Bayern fik klask i Gentofte: De undervurderede os
Foto: Getty Images
Champions League

Bayern fik klask i Gentofte: De undervurderede os

En af B1903's og FC Københavns tidligere profiler ser tilbage på den dag, han og B1903 pulveriserede Bayern München en oktoberdag i Gentofte i 1991.

DENNE ARTIKEL ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 29. SEPTEMBER

Når der tirsdag aften fløjtes op i Parken, er det første gang, at FCK og Bayern München mødes i officiel sammenhæng. Men i oktober 1991 var det sydtyske storhold faktisk en tur i Gentofte, hvor B1903, der godt et halvt år senere gik sammen med KB og skabte FCK, tog i mod i UEFA Cuppen. Det blev en kamp, som ingen af de to hold nogensinde skulle glemme.

“Vi skulle bare ud at nyde opgøret med fyldte tribuner, der var blevet kørt ekstra frem. Det var jo en stjernespækket trup, der kom til byen, så det handlede egentlig bare om at nyde kampen, så meget som vi nu kunne, og så måtte vi se, hvad der kunne ske,” husker Diego Tur, der var en del af B 1903-holdet om den eftermiddag i 1991, og som i dag er ansat i FCK i en rolle som Account Manager & klub ambassadør.

B 1903 havde sikret sig adgang til anden runde af UEFA Cuppen, efter at have klaret sig igennem Toto Cuppen og dernæst besejret Aberdeen. Nu ventede mægtige Bayern München.

Bayern var i store problemer op til kampen. De havde allerede fyret træner Jupp Heynckes og i stedet erstattet ham med danske Søren Lerby. I sommeren var der sket en større profilflugt, men det var fortsat et hold, der talte verdensmestre som Thomas Berthold og Olaf Thon i startopstillingen samt en ung Stefan Effenberg. Brian Laudrup var også på kontrakt hos Bayern, men han var blevet korsbåndsskadet og var derfor inviteret indenfor i DR’s kommentatorboks, hvor han lettere kuriøst sad og kommenterede kampen og sine holdkammeraters præstation med Tommy Troelsen.

Her kunne han og resten af tilhængerne på Gentofte Stadion se Bayern planmæssigt komme foran efter en halv time, da Olaf Thon og Stefan Effenberg satte Mazinho op til scoring. Men så skete der noget. Michael Manniche fik udlignet inden pausen, og i anden halvleg scorede B1903 tre gange inden for syv minutter. I kommentatorboksen kunne Brian Laudrup næsten ikke være i sig selv af ren og skær afmagt og opgivelse over det, som hans holdkammerater leverede, mens B 1903 spillerne havde svært ved at tro deres egne øjne.

“Alt lykkedes i den kamp. Det var helt urealistisk at se, hvordan vi bare bankede kasser ind, for det havde jo ikke noget med held at gøre. Vi spillede os frem til store chancer, så det var ren eufori. Jeg var blevet skiftet ud i pausen efter en lidt skidt første halvleg, men alle rendte jo bare rundt og grinede, for det var så storslået og uvirkeligt, at vi kunne banke Bayern München,” husker Diego Tur.

Da dommeren fløjtede af, stod der 6-2 oppe på måltavlen, og for en eftermiddag var Oktoberfesten flyttet fra München til Gentofte. En slagen Brian Laudrup erkendte i kommentatorboksen, at det hentede Bayern ikke i returen, mens Tommy Troelsen nærmest undskyldende takkede for hans tid.

“De undervurderede os. Ingen tvivl om det. Da de scorede, lænede de sig lidt tilbage og slappede af, mens vi bare kørte på. Og jeg husker da også, at de blev kørt over i pressen efterfølgende. Især Søren Lerby især fik kritik. Men det tænkte vi ikke på. Følelsen i vores omklædningsrum efter slutfløjtet var euforiserende, selvom vi godt vidste, at det kunne blive hedt i returen.”

Et plankeværk i München
Og det blev det. Bayern satte pres på fra start to uger senere i München, og B 1903 havde nok at gøre med at stå imod. Angrebene væltede ned mod danskernes mål, men hver gang de kom tæt på, diskede Palle Petersen op med en redning.

”Så vidt jeg husker, er det den kamp, at Palle Petersen får kælenavnet Plankeværk. Han var helt fantastisk og står vel sin bedste kamp i karrieren. Bayern får først scoret helt til sidst, efter en af tvillingerne (Martin og Michael Johansen, red) mister bolden oppe på midten af banen, og bagefter sprinter Palle op og tager fat i trøjen på Michael Johansen, som jeg mener det er, så vi må skille de to ad. Han var jo så ærekær Palle, så han ville så gerne have holdt nullet. Men vi gik videre og kom også hele vejen til kvartfinalen, hvor vi så tabte til Torino.”

6-2-nederlaget i Gentofte er den dag i dag stadig det største europæiske nederlag, Bayern nogensinde har lidt, og det blev også begyndelsen på enden for Søren Lerby, der kun nåede 17 kampe i spidsen for Bayern, inden han blev fyret i en forfærdelig sæson, hvor Bayern endte helt nede på 10. pladsen i ligaen.

“Vi håber selvfølgelig, at vi igen kan levere et godt resultat mod Bayern i næste uge, og vi har jo en flot rekord i Europa herinde i Parken. I München kender de sikkert også godt historien om den kamp i 1991. Os gamle B 1903’ere glemmer den i hvert fald aldrig. For vi vandt jo ikke bare 1-0. Vi tævede simpelthen Bayern München,” lyder det fra Diego Tur.