Video : Tipsbladet
Superliga

Kan blive presset til 'ja' til udenlandsk partner

Spillerbudgetter 2021/22: AaB har budgettet til at ligge i Top 6 og ser ud til at havne i bedste halvdel i denne sæson. Men over tid får man svært ved at følge med ligaens tophold uden nye penge udefra.

Fodboldkampe afgøres på banen, men klubbernes skæbne og resultater afhænger på sigt også af, hvor dygtige spillere, de formår at finde via transfermarkedet og siden fastholde eller sælge dyrt fra deres trup.

Tipsbladet ser i denne serie nærmere på de 12 Superliga-klubbers spillerbudgetter, der fortæller, hvor mange penge, klubben brug på løn og transfers. Vi ser på, hvor klubben står lige nu, hvordan den strategiske position i Superligaen og på transfermarkedet er, og hvad vi kan forvente i de kommende sæsoner.

Se også en analyse af og yderligere perspektiver på klubbens position i videoen, der ligger i toppen af denne artikel.

I denne artikel ser vi nærmere på AaB's position, der på den ene side er ganske fornuftig, men som også kan blive udfordret af indtil flere sultne klubber med vækstambitioner.


Spillerbudget: 44 millioner kroner
Trend for spillerbudget: Stigende gennem to-tre år
Økonomisk styrke: 3,5 bolde
Bagland: 3,5 bolde
Ungdomsinvestering: 4,5 bolde
Bedste spiller lige nu: Iver Fossum
Mest lovende unge spiller: Mathias Ross
Største sportslige spørgsmål i truppen: Har man endelig fundet en trup, der er til Top 6? Fire femtepladser, en syvendeplads, en niendeplads og en tiendeplads er slutplaceringerne, siden AaB vandt mesterskabet i 2014.
Hvem er de transferansvarlige: Sportschef Inge André Olsen og direktør Thomas Bælum

Næste skridt:
Som flere andre jyske klubber skal man afklare, hvor pengene skal komme fra, og hvor mange midler, man vil gå efter at få. Det er utopi at tro, at man kan fange både FCK, FCM og Brøndby i én og samme sæson med en trup bestående af billige spillere og egne talenter.

Seneste regnskab: 11,8 millioner kroner (2020)
AaB fik et fornuftigt plus på seneste regnskab trods coronavirussens hærgen, hvilket naturligvis hænger sammen med de danske hjælpepakker og salg af Oliver Abildgaard og Patrick Olsen.

Som det gælder de fleste andre Superliga-klubber er plus og minus på årsregnskabet afhængigt af, om man sælger spillere dyrt eller ej, og det er tæt på ren fantasi at tro, det ændrer sig i de kommende år, med mindre transfermarkedet kollapser totalt og tvinger Superliga-klubberne ind på en ny kurs.

AaB har et godt bagland, men som nævnt er man åben for den rette udenlandske samarbejdspartner, da der næppe er den store appetit på nye, store kapitaludvidelser for at finansiere en ny jagt på stormagterne FCK og FCM, endsige Brøndby og et AGF i fremmarch.

Vurdering
I den første tredjedel af denne sæson har AaB endelig lignet et hold, der vender tilbage til Top 6, og som er kommet ud over at være fuldstændig afhængig af den desværre så ofte skadede Lucas Andersen.

Og det må så sandelig være en lettelse for sportsdirektør Inge André Olsen, der begyndte i klubben sidste år, lige netop da coronavirussen brød ud, og for den bestyrelse, der ansatte ham til at udfordre en med endog særdeles god plads til spillere, man selv har uddannet.

AaB bruger gode penge på talentarbejdet såvel som på udenlandske og danske førsteholdsspillere hentet fra andre klubber – som vi har gentaget adskillige gange i Tipsbladet i de seneste år, lever nordjyderne langt fra på et sultebudget men er tværtimod lige så meget i stand til at betale enkelte individualister særdeles store lønninger, som man er i Århus og Odense.

AaB har et stærkt økonomisk fundament, mange andre i dansk fodbold misunder, men skal man videre op og deltage i jagten på Top 3 sammen med AGF, skal der nok udenlandsk valuta på bordet, hvilket AaB's ejerkreds og bestyrelse aktivt har ledt efter i flere år, også selvom man i Aalborg afviser, at det er et tema lige nu.