Video : Tipsbladet
VM

Amnesty kritiserer Frankrig: Vi støtter Danmark

Det franske fodboldlandshold forbliver tavs i snakken om menneskerettigheder i Qatar, og derfor går Amnesty Frankrig nu i rette med de franske stjerner.

Det er nogle af verdens bedst betalte spillere, der spiller på det franske landshold, men ingen af spillerne tør sige noget om situationen og menneskerettighederne i Qatar, selv om landstræner Didier Deschamps har givet tilladelse til, at spillerne kan ytre sig, som de ønsker.

Sådan er udmeldingen fra den franske udgave af Amnesty, der på det sociale medie Twitter ganske enkelt sviner de franske spillere for at forholde sig tavs i forbindelse med VM i Qatar.

Sagen er interessant, fordi Amnesty Frankrig omvendt gør opmærksom på, at det danske landshold og de danske spillere ved enhver lejlighed tager afstand fra og udtaler sig kritisk om situationen og menneskerettighederne i Qatar.

Det er blandt andet på Twitter, at Amnesty France gør opmærksom på, at de på søndag støtter Danmark, når Frankrig gæster Parken.

- Kære "Les Bleus". Vi skrev et brev til jer den 19. maj, hvor vi spurgte ind til, hvor I står i forhold til menneskerettighedsovertrædelserne i Qatar. I har måske læst det, men I har ikke svaret, skriver Amnesty det første af otte tweets, som vi linker til nederst i denne artikel:

- Didier Deschamps, som vi også har kontaktet, har sagt på et pressemøde, at I gerne må tale frit, og at han ikke er imod, at spillere spørges ind til Qatar og det franske fodboldforbund.

- Der har intet været i medierne - hverken som et kollektiv eller fra individer - omkring menneskerettighederne i landet. Der er øredøvende stilhed i lyset af tusindvis af migranters dødsfald i forbindelse med byggeri i Qatar.

- Søndag møder I Danmark i en kamp. For os er Danmark favoritter til at vinde kampen om at engagere sig. Og det er derfor, vi støtter dem.

- Danske sponsorer er gået med til at fjerne logoer fra spillernes træningstrøjer og erstatte dem med budskaber, der støtter menneskerrettigheder i Qatar. En stærk gestus fra det danske fodboldforbund. Dette er ikke et isoleret tilfælde.

- Norge, Belgien, Holland, Tyskland, England og mange flere har allerede vist deres støtte til migrantarbejdere i Qatar. Symbolske aktioner, der er koordineret med deres fodboldforbund og ofte også med os.

- To måneder inden VM er bekymringerne hos jeres supportere tydelige. Vi lavede en meningsmåling sidste år, der viste, at 70 procent af det franske folk beder om, at der ydes økonomisk støtte til ofrene i Qatar.

- Vi har fået tusindvis af spørgsmål på mail og Twitter, hvor I opfordres til at mobilisere. Kære "Les Bleus", det er tid til bringe fornuften ind i det her.

Flere franske spillere får i øvrigt løn af Qatar Sports Investment, der er Paris Saint-Germains ejer. Reelt er ejeren emir Tamim bin Hamad Al Thani fra Qatar, da han er i spidsen for "investorgruppen", så i det tilfælde, at truppen udtalte sig negativt om forholdene i Qatar, taler nogle af spillerne som Kylian Mbappé også dårligt om deres egen arbejdsgiver. Ikke at det er en undskyldning for ikke at tale op om de slavelignende forhold, migrantarbejdere bydes i Qatar.

Tidligere er det kommet frem, at over 6.500 personer menes at være døde i forbindelse med FIFA's VM og stadionbyggeriet i Qatar.

Torsdag fortalte Tipsbladet også, hvordan kvinder, der bliver voldtaget i Qatar, risikerer at få piskeslag. Læs den historie her.