Video : Tipsbladet
Superliga

Pil nallerne fra Brøndby, Saudi-Arabien&Red Bull

LEDER: Der er gode og dårlige muligheder for nye medejere i Brøndby, mener Tipsbladets Troels Bager Thøgersen.

Siden det overraskende mesterskab for et års tid siden, har jeg og givetvis også mange andre i dansk fodbold hørt, at Jan Bech Andersen er klar på at lytte på tilbud, hvis den eller de rette investorer byder sig til som del af fremtidens Brøndby IF.

Rygterne krystalliserede sig til noget nær vished for et par måneder siden, da Brøndby-hovedaktionæren i et interessant interview med B.T fortalte om den interesse, der løbende er for at blive del af ejerkredsen.

Og Jan Bech Andersen var endnu mere direkte, da han for nogle dage siden gav interview til Tipsbladet om sagen.

- Der er løbende dialoger med et par kandidater. Der er en del, der synes, at vi har gang i noget spændende i Brøndby, men det hele skal passe sammen, og de skal købe ind på strategien. De skal også have respekt for klubbens DNA og for fansenes betydning. Men der er heldigvis nogle seriøse kandidater, som har interesse i det. Det ser meget spændende ud, så meget vil jeg sige, sagde Jan Bech Andersen.

- Det kan være alt fra kommerciel viden til kapitaltilførsel, knowhow på scouting og fodboldviden og adgang til andre markeder, end vi har i dag. Det handler om, at den investor, der en dag kommer ind, skal gøre Brøndby til en bedre klub på både lang og kort sigt. Det er min mission, og det er mit ansvar, fortsatte 'JBA', der selv regner med at fortsætte i klubben, hvis en aftale med en flere investorer på et tidspunkt bliver virkelighed.

At Brøndby-formanden er klar på at sælge eller udstede nye aktier (den præcise model afhænger givetvis af investoren og omstændighederne) giver mening på et strategisk plan, for med mindre han selv er villig til at risikere store millionsummer, er Brøndby milevidt fra FC København og FC Midtjylland finansielt.

Jan Bech Andersen (til venstre) og fodbolddirektør Carsten V. Jensen har givetvis en del at diskutere frem mod sommerens transfervindue.

De næste store spørgsmål er, hvem det skal være, og hvad betingelserne bliver.

De to faktorer hænger tæt sammen.

Kommer man med mange millioner, rigtig mange, og får aktiemajoriteten, vil man jo nok også have magten, selvom Jan Bech Andersen fortsat gerne vil være med, og sådan skal potentielle investorer og den nuværende stærke mand i Brøndby blive enige om, hvem der præcist får hvad.

Brøndby-ejeren opridser egentlig selv de muligheder, der er.

Det er ganske oplagt, at en udenlandsk investor eller investorgruppe vil overveje at købe sig ind i Brøndby og gøre klubben til del af eller omdrejningspunkt i et af de efterhånden mange klubsamarbejder, der findes især i Europa.

Det kan både arrangeres som en mindre aktiepost eller et decideret opkøb, og selvom muligheden er spændende, er den bestemt heller ikke risikofri. Bare se, hvordan det er gået indtil flere klubber i Superligaen og i bunden af 1. division.

Den Red Bull-forbindelse, der opstod rygter om for et par år siden, gav sportsligt og som forretning faktisk fin mening, fordi Red Bulls fodboldorganisation er blandt de relativt få modeller med klubsamarbejde, der har stor succes, og hvor lederne virkelig ved, hvad de foretager sig.

Men i hjertet hos mig, og nok også hos de fleste Brøndby-fans, hvis jeg ellers læser stemningen bare nogenlunde, bliver det forhåbentlig ikke løsningen.<AS>Det vil være så synd for en stærk fodboldklub med en stærk historie og lokal forankring at køre historien og identiteten på lossepladsen, selvom man sikkert vil have bedre chancer for at vinde trofæer i samarbejde med Leipzig, Salzburg, New York, Bragantino og de andre klubber i læskedriks-konglomeratet.

Måske vil det være lettere med Southampton, der har fået Brentford- og FCM-lederen Rasmus Ankersen med ombord sammen med en serbisk milliardær?

Tanken er ikke helt vanvittig, selvom øjnene nok lige vil blive spærret op til første kamp mellem Brøndby og FCM på Vestegnen med midtjyden i Brøndby-bossdress.

De samarbejder, der ikke brænder klubber ned EfB-style, findes der trods alt flere af.

Saudi-Arabien?
Så er der nationalstaterne.

Bare grin – en fond med Saudi-Arabien som en af hovedinvestorerne havde kig på FC København i 2018/19-sæsonen.

Når Premier League kan slippe afsted med at godkende Saudi-Arabiens statslige investeringsfond PIF som værende uafhængig i regeringen, er det heller ikke umuligt at forestille sig i Danmark, men det er trods alt en af de mere urealistiske muligheder i Brøndby.

Og så er der muligheden for at få en eller flere opkøbere, der bare gerne vil eje en topklub i Brøndby og forsøge at bide skeer med FCM og FCK i ligaen og ude i Europa.
Det kunne sagtens være én eller flere personer med dansk pas, der forstår, hvor stor en størrelse, Brøndby er her i landet, og ikke kunne drømme om at underordne klubben nogen som helst midterklub i en af Europas store ligaer.

Når FC Midtjylland kan fange Bestsellers Anders Holch Povlsen, bør Jan Bech Andersen og Brøndby bestemt også have fornuftige chancer for at finde en dansk milliardær, der hverken vil høre tale om multiclub ownership, koffein-fyldt læskedrik eller naturressource-milliarder fra Mellemøsten, men som bare vil se Brøndby vinde en masse fodboldkampe og nærme sig de to FC-klubber.

Det bliver ikke nødvendigvis nemt at finde den rette partner eller nye hovedaktionær til Brøndby, ej heller risikofrit.

I det store billede vil det bestemt ikke gøre mig noget, at der fortsat er et stærkt dansk islæt i ejerkredsen i Brøndby, nu hvor klubberne har så ekstremt meget at sige i dansk fodbold.

Fortsættelsen bliver interessant at følge, og mon ikke, Brøndbys fans siger klart til og fra undervejs – det vil de i hvert fald være i deres gode ret til.