Video : Tipsbladet
Superliga

Divisionsforeningen: Må ikke tale om BIF-ejere

Divisionsforeningen har været med til at blåstemple Brøndbys nye ejere, men direktør Claus Thomsen kan ikke kaste meget lys over processen.

Global Football Holdings er nye ejere af Brøndby IF. Det ved vi, for det fortalte Superliga-klubben på et pressemøde i fredags. Hvad vi ikke ved er, hvem der står bag selskabet, der er registreret i den amerikanske stat Delaware, som i øvrigt er kendt som et af verdens største skattely.

Brøndby-formand Jan Bech Andersen vil ikke oplyse navene på alle 14 personer, der ejer Global Football Holdings, men han har forsikret, at der ikke er noget fordækt, selv om ejere ikke vil træde frem i lyset.

På pressemødet fredag betonede Jan Bech Andersen, at Divisionsforeningen har været inde over processen, og det er helt efter bogen i henhold til Cirkulære 21 om ejerskifter i dansk fodbold. 

Af cirkulæret fremgår en række oplysningskrav - blandt andet har Brøndby IF skullet indsende "navn og identifikationsnummer på erhververnes reelle ejere, samt selskabsnavn og virksomhedsnummer". Desuden skal fremsendes "en liste over adgang til verificering af oplysninger". Det kan eksempelvis være en kopi af pas eller kørekort.

Når alle informationer er indsamlet, foretager Divisionsforeningens administration en vurdering af de nye ejere. Med andre ord er Global Football Holdings blevet godkendt af Divisionsforeningen.

Det er dog ikke ret meget, direktør Claus Thomsen kan fortælle om processen.

- Der er nogle krav, som skal opfyldes, og bliver de ikke det, er det svært at bevare kontrakttilladelsen. Det er blandt andet nogle krav til transparens, siger Thomsen til Tipsbladet.

Så Divisionsforeningen kender navnene på alle 14 ejere af Brøndby IF og har kunnet tjekke dem?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Al dokumentation i en sag som den her er fortroligt, så jeg må slet ikke kommentere det. 

Du behøver heller ikke sige, hvad I har fundet ud - jeg vil bare gerne høre, om I har tjekket alle 14 ejere?

- Jeg kan ikke sige andet end, at vi skal kontrollere i henhold til bestemmelserne, og her er blandt andet nogle krav til transparens, man skal opfylde. Jeg kan ikke gå ind i den konkrete sag, da den er fortrolig, og der er tale om forretningskritiske oplysninger. 

Du taler om transparens - Brøndby ønsker ikke at oplyse navnene på alle 14 ejere. Det er vel ikke særligt transparent for dansk fodbold?

- Det har jeg ingen holdning til, lyder det fra Claus Thomsen.

For at blive ejer af en dansk klub, må ejerne ikke opfylde et eneste af følgende krav:

- Er tidligere straffet for økonomisk kriminalitet, herunder også skatteunddragelse og hvidvask, jf. hvidvasklovens bestemmelser, eller andre alvorlige forseelser.
- Er i konkurskarantæne eller i øvrig har væsentlig og omfattende konkurshistorik.
- Har aktiviteter i lande med høj placering på indekser for korruption og/eller hvidvask eller terrorfinansiering.
- Har væsentlig indflydelse i et bettingselskab.
- Er ejer af en fodboldagentvirksomhed eller registreret som fodboldagent.
- Er underlagt ultimativ kontrol af nationalstater.