Video : Tipsbladet
Generelle

Ronaldo, en stenrig diktator og nye cheftrænere

NYHEDSOVERBLIK: Det sejler allerede i Saudi-Arabiens nye Premier League-klub, der er skiftet træner i SønderjyskE og Tottenham, og så er der landsholdsuge forude og VAR-ballade.Tipsbladets chefredaktør ser tilbage på ugens største begivenheder og det, der venter i weekenden.

Hvem redder hvem i Manchester?

Er Cristiano Ronaldo stadig verdens bedste fodboldspiller, eller er Manchester United et aldeles ubalanceret hold med den portugisiske superstjerne i startopstillingen sammen med landsmanden Bruno Fernandes og den så udskældte Paul Pogba?

Tirsdag lavede den hjemvendte superstjerne igen to utrolige mål, som kom nærmest ud af ingenting i en ellers dårlig kamp mod Atalanta.

2-2 var nok til at få Manchester United i en god position i gruppen, men mens én lejr hylder Cristiano Ronaldo for hans fantastiske (og mange) mål, som redder Ole Gunnar Solskjær, påpeger andre, at Manchester United egentlig er et dybt dysfunktionelt fodboldhold, der bare er blevet endnu mere afhængigt af solomål fra superstjernerne, mens man er elendig til at forsvare sig kollektivt.

Klokken 13.30 lørdag får Ole Gunnar Solskjær og Manchester United endnu en tur under mikroskopet, når man får besøg af lokalrivalen City.

Der er anderledes verdensklasse over Josep Guardiolas mandskab, end det har været over Tottenham og Atalanta i Uniteds to kampe efter 0-5-nederlaget til Liverpool, og hvis United igen lider et klart nederlag, kan stormen igen blæse op og måske endda vælte nordmanden af pinden.

Sikkert er det i hvert fald, at der er meget at arbejde med for United, der taktisk fremstår som et af Premier Leagues svagere hold med fremragende individualister, der redder dagen igen og igen.

Som klare nederlag til Leicester og Liverpool viste, og Manchester City kan gentage i dag, er den slags oftest ikke nok, hvis man vil vinde de største trofæer, og får United og Solskjær igen i dag en snitter mod en af de store rivaler, kan Cristiano Ronaldo have reddet Ole Gunnar Solskjær fra problemer for sidste gang.

Kan en blodig diktator bliver en fremragende klubejer?

Meget kan man sige om Newcastles nye ejer Saudi-Arabien og landets reelle statsoverhoved Mohammed bin Salman. (jo, Saudi-Arabien ejer Newcastle, og nej, jeg kommer ikke til at købe de samme løgne om ejerskabet, som Premier League har slugt)

Men succes, det har den magtfulde kronprins og hans lakajer så sandelig ikke.

Mens den forhadte miniput-nabo Qatar har kørt et fantastisk dygtigt politisk og økonomisk projekt, der i sports-sammenhæng kulminerer med VM-slutrunden næste år, vader Saudi-Arabien ind i den ene katastrofe efter den anden.

I 2017 troede MBS, som kronprisen kaldes, at han og De Forenede Arabiske Emirater havde fået ok til at invadere nabolandet Qatar at Donald Trumps regering gennem MBS' gode ven Jared Kushner, der er gift med Donald Trumps datter Ivanka.

Mere fornuftige kræfter i den amerikanske regering fik bremset vanvidsprojektet, der kunne have kastet Mellemøsten ud i en blodig krig, og så måtte MBS og de allierede i emiraterne og Egypten nøjes med at boykotte Qatar politisk og økonomisk.

Den blokade har Saudi-Arabien i stilhed nedtonet og nu helt opgivet i 2021, uden at man har tvunget Qatar til at være mere lydig.

Mordet på Jamal Khashoggi i 2018 blev ikke et signal til systemkritikere og verden om, at Saudi-Arabien skulle tages alvorligt.

I stedet har efterretningstjenester i USA, Storbritannien og Tyrkiet koblet mordet og parteringen af Jamal Khashoggi direkte til Saudi-Arabiens statsapparat og til Mohammed bin Salman personligt, fordi en sådan operation på fremmed jord i Istanbul i Tyrkiet naturligvis aldrig ville finde sted uden kronprisens vidende og accept. (læs også med her, hvor en tidligere topmedarbejder i efterretningstjenesten i Saudi-Arabien kalder MBS en 'psykopatisk morder')

På den udenrigspolitiske scene har krigen i Yemen, der har kostet tusindvis af civile livet og ført til anklager fra FN og menneskeretsorganisationer om krigsforbrydelser af Saudi-Arabien, FAE og deres allierede, også været en ekstremt dårlig sag for Saudi-Arabien, som er blevet blacklistet i forhold til våbensalg af en række vestlige regeringer, der ikke kunne tåle at se våben fra deres lande blive brugt i bombninger og drab af civile yemenitter.

I sportsverdenen har Saudi-Arabien skævet misundeligt til Qatar og indledt et storstilet sportsprojekt, der skal rive stafetten ud af hånden på den lille nabo.

Man siger, at man vil bygge en helt ny sports- og underholdningsby, NEOM, der skal være verdens sportscentrum.

Det er et futuristisk projekt, der bogstavelig talt skal fylde et areal, der svarer til halvdelen af Danmark, og samtlige ingeniør- og konsulentfirmaer i de store vestlige lande kappes lige nu om at blive dem, der skal tage MBS' penge og bygge noget, der lige nu mest af alt lyder som et fata morgana oppe ved det Røde Hav nær grænserne til Jordan og Egypten.

Den ansvarlige for det projekt, Turki Al-Sheikh, som også er nær rådgiver for MBS, har også gjort sig som katastrofalt elendig ejer af den egyptiske fodboldklub Pyramids FC, mens det lige nu går bedre som ejer af Almeria i Segunda División i Spanien.

Og i Newcastle, som Saudi-Arabien nu har købt gennem det statslige investeringsselskab PIF?

Her er trænerjagten straks gået galt med et tilsyneladende mislykket forsøg på at hyre Unai Emery fra Villarreal. Toptræneren og den spanske klub skal være rødglødende af raseri over, at folk i Newcastle, læs mindretalsaktionær Amanda Staveley og hendes konsulentfirma PCP Capital Partners, der har købt ti procent af klubben, ikke har kunnet holde tand for tunge men i stedet har fortalt deres venner i den mindre kritiske del af britisk presse, at Emery-aftalen var i hus.

På vandrørene lyder kompetenceniveauet i den ny Newcastle-ledelse til at matche klubbens aktuelle placering i Premier League, og det kuldsejlede forsøg på at hyre Unai Emery rammer spot-on i kulturen og den evne til at træffe beslutninger, der har kendetegnet klubbens nye reelle ejer, som er Mohammed bin Salman.

Uanset hvor mange gange, Amanda Staveley og Newcastles ledelse forsøger at bilde omverdenen ind, at det statslige investeringsselskab PIF i modsætning til samtlige andre betydningsfulde selskaber i Saudi-Arabien ikke er MBS' personlige ejendom, er Newcastle direkte koblet til den magtfulde enehersker i verdens næststørste olieproducerende land.

For at bruge en fortærsket floskel fra fodboldverdenen ligger evnen til at træffe dårlige beslutninger i den saudiarabiske herskers og statsapparatets DNA, og selv om Newcastle nu er verdens rigeste fodboldklub, hvis ellers MBS og Saudi-Arabien vil det, viser den mislykkede trænerjagt og nærmest samtlige større beslutninger af MBS og hans folk i den seneste håndfuld år, at det sagtens kan gå galt.

Manchester City var aldrig blevet så stærk en klub uden de mange milliarder fra Abu Dhabi, men man skal ikke tage fejl af, hvor dygtigt klubben har været drevet strategisk, både på det sportslige og politiske plan.

Eddie Howe (som er en fuldstændig anderledes træner end Unai Emery, hvilket får mig til at overveje, om Newcastle har noget som helst begreb om, hvad de vil, ud over at finde et navn, der lyder godt) eller hvem der nu overtager trænerjobbet står foran en enormt svær opgave med ejere, der ikke på nogen måde virker til at være nær så dygtige som dem i de langt mindre golfstater Qatar og De Forenede Arabiske Emirater.

Så kan man snakke nok så meget om store spillerkøb, et stort trænernavn og investeringer i fodboldklubben og i Newcastle, hvor Saudi-Arabien allerede har linet milliardkøb af virksomheder op.

Uden en sammenhængende strategi bliver Newcastle en ekstremt dårligt styret version af Paris Saint-Germain, og mens det givetvis bliver underholdende for rivalernes fans, er det ikke sikkert, at det bliver så sjovt i Newcastle.

VAR-ballade

Hvordan kunne der dog ikke blive dømt straffespark til FC Nordsjælland i kampen mod AaB?

Selv AaB's Marcus Hannesbo erkendte, at det var et klokkeklart straffespark.

Onsdag erkendte dommerudvalget, at der var tale om en fejlkendelse, uden at man ville gå yderligere ind i, hvad der præcist gik galt, siden alle andre end dommerkvarteten og VAR-vognen kunne se, at der var Elfmeter til Flemming Pedersens unge tropper.

Sket er sket, men fremover kunne man ønske sig klarere udmeldinger, gerne på kampdagen. Dette fokus på fejlkendelser slipper vi ikke for, når der er VAR på kampene, og så skal kommunikationen omkring den nye teknologi også følge med.

Omvæltninger i SønderjyskE

Mandag røg Michael Boris som cheftræner i SønderjyskE.

Simon Poulsen er forfremmet til midlertidig cheftræner, mens den ny sportschef Esben Hansen, man præsenterede onsdag, skal stå for at finde en ny, permanent løsning på pladsen.

Med meldingen om, at Hansen egentlig først begynder 1. december, og kun to spillerunder tilbage i efteråret, når weekendens bundbrag mod SønderjyskE er spillet, virker det ikke helt urealistisk, at SønderjyskE venter til vinterpausen med at hyre en ny boss, som så kommer på hårdt arbejde i en klub, der er endt i nedrykningsfare som følge af en modig, nogle vil sige dumdristig, strategi-ændring.

At der skal kæmpes for livet i Vejle-kampen behøver man ingen ny cheftræner for at forklare spillerne oven på fyringen af Michael Boris, og for SønderjyskE-spillernes skyld må man også håbe, at det er muligt at motivere sig til to kampe mod svingende AaB og så Viborg, der måske er det mest oplagte hold, SønderjyskE kan indhente i forsøget på at blive endnu en sæson i Superligaen, hvor man har ligget uafbrudt siden 2008.

Conte blev ny træner i Tottenham
Sidste weekends kamp mellem Tottenham og Manchester United blev kaldt El Sackico oven på elendige resultater for de to klubber og deres managere, og det blev Nuno Espírito Santo, der røg.

Ind kom Antonio Conte, tidligere mestertræner med Juventus, Chelsea og Inter, og så skal der vindes.

Spørgsmålet er, om Tottenhams ejer Joe Lewis og arbejdende bestyrelsesformand Daniel Levy er klar til at bruge penge, som Conte plejer at kræve af sine klubber.

Der er store afdrag på stadion, der skal betales, Harry Kanes fremtid er uafklaret, selvom Levy ikke mener det, og truppen er bare ikke til Top 4, som D'herrer Lewis og Levy tilsyneladende mener, at den er.

Conte er en vindertype, men han slider også folk op hurtigt, og får Daniel Levy og den ny sportsdirektør Fabio Paratici (hyret fra Juventus) ikke skruet den rette trup sammen med Contes hoved, givetvis allerede med til- og afgange til januar, kan det meget hurtigt ende i tårer, som det også gjorde med en anden selvbestaltet vinder, José Mourinho.

Se også en videovurdering af ansættelsen her.

Danmarks landsholdstrup
Der blev plads til Peter Vindahl Jensen fra AZ Alkmaar, Cadiz' Jens Jønsson og den lidt for ofte bænkede Jacob Bruun Larsen til kampene mod Færøerne og Skotland, men vilde eksperimenter er der ikke lagt op til for landstræner Kasper Hjulmand i den kommende landsholdssamling, hvor landsholdet spiller med visheden om, at man er kvalificeret til VM-slutrunden i Qatar om et års tid.

Inde på banen har landsholdet både en status som ubesejret og Kasper Schmeichel et rent bur i samtlige VM-kvalifikationskampe at forsvare.

Og uden for kridtstregerne bliver det nok en gang interessant at se, hvordan Qatar-debatten tackles, ikke mindst efter nye, kritiske historier om forholdene for migrantarbejdere som fortalt af EB og en grum historie om en kommunikationsmedarbejder i VM-komitéen i Qatar, der ifølge menneskeretsorganisationer fik en gennemført unfair rettergang, da han efter intern kritik af håndteringen af migrantarbejdere fik fem års fængsel.

Andre nyheder

Xavi har taget afsked med sin hidtidige klub Al-Sadd og bliver træner for FC Barcelona. Det bliver hårdt arbejde fra første dag med en skæv trup, høje krav om Champions League-kvalifikation og en omfattende genopbygning, mens klubbens økonomi ligger i ruiner. 

Glen Riddersholm får et mere medgørligt job som First Team Coach i den belgiske topklub Genk. Han starter på tirsdag, efter han har kommenteret søndagens kamp mellem Silkeborg og FC København.

Der var igen knas i forbindelse med en fodboldkamp i Brøndby, og igen er der kritik af politiets håndtering af kampen. (læs med her)

Også til FC Midtjyllands kamp i Beograd var der ballade, og det lød alvorligt.

Vi ser frem til

Manchester United-Manchester City
Lørdag 13.30, kan ses på 3Plus
Spiller Manchester Uniteds defensiv igen russisk roulette med Ole Gunnar Solskjærs ansættelsesforhold i klubben?

Real Madrid-Rayo Vallecano
Lørdag 21.00, kan ses på TV2Spxrt
Det er ikke mindst på grund af ”El Tigre”, Radamel Falcao, at den her kamp er et tjek værd – Real Madrid var jo colombianerens favoritklub, og der er noget tragisk i, at han har optrådt for både Atlético og Rayo men næppe når at få indfriet Real-drømmen.

Vejle-SønderjyskE
Søndag 14.00, kan ses på Eurosport2
Et bundbrag, der vil noget. Det kan man kun glæde sig til, selvom den tekniske kvalitet af fodboldspillet næppe er i top.

AC Milan-Inter
Søndag 20.45, kan ses på TV2Spxrt
Der er Derby della Madonnina med Simon Kjær, og igen i denne sæson er AC Milan kommet godt for land, ligesom man gjorde i begyndelsen af sidste sæson.


Her kan du læse vores tidligere udgaver af nyhedsoverblikket.

7. august: Brøndbys "venner" og dansk klub-dramatik
14. august: Hvorfor sejler COVID-19 for BIF og FCM?
21. august: Pokerspil om Danmarks dygtigste teenager
4. september: Er AGF's nye mand 15 millioner værd?
11. september: Gør FCM klogt i at skyde på Sory Kaba?
18. september: Har fodbold et problem med vold mod kvinder?
25. september: FCM og FCK gav 30+ millioner: Hvor skal de spille?
2. oktober: Nu skal FCM&Brøndby vinde og hjælpe FCK i Europa
9. oktober: Glem Solskjær - her er Man Uniteds rigtige problem
16. oktober: Skal FCK, Brøndby eller Randers sælges næste gang?
23. oktober: - En han blevet vanvittig?
30. oktober: Er medie-jagten på Thorup, Solskjær & Co for hård?