Video : Tipsbladet
Superliga

Klubopkøb i DK: Så mange er på udenlandske hænder

Ni af 24 klubber i dansk fodbolds to bedste rækker har udenlandske ejere.

Danske fodboldklubber overtaget i høj grad af rigmænd fra udlandet, og tendensen i Danmark følger den på verdensplan, hvor rigmænd opkøber klubber rundt om og bygger et netværk af fodboldklubber, som skal samarbejde.

Seneste skud på stammen er Esbjerg fB, der er blevet overtaget af en ejerkreds, der også har opkøbt Oostende i Belgien og Nancy i Frankrig. Du kan klikke her og læse meget mere om, hvorfor pengemænd fra udlandet opkøber klubber i Danmark

Vi leverer herunder overblikket over, hvilke danske klubber der er på udenlandske hænder:

VENDSYSSEL FF
Franske Jerome Champagne, schweizerne Ahmet Schaefer,og Yannick Flavien og tyske Ingo Winter udgør fonden CSC, der i august 2020 købte Vendsyssel FF.

CSC ejede i forvejen Clermont i Ligue 2 i Frankrig og har et omfattende samarbejde med Lustenau i Østrig, og planen er at hjælpes ad om scouting, træningsmetoder og transferarbejdet.

Champagne er tidligere topembedsmand i FIFA og har været præsidentkandidat i forbundet, mens Ahmet Schaefer startede karrieren som medarbejder for tidligere FIFA-præsident Sepp Blatter.

Ved overtagelsen blev der nævnt talentsamarbejder i blandt andet Algeriet og Congo, uden noget er konkretiseret siden da.

FC MIDTJYLLAND
Britiske Matthew Benham, der ejer FC Midtjylland, er uddannet fysiker fra Oxford University og har skabt sin formue på bettingmarkedet, ikke mindst via analysevirksomheden Smartodds.

Det er blandt andet data fra Smartodds, der spotter oversete spillere i undervurderede klubber og ligaer, som FC Midtjylland og søsterklubben Brentford i Championship bruger, og med de liberale regler for arbejdstilladelse og ophold i Danmark har FCM blandt andet været brugt til at teste spillere fra ikke-EU lande. FCM's spillerbudget er fordoblet siden Benhams køb af klubben i 2014.

FC NORDSJÆLLAND
FC Nordsjælland blev for nylig købt af det egyptiske firma Mansour Group, der finansielt er en af de absolut stærkeste ejere i Superligaen og i årevis har været engageret i Tom Vernons Right Go Dream-akademi i Ghana.

Talentarbejdet er det altoverskyggende fokus i FC Nordsjælland og Right To Dream, og der er lagt op til et nyt akademi i Egypten og til at styrke rammer og arbejdet med de unge spillere i både Danmark og Ghana. Mansour Group sættes i Storbritannien i forbindelse med en klubinvestering uden for Premier League.

SØNDERJYSKE
Den amerikanske forretnings- og finansmand Robert Platek købte SønderjyskE i september og føjede i sidste uge Spezia i Serie A til samlingen, der også indbefatter den lille Lissabon-klub Casa Pia.

Der tegner sig et billede af et spirende klubsamarbejde, hvor der skal deles scouting- og dataafdeling, og på sigt givetvis også udveksling af viden, folk og måske også spillere. Samarbejdet og investeringerne er dog helt ferske. SønderjyskE's kommende ansættelse af en afløser for sportschef Hans-Jørgen Haysen bliver interessant at følge som strømpil for ejernes og deres folks tanker.

Som en af cheferne i investeringsselskabet MSD Capital, der placerer computermilliardæren Michael Dells midler, har Robert Platek været med til at låne penge til Southampton, Sunderland og Derby i løbet af det seneste års tid og senest finansieret en stor del af Alan Paces køb af Burnley i Premier League.

VEJLE BOLDKLUB
Moldoviske Andrej Zolotko skiftede fra agentbranchen, da han i 2016 købte et stærkt nødlidende Vejle Boldklub med den erfarne kinesiske agent Lucas Chang på sidelinjen.

Vejle har i modsætning til mange af de andre udenlandske ejede klubber i Danmark ikke noget formelt samarbejde med klubber i udlandet, men i 2020 havde VB adskillige spillere forbi den finske klub Helsinki IFK, som Lucas Chang havde investeret i.

Vejle har via Zolotkos kontakter adgang til spillere fra en lang række lande, hvoraf nogle er røget hurtigt videre, mens andre som Allan Sousa, Saeid Ezatolahi og senest Denis Kolinger har vist sig at være gode Superliga-spillere med potentiale til mere.

HB KØGE
Ejeren George Altair fra USA foretager sine investeringer gennem Capelli Sports, der deler navn med Altairs sportsudstyrsmærke. Altair og Capelli Sports ejer også aktiemajoriteten i MSV Duisburg i Tyskland 3. Liga. Forbindelsen til ghanesiske Inter Allies, som Altair købte en bid af for år tilbage, har været synlig på transferaktiviteten, og ligesom i Helsingør er en del af drømmen, at unge amerikanske spillere skal forbi Køge på vejen til en god karriere i Europa.

Altair har i årevis været engageret i fodbold i USA og driver i dag flere talentprojekter forskellige steder i det store land.

FREMAD AMAGER
Inogen tid var det uklart, hvorvidt det var Jerome Solamito og hans familie fra Monaco, der ejede og drev Fremad Amager, men i de seneste par år har det stået klart, at den egentlige ejer er russiske Anton Zingarevitj, der er søn af Boris Zingarevitj, en af de oprindelige oligarker der skabte en formue i halvfemserne efter Sovjetunionens kollaps.

Fremad Amager lader til at have stærke forbindelser i Rusland, ikke mindst til det relativt nystartede hold FDC Vista, der har hentet adskillige helt unge vestafrikanske spillere og sendt flere af dem til Fremad Amager.

Ved nytårstid købte Anton Zingarevitj så bulgarske Botev Plovdiv, og der var god trafik mellem Amager og den bulgarske provinsby i januar-transfervinduet.

ESBJERG FB
Investorgruppen i Esbjerg fB er blandt de mere rutinerede nye aktører i europæisk fodbold, om end købene af Oostende, Nancy og EfB stadig er ret nye.

Ejernes model og handlinger i Barnsley minder om arbejdet i Brentford og FC Midtjylland, hvor Championship-klubben har klaret sig pænt over forventningerne ved at hente primært yngre spillere, mange af dem fra de lavere rækker i England. På udtalelserne fra ejerkredsen ligner det et typisk klubsamarbejde, hvor Barnsley og Nancy i England og Frankrig er i toppen af fødekæden, mens EfB og Oostende er indlysende destinationer for unge, billige udlændinge og baser for talentudvikling.

FC HELSINGØR
Den amerikanske investor Jordan Gardner så oprindeligt for sig, at FC Helsingør skulle være et godt trinbræt ind i Europa for unge amerikanske spillere. Turen i 2. division og realiteterne i den kompetitive 1. division har betydet, at det endnu ikke er et hold domineret af unge amerikanere, men lysten til at rekruttere internationalt er der fortsat.

JAMMERBUGT FC
Overtagelsen mangler officielt at gå igennem - det ventes det at gøre på en generalforsamling i nær fremtid - men ny mand i spidsen for Jammerbugt bliver tyske Klaus Müller. Han driver angiveligt fodboldakademier i Nigeria og Mali, og han vil fremadrettet gøre brug af talenter fra de to akademier.