bedste ungdomsturneringer med FCK, siden lidt reserveholdsfodbold, inden der venter en debut i en pokalkamp mod et hold fra en af de lavere rækker. Herefter begynder den unge spiller at vise sig særdeles godt frem til træning, og der begynder at være muligheder i startopstillingen, fordi et af de etablerede navne sidder ude med en skade eller en karantæne.

Men Joachim Andersens karriereforløb endte ad en helt anden vej, efter han i 2011 skiftede Greve ud med FC Københavns ungdomsafdeling. Bare to år senere tog den København-fødte midtstopper et nyt og vigtigt valg i karrrieren: Som 15-årig sagde han farvel til hovedstaden og goddag til den jyske provins i Ikast.

- Det er ikke alle, der flytter til Ikast bare for at flytte til Ikast. Jeg ville jo gerne noget med min fodbold. Man har mere fokus på det som ung spiller, når det hele handler om fodbold. Der er hele tiden nogle trænere i nærheden, og man lærer også uden for banen, hvordan man skal agere. Det kan godt være noget andet, hvis man som sjællænder spiller i Brøndby eller FC Nordsjælland og kan blive boende hjemme, fortæller Joachim Andersen til tipsbladet.dk.

Tipsbladet er i gang med en serie om talentudvikling i dansk fodbold, og derfor har vi sat et hold af tidligere ungdomsspillere i 14 forskellige klubber. Her er Joachim Andersen altså at finde på FC Midtjyllands hold. Læs mere om FC Midjyllands hold og se kriterierne for udvælgelsen her.

Og noget har Joachim Andersen altså fået ud af sit skifte fra FC København til FC Midtjylland. Som 17-årig var han så god, at han blev købt af hollandske Twente, siden fulgte et skifte til Sampdoria i Italien, inden den nu 24-årige dansker blev den dyrest handlede dansker i sommeren 2019, da han rykkede til Olympique Lyon. I denne sæson er han udlejet til Fulham.

Alligevel er det langt fra sikkert, at det er i FC Midtjylland, han spiller, hvis han en dag vender retur til dansk fodbold for at afslutte karrieren.

Vigtig udvikling i FCM
FC Midtjylland har ellers en særlig plads i Joachim Andersens hjerte. Da han kom til klubbens akademi i Ikast, fik han formentlig lidt af et kulturchok, men han fandt sig alligevel så meget til rette, at han i dag ser de to år som de vigtigste i hans udvikling som ungdomsspiller. 

- Midtjylland har en stor betydning, for det var der, jeg følte, jeg tog nogle vigtige skridt. Hvis man ser bort fra min Greve-tid, for det var en anderledes tid, så var både FCK og Midtjylland der, hvor det begyndte at blive mere seriøst, og så jeg synes, at jeg i min tid i Midtjylland tog nogle store skridt fodboldmæssigt og personligt. Jeg har meget at takke Midtjylland og de mennesker derovre for. De var dygtige, og det er jo også derfor, de har haft så stor succes med andre spillere, siger den danske forsvarsspiller og forklarer:

- 12 drenge kommer ind på hver årgang, og det eneste formål for de 12 er at komme på Midtjyllands førstehold, så der er en stor arbejdsiver for at blive bedre, og der er ikke så meget at lave udover fodbold i Ikast, så det hele kommer til at handle om fodbold, og det er en god ting. Det er bare miljøet.

Netop den seriøsitet og målrettede udvikling fra klubbens side – kombineret med Andersens mentale styrke og gå-på-mod - har skabt Joachim Andersens fundament til at blive professionel fodboldspiller. Stopperen har tidligere fortalt til B.T., hvordan han i en træning blev behandlet hårdt af Sylvester Igboun, men i stedet for at tude over det flæskede han nigerianeren.

- Sådan er det i fodbold. Der er altid nogen, der kommer frem. Hvis en ung spiller laver noget frækt, tænker man, at det skal han sgu ikke gøre, og så kan de godt flække en, men som jeg siger i det eksempel, må man bare give igen, og det var også det, jeg gjorde. Det gav noget respekt. Sådan har jeg det også på de hold, jeg nu har været på, at de unge spillere, der kommer op, de skal sgu bare smække igennem. Det er den måde, man kommer ind på et hold på, siger han og forklarer om den danske mentalitet:

- Det er anderledes på ungdomsplan i Danmark, for man er venner med mange på holdet, og det er altså anderledes, når man kommer til udlandet. Man er ikke lige så gode venner uden for banen, som man er med folk i Danmark. Selvfølgelig kan man godt have venner, men der er bare en større konkurrence, når man kommer til udlandet, siger han.


Joachim Andersen fik debut som 18-årig i Twente tilbage i april 2015. Foto: Getty Images

Uvist hvor karrieren slutter
Joachim Andersen holder stadig kontakten med nogle af de spillere, der er på FC Midtjyllands-drømmehold. Jonas Lössl kender Fulham-danskeren fra landsholdet, og så er der både Pione Sisto og Paul Onuachu, som han kender fra deres fælles fortid i FC Midtjylland, hvor der både blev trænet og spillet sammen.

Klublegenden Erik Sviatchenko er også en spiller, som han af og til taler med, og så er der et par rigtigt gode venner på drømmeholdet i form af Rasmus Nissen Kristensen og Mikkel Duelund, der spiller i henholdsvis Red Bull Salzburg og Dynamo Kijev.

Ligeledes er der et par jævnaldrende stoppere – Asger Sørensen og Rasmus Lauritsen, hvor førstnævnte i øvrigt har fået plads på Silkeborg IF's hold – som der ikke er fundet plads til på FCM's hold. Begge er gode venner af Joachim Andersen, og sidstnævnte var familien Andersen sikker på ville nå noget med fodbolden.

- Rasmus Lauritsen er en sjov historie. Ham boede jeg med på akademiet, og han er en, jeg snakkede en del med. Han var ikke et supertalent, men mig og min far har altid sagt, at han nok skulle blive til noget, for han er en af de spillere, der har det bedste hoved rent mentalt. Måden at arbejde på, og han giver 100 procent i hver træning eller kamp. Det er fedt at se, at han er kommet til Zagreb og gør det godt. En anderledes karrierevej, og det er sjovt at se, siger Joachim Andersen om stopperen, der er skiftet til Dinamo Zagreb.

Mens Joachim Andersen taler begejstret om fortiden, sniger et par spørgsmål om fremtiden sig ind. Har han også en karriereplan om en dag at vende tilbage til FC Midtjylland, ligesom både Sviatchenko, Lössl og Sisto er tilbage i Ikast og Herning? Skal han måske slutte sin karriere hos Ulvene, hvor Joachim Andersen i øvrigt aldrig nåede at spille en førsteholdskamp grundet det tidlige udlandsskifte?

- Det er svært at sige. Der er forhåbentlig næsten 10 år, til jeg skal tænke over et karrierestop, men det er klart, at Midtjylland betyder meget for mig. Når det er sagt, er jeg fra København, og det er et sted, jeg har tænkt at bo efter min karriere, så selvfølgelig er der også noget logistik og sådan, der spiller ind, så det er svært at sige. Det kan også godt være, at jeg ikke slutter i Danmark, vurderer Joachim Andersen.


I dag er stopperen en profil i Premier League. Foto: Getty Images

Og inden den store centerback får lov at vende tilbage til træningslokalet i Fulham, skal vi lige tilbage til starten på denne historie. For hvad fanden laver man så som ung københavner i Ikast, når man har nogle fritimer?

- Ja, altså der var ikke så meget at lave, så vi så håndboldpigerne meget på akademiet. Ha ha. Det var altid sjovt at se dem træne lidt. Og ellers lavede vi lidt drengestreger og kastede med æg på vinduer i husene, lyder det fra Joachim Andersen.

Mon ikke alt er tilgivet, hvis Joachim Andersen en dag beslutter sig for at vende retur til FC Midtjylland for at afslutte karrieren. Det bliver i så fald først en dag om mange år, da den 24-åriges karriere er på raketfart i udlandet, hvor han lige nu er en profil i Premier League.

Fik du læst Claus Steinleins vurdering af FC Midtjyllands talentarbejde? Læs hans vurderinger her og få også et par gode historier - blandt andet den om, hvordan han så en 13-årig spiller og blev sikker på, at denne spiller ville blive mindst 50 millioner kroner værd.