Video : Tipsbladet
Superliga

FCM floppede helt ekstremt: Sådan slog de tilbage

FC Midtjylland har langt fra spillet perfekt i en ustabil sæson, men det er for simpelt at afskrive midtjydernes comeback til topkampen som rent held med et skvæt dødbolde.

I de over 30 år, Superligaen har eksisteret, har der ikke været et lige så tæt opløb om guldet som det, der er nu.

Før seneste runde kunne fire hold blive mestre, og her før sidste runde har FC Midtjylland stadig en chance, hvis AGF tager point på Brøndby Stadion. 

Efter 2024 er det en overraskelse af de større.

FC Midtjylland har svinget mellem flotte holdindsatser som den i Parken og enkelte fremragende kampe og halvlege, over det jævne og ujævne til dårlige kampe og en decideret rædsel mod Silkeborg for tre uger siden, mens man i pinsen også fik en rædsom start mod FC Nordsjælland og var bagud 0-3 efter 35 minutter.

Det er ikke sådan, FC Midtjylland vandt klubbens tre første mesterskaber, og da især ikke dem i 2015 og 2020, hvor man med afstand var rækkens stærkeste hold.

Og i FC København ærgrer man sig voldsomt over det, der i FCK's interne analyse blandt andet er sort uheld og hårrejsende fejl som dem i Parken i torsdags og i Århus i tirsdags, fejl FCK’s defensiv har begået adskillige gange i sæsonen, og som altså har kostet guldchancen og nu kan sende FCK helt ud af Europa i 2024/25 med et nederlag til FCN.

Men det er et spørgsmål om andet og mere end rent held og uheld, at FC Midtjylland er tilbage i topkampen efter sidste sæsons enorme flop og fiasko, hvor man blev syver efter at have misset medaljeslutspillet.

Vi har set på, hvad FC Midtjylland har gjort for at vende tilbage til toppen af rækken.

Største transfersommer nogensinde i Superligaen
Direktør Claus Steinlein er muligvis ikke 100 procent enig i denne måde at opgøre en trupsammensætning på.

Men da FC Midtjylland missede Top 6 i marts 2023 i det, der var en kæmpe-fiasko og kostede Albert Capellas trænerjobbet efter kun seks måneder, tog man konsekvensen og besluttede sig for virkelig at opruste i sommer-transfervinduet.

Darío Osorio, Sverrir Ingi Ingason og Cho Gue-sung var de tre spillere, man brugte flest penge på, og i alt røg FCM over 200 millioner kroner alene i transfer for kalenderåret 2023.

7 ud af de 16 spillere, der har spillet mindst 1.000 Superliga-minutter for FCM i sæsonen, er nye i denne sæson, og den genstart er en stor del af forklaringen på, at FCM selv uden superstjernen Gustav Isaksen er bedre i år, selv om det gav en ujævn start med tre sommer-nederlag.

Fysisk styrke
Undertegnede bliver næppe uvenner med ret mange ved at konstatere, at FCM i 2023/24 ikke havde spillet sig videre i Champions League, som FC København på flotteste vis gjorde.

FCM var godt kørende i de tre efterårsmåneder men har ellers ikke spillet så godt eller stabilt, som trænere, ledere og spillere selv havde håbet og mener, de kan i fremtiden.

Men så kan det noget at have et fysisk imponerende hold med fysisk gode indskiftere.

Foto: Alamy

FCM-spillerne er ligesom ved deres tidligere mesterskaber enten høje og brølstærke eller ekstremt udholdende (Oliver Sørensen!) eller hurtige (Brynhildsen, Osorio).

Det giver ofte FC Midtjylland en fordel, at man som regel er det mest atletiske hold på banen i Superligaen.

Den store udfordring næste sæson bliver så også at være gode i Europa, hvor holdene især i ligafasen kan matche FCM på den front uden større problemer.

Dødbolde
Der bliver stadig rynket på næsen af dødbolde, men det bør der altså ikke.

Dødbolde er så vigtige, at selv FC Nordsjælland har gjort det til et stort indsatsområde, efter man indtil 2022 var Superligaens klart ringeste hold på det parameter.

FC Midtjylland er ikke trendsetter i Europa, som man var tidligere, men dødboldene har fået en ordentlig spand kul under Thomasberg med yderligere fokus på nye ideer og al den hjælp og inspiration, man kan finde udefra.

Læs her, hvordan dødbolde har spillet en central rolle for FC Midtjylland 

FCM var ikke gode på dødbolde i sidste sæson, så indsatsen har gjort en forskel, senest i hjemmesejren over Brøndby IF.

At være ‘god’ til at være dårlig
FC Midtjylland spillede en dårlig åbningskamp mod Brøndby IF i midt-februar, faldt fra hinanden defensivt i nogle afgørende minutter mod FC Nordsjælland i første kamp i slutspillet og spillede en horrorkamp mod Silkeborg IF for tre ugers tid siden, hvor man burde have tabt mere end 0-3.

Ind i mellem har FC Midtjylland spillet jævne kampe, vundet heldige sejre, blæst modstandere omkuld, og nærmest konsekvent spillet tætte kampe – seks af otte sejre i 2024 har været med en scoring, og hver af de kampe var tætte.

Hvad der også kendetegner FC Midtjylland er, at man vandt den efterfølgende kamp efter hver af de førnævnte dukkerter, der kunne have knækket holdet.

FC Midtjylland var Superligaens klart bedste hold i 2015 og 2020, og i 2018 forsvarede man sig voldsomt godt med Erik Sviatchenko, Kian Hansen og Bubacarr Sanneh til at afvise det meste i midterforsvaret.

Holdet er ingen af delene nu, men der er en livs- og fightervilje i FC Midtjylland, der lover godt for klubben og for også at få en god sæson i 2024/25, selv om man får hænderne fulde, hvis man lever op til målsætningen om at komme i et af de nye Europa-ligaspil.

De unges præstationer
Oliver Sørensen, Darío Osorio og Franculino har været blandt FC Midtjyllands bedste i sæsonen.

Foto: Alamy

Sørensen har været den mest stabile FCM-spiller overhovedet, og Franculino lavede en masse mål i efteråret og var på pletten mod FCK med mål og assist, mens Osorio har været fremragende i udvalgte kampe i foråret.

FC København var særdeles godt hjulpet af deres unge spillere ved mesterskaberne i 2022 og 2023, denne gang har FCM fordel af unge spillere, der gør en positiv forskel.

At overkomme tabet af Olsson
Det var et chok for FC Midtjyllands spillere at miste Kristoffer Olsson, en holdkammerat og forælder på 28 år, der var en af truppens mest erfarne spillere og den mand, der styrede FC Midtjyllands spil med bolden.

Til sommer kommer der sandsynligvis en afløser eller flere midtbanefolk, der skal dække det, Olsson kunne.

Men det har FCM ikke været i stand til i foråret.

Det har hjulpet at få Emiliano Martínez tilbage, at man havde André Rømer at trække på, og at Oliver Sørensen har spillet så godt, som man har.

Darío Osorio har også fået mere spilletid og frihed til at trække ind i banen, da han er fremragende til at slå vinderbolde, om end det er noget andet, end Olsson oftest gjorde.

Men FCM har også været tvunget til at spille mere direkte, og mens det bestemt ikke har været perfekt og har svækket FCM samlet set, har man fundet en måde at hente tæt to point per kamp.

Dominansen mod FCK
Med et glimt i øjet kan man kalde Denis Vavro og Kamil Grabara gode bud på FCM’s men of the match i Parken i sidste uge, for den kamp kunne FCM meget vel have tabt, hvis ikke de to sædvanlige FCK-profiler havde dræbt momentum for deres hold efter en god men ineffektiv start på kampen.

Men det var den kamp, hvor FC Midtjylland lige så meget burde have lukket ballet til 3-0 på deres kæmpe kontrachancer i 2. halvleg, som FC København burde have reduceret tidligere i stedet for på et straffespark, der ikke burde være dømt efter et tydeligt skub på Victor Bak et splitsekund før, at bolden ramte ham på armen.

I de tre øvrige kampe fik FC Midtjylland 7 af 9 point og burde have fået 9 ud af 9 med det overtag, de havde i de opgør.

FC Midtjylland har været kryptonit for FC København, siden Matthew Benham købte klubben for ti år siden, og det er ikke tilfældigt, at FCK igen og igen slår sig på fysisk stærke, hurtige og opportunistiske udgaver af FCM.

FC København har et hold af fremragende boldspillere med mere bold og teknik og mindre fysisk pondus og stenhård, stram defensiv positionering, og det hold pulveriserede FCM i en halvleg i hver af de første tre kampe, før FCM sloges hele vejen til målstregen i Parken i torsdags uden at evne at holde fast i bolden og fik tre point, man næppe havde fået uden FCK's gigantiske fejl før pausen.

En portion held
Havde FC København og FC Nordsjælland ikke spillet i Europa i efteråret, kan man forestille sig, guldkampen havde været et kapløb mellem de to klubber.

Men det var FCK og FCN, helt frivilligt, det stod endda i deres egne målsætninger.

FC Midtjylland havde en betydelig portion held i marts, hvor man holdt sig inde i mesterskabskampen i opgør, man ikke burde have vundet, og der var også held involveret i torsdags i Parken i form af FCK's uforklarlige kæmpefejl.

Men midtjyderne opsøgte det også i form af Franculino, der ikke vendte ryggen til i Parken i sidste uge, og Darío Osorio og Franculino, der spillede chancen enorm for Charles ved 2-0-målet takket være deres dygtighed.

Så ja, held har spillet ind undervejs, som en af adskillige forklaringer på, at FC Midtjylland har chancen for at vinde guld uden at være et komplet eller stabilt spillende hold.

FC Midtjylland skal blive bedre til næste sæson, men rent held er det ikke, at man er tilbage i en guldkamp efter sidste års kæmpeskuffelse, og at chancen for et mesterskab stadig lever, hvis AGF-mandskabet kan matche deres tyske cheftræners skyhøje krav om en gennemført fighterindsats, her 14 måneder efter FCM end ikke kunne komme i Top 6.