Video : Tipsbladet
Generelle

Store køb og budgetter: Her presser rivalerne FCK

FCK er fremme med en ny og ambitiøs plan, men der er flere ting, der presser FC København.

Champions League hvert andet år.

DM-guld hvert år.

Spillerkøb til både 60, 80 og endda 100 millioner kroner.

Et moderniseret stadion.

Og en trup, hvor det vrimler med egne talenter og attraktive superstjerner, de største klubber i udlandet kappes om at købe fri.

FC København har lanceret en ny strategi, og det er ikke småting, man vil opnå.

Rivalernes fans har forståeligt nok gjort sig morsomme på bekostning af nogle af elementerne omkring støtten og forholdet til fansene.

Men mere sigende er det, at de store målsætninger på lange stræk er identiske med dem, man tilbage i 2013 meldte ud for perioden 2014-2016 om at komme i Champions League hvert andet år og vinde syv ud af de kommende ti mesterskaber.

Facit?

To ture i Champions League og fire mesterskaber på ni år.

At det tidligere er gået skævt betyder ikke, at man skal afholde sig fra at forsøge igen, og FC Københavns ambitioner giver mening, også selvom ottendepladsen her, hvor Superligaen snart er spillet halvt færdig, ikke indgyder tillid.

Men kan det lade sig gøre? Og hvad er de mulige problemer?

Jeg har taget afsæt i de sportsligt vigtigste dele af FCK’s nye strategi og ser her nærmere på de muligheder, de potentielle problemer og det ekstra pres, der stensikkert kommer på klubben med de store udmeldinger.

Et meget større spillerbudget
Risiko
: At man (igen) køber de forkerte spillere

Peter Christiansen vil ikke sætte tal på, hvor højt spillerbudgettet skal op, og det er forståeligt.

Der er ingen grund til at reklamere med, hvor mange penge man præcis har til spillerkøb. De sælgende klubber, ’PC’ skal forhandle med, skal nok skrue priserne rigeligt op, for de har jo også hørt om FCK’s nye strategi.

Men det er mange penge, FC København vil bruge på spillere.

Når ‘PC’ selv kommer ind på, at man gerne vil købe spillere til 60, 80 og 100 millioner kroner, følger det nærmest naturligt, at budgettet ryger i lejet 250-300 millioner, selvom ‘PC’ regner med færre dyre trupspillere og flere egenudviklede, unge folk.

Ideen og inspirationen er tydelig nok.

Med det budget kunne FCK købe om kap med Salzburg og Club Brugge til sommer, hvis man ellers kunne overtale typer som Brendan Aaronson og Andreas Skov Olsen om det fornuftige i at spille i Superligaen.

Men hvordan vælger man rigtigt? Den udfordring bliver ikke nødvendigvis lettere af, at man har 80 millioner kroner til en ny spiller i stedet for 40.

Transfermarkedet er svært at ramme rigtigt på, og prisen på evner og talent er eksponentiel.

Hvis vi siger, en at en fornuftig Superliga-spiller koster 10 million kroner i transfer, kan en decideret Superliga-profil, der er 5-10 procent dygtigere, sagtens koste 40 millioner kroner.

Og for 80-100 millioner kroner i transfer får man måske kun 4-5 procent ekstra i sportsligt niveau.

Sammenhængen er naturligvis ikke entydig og kan snydes med dygtigt og grundigt arbejde, og en knivspids held.

Men som regel får man kun nogle få procents ekstra evner og store præstationer for en dobbelt så dyr spiller, fordi prisen på talent accelererer så meget.

Så at ramme de rigtige spillere bliver afgørende for FC København, og det har ikke været nemt for klubben gennem en håndfuld år.

I klubben føler man sig sikker på, man er klar, og det skal man også. Men at købe disse dyrere spillere bliver voldsomt svært og kræver dygtigt arbejde, for mens man kan drømme om at sælge disse dyre, unge spillere for 200-250 millioner kroner, bliver tabene på klubbens flops tilsvarende dyrere.

Viljen til at tage større økonomiske chancer
Risiko
: At man ikke har råd til dårlig høst to år i træk

Under købene af dyrere spillere og satsningen på, at man får endnu bedre talenter op og får dem solgt, ligger der en større vilje til at tage chancer.

Man vil satse på, at man øger indtægterne, sælger spillere dyrere og kommer i det nye Champions League, der fra 2024 kan kaste 350-400 millioner kroner af sig, hvis FCK klarer sig fornuftigt på banen.

I dette tilfælde er risikovilje ikke noget forkert eller negativt.

Det føles, som om det halve af Europas satser på at komme i Champions League og til nøds Europa League.

FCK’s fremtidsudsigter ville være dårligere, hvis man fyrede klichéer af om tæring efter næring og prøvede at spare sig i Champions League og til at vinde DM med et budget, hvor FC Midtjylland føler, de kan være med. Det ville kræve stor dygtighed og stort held, og det ville være en tudetosset og uansvarlig kurs at vælge, når man ligger omkring nummer 40 i Europa og på alle måder gerne vil være en europæisk klub.

Men igen kræver det dygtighed og muskler af FC København at klare den.

For at komme i Champions League er man nødt til at bruge flere penge, end man har på den normale drift og fra Superligaen. Glem balance i regnskabet før spillersalg og andre koncepter fra tiden efter finanskrisen, der skal bruges mønter.

Men FC København kan også stå mere alene, end man tidligere har gjort. Det er stadig planen, at både Parken og Lalandia-imperiet skal sælges, og uden Lalandia har man ikke den ballast til at stå mod et år uden europæisk gruppespil eller store spillersalg, i hvert fald ikke uden stærke pengefolk i ryggen.

Et dårligt år skal nok gå, men hvad med to i streg i Superligaen, som i 2019/20 og 2020/21?

Det må helst ikke ske, men hvis det gør, skal FCK både have penge nok fra større indtægter, fra de gode år og fra ejerkredsen. Er det måske et argument for at få en ekstra medejer af fodbolddelen FC København?

Deltagelse i Champions League hvert andet år
Risiko
: At man ikke kommer i Champions League

FC København er kommet i Champions League to af de fire seneste gange, man blev dansk mester.

Men bliver man dansk mester ofte nok, og holder Danmark sig i Europas Top 15, hvor man glider ud til næste sommer og lige nu også ligger til at misse cuttet i den vigtige 2024/25-sæson, hvor den ny Champions League bliver indført?

Kvalifikationen til Champions League bliver på papiret lidt nemmere fra 2024 for et hold som FC København med en god placering på UEFA-ranglisten, især hvis de sidste elementer i forhandlingerne falder endegyldigt ud til fordel for klubber som FCK.

Men tingene skal stadig gå FC Københavns vej. Et gruppespil uden scoringer efter en 2-1-sejr i kvalifikationen over et jævnt Trabzonspor skriger ikke ligefrem Champions League-kvaliteten ud over hustagene i Europa.

Så også på dette punkt bliver kvaliteten af indkøbene og de egenudviklede spilleres duelighed afgørende. Niveauet skal hæves, lodtrækninger og Danmarks position på UEFA's rangliste skal helst gå FCK's vej, og så kommer det nok også til at kræve en portion held.

Med de store planer skal FC København helst ikke glippe Champions League og Europa League mere end én ud af fem gange, og begynder konkurrenterne i Europa at røre yderligere på sig, mens FCK ikke kommer i Champions League, kan Champions League blive mindst lige så svær at nå, som den har været de seneste år.

Dominans i Superligaen
Risiko
: At FCM, Brøndby eller FCN gør noget vildt

Da FC København lavede en strategi i 2013 for perioden 2014-2016, sagde man, at mindst syv ud af de ti kommende mesterskaber skulle gå til FCK ved siden af et Champions League-gruppespil hvert andet år.

Vi ender på fem, hvis FC København forsvarer mesterskabet til maj.

FCK's manøvre med at skrue spillerbudgettet op giver god mening, hvis man ser på, hvordan andre klubber i mellemstore og mindre ligaer i Europa gør det.

Når man skruer op, skal man efter teorien sikre, at man nærmest vinder alle mesterskaber og dermed har fornuftige chancer for at komme i Champions League og gode chancer for Europa League som gardering.

Det kræver så, at pengene bliver brugt til de rigtige spillere, og så kan FC København heller ikke vide sig sikker på, hvad konkurrenterne gør.

På Heden hviskes der om en ny ejerkonstellation og om muligheden for et markant større spillerbudget, og i Brøndby har hovedaktionær Jan Bech Andersen været i forhandlinger med amerikanske David Blitzer om et salg.

Hvis budgetterne ryger markant i vejret i FC Midtjylland og Brøndby IF, eller hvis de voldsomt velhavende FC Nordsjælland-ejere i den egyptiske Mansour-familie beslutter sig for at ville spille med om DM fast, kan hele ligningen ændre sig for FC København og gøre situationen endnu mere udfordrende.