Video : Tipsbladet
Superliga

Ser I med, AGF? Sådan klarer man en nedrykning

Hvad gør man, når man rykker ud af Superligaen? Tipsbladet har talt med to ledere i 1. divisionsklubber, der har prøvet turen.

Dette er et uddrag fra en artikel i Tipsbladets trykte udgave fredag 13. maj 2022.

Hvad gør man, når sæsonen slutter med et farvel til Superligaen?

Det skal SønderjyskE til at finde ud af efter 14 år i Danmarks bedste fodboldrække.

Tipsbladet sætter i fredagens udgave fokus på nedrykninger i en stor artikel om, hvad der sker med de klubber, der rykker ud af Superligaen.

Og det er ikke nødvendigvis en nem tur, når man går fra prügelknabe i Superligaen til at have favoritværdigheden og presset på sig i 1. division.

- Der er kommet nogle kraftige ordninger i form af faldskærmspengene, så derfor er nedrykkerne meget stærkere økonomisk. Men der sker jo altid noget, når man rykker ned. Dels har man tabt en masse fodboldkampe. Dels har der været en masse uro i klubben.

- Det plejer også at være sådan, at der er en masse usikkerhed omkring hvilke spillere, der bliver i klubben efter en nedrykning. Der plejer ofte at gå et halvt år, før folk egentlig finder ud af, at de er blevet 1.divisionsspillere og at de finder sig selv. Det samme er jo sket i denne sæson, hvor Horsens kom hakkende i gang, inden de fandt sig selv, og det samme kan man sige om Lyngby, siger HB Køges direktør Per Rud til Tipsbladet.

Nogle steder satser man på garvede spillere, når man skal retur til Superligaen, mens andre giver unge folk chancen.

Sidstnævnte løsning kan tidligere Esbjerg-chef Niels Erik Søndergaard anbefale, hvis man ellers har de unge spillere til det.

- Når man rykker ned, er det jo ofte på baggrund af, at man ikke har præsteret ret godt. Man har tabt mange kampe, og det skaber en negativ spiral. Spillere vil væk, nogle vil sælges, andre har kontraktudløb. Det er også den erfaring, jeg har haft. I 2011 skete der en stor udskiftning i vores spillertrup, og vi sagde farvel til mange udenlandske og dyre spillere.

- Vi gik tilbage til det gamle Esbjerg-DNA med unge spillere. Det viste sige, at de unge spillere senere blev stjerner i form af Martin Braithwaite, Lukas Hradecky, Jonas Knudsen, Peter Ankersen, Jakob Ankersen og Kian Hansen. Det kan virkelig bruges til noget positivt, hvis man som klub formår at komme videre derfra og formår at vende nedrykning til noget positivt, siger Niels Erik Søndergaard til Tipsbladet.

Læs hele artiklen i fredagens udgave af Tipsbladet.

Læs også denne analyse og kommentar af Tipsbladets Troels Bager Thøgersen om ejerne i Esbjerg, der bestemt ikke har vakt begejstring de steder, de har købt klubber.