Video : Tipsbladet
Champions League

Dansk træner: Det gjorde indtryk at se lastbiler køre ligene væk

Atalanta-assistenttræneren Jens Bangsbo står lige straks i Champions League-kvartfinalen mod PSG. Forud er dog gået et halvt år, hvor klubbens hjemby var epicenter for coronavirussen i Europa, og tusindvis døde.

Da Atalanta havde været i Valencia for at spille – og vinde – Champions League-ottendedelsfinalen, overvejede klubledelsen, om holdet helt skulle undlade at rejse hjem; om det ikke var bedre at tage et andet sted hen i stedet for den norditalienske by, der var ved at udvikle sig til epicentret for coronasmitte i Europa.

Atalanta-folkene var bange for, at de kvartfinaler, de netop havde kvalificeret sig til, ville blive umulige at forberede, hvis Italien lukkede ned. Ville de overhovedet kunne træne? Ville de kunne rejse ud af landet igen?

- Der var for mange usikkerhedsmomenter. Hvad hvis vi skulle forberede os på en kvartfinale? Kunne vi gøre det, hvis landet lukkede ned, gengiver Jens Bangsbo overvejelserne fra dengang.

Den danske assistent og hans kollegaer i Atalanta slap dog for at spille mere, før coronavirussen satte Bergamo, Italien og hele Europa i stå. I stedet skal Champions League-kvartfinalen mod Paris Saint-Germain spilles på onsdag. I skyggen af virussens hærgen.

Dels er der det faktum, at kampen skal spilles på et tomt stadion i Lissabon, dels har Bergamo været gennem helvede på jord, siden byens fodboldhold senest spilles Champions League.

Efter returkampen mod Valencia den 10. marts udviklede Bergamo sig til et skræmmeeksempel over hele verden. Hvis man ikke lukkede samfundene ned, argumenterede regeringsledere og borgmestre, ville man ende som det nye Bergamo.

Lastbiler kørte ligene væk
Ifølge Dagbladet Information døde næsten 5.700 personer i provinsen Bergamo i marts. Det svarer til én ud af 200. Hvis folk døde med samme frekvens i Danmark, ville det have taget livet af 30.000. På én måned.

Læs også:Atalanta-træner: Frygter nøglespiller er ude af CL

Øjenvidner beskrev, hvordan døde lå som på et samlebånd på byens hospitaler, syge blev afvist med beskeden om, at der ikke var plads til dem, og alle kendte nogle, der var ramt.

- Vi har kapacitet til at være forberedt på at kunne håndtere et flystyrt. Men det var, som om der hver eneste dag var et nyt flystyrt. Dag efter dag, citerede Information lederen af intensivafdelingen på byens største hospital for at sige.

Videoer af overfyldte gange og militærlastbiler, der kørte døde til andre byer, fordi Bergamos krematorier var overbebyrdede, gik verden rundt. De nåede også til Danmark, hvor Jens Bangsbo var rejst til direkte efter Champions League-kampen i Valencia.

- Det, der har gjort størst indtryk, var de lastbiler, der var nødt til at køre ligene væk fra Bergamo. Det var et symbol på, hvilken kritisk tilstand man var i. Der var desværre også en del sundhedspersonale, der døde, siger Atalanta-assistenten.

Et lys i mørket
Mens Bangsbo fløj til Danmark, rejste resten af holdet hjem til et Norditalien på vej i undtagelsestilstand. Flyet med holdet var et af de sidste, der landede i Italien, inden landet lukkede sig hermetisk – både for omverdenen og internt.

Også Atalantas ansatte mærkede konsekvenserne. Cheftræner Gian Piero Gasperini blev smittet med corona, viste det sig senere, og på grund af den hårde nedlukning var spillere og trænere isoleret i ugevis. Alt det fulgte Jens Bangsbo på afstand.

- Det var jeg selvfølgelig påvirket af og stod magtesløs tilbage, for jeg havde ingen chance for at have indflydelse på det. Jeg talte regelmæssigt med folk, inklusiv træneren, så jeg kunne også følge deres dagligdag. Det var ikke noget, man ikke kunne overleve, men det var også en hård periode at være så isoleret, som de var.

Læs også:Tuchel før Champions League: Håber på et Mbappe-mirakel

Siden Serie A vendte tilbage i slutningen af juni, har Atalanta før sine hjemmekampe spillet en kort video, der hylder det hårdt prøvede sundhedspersonale i området. Det faktum, at der overhovedet spilles fodbold, omend uden tilskuere, er et tegn på, at situationen er blevet bedre.

Samtidig har Atalanta gang i en fremragende sæson med en tredjeplads i ligaen og nu kvartfinale i Champions League. På den måde, håber Jens Bangsbo, er holdet med til at give indbyggerne i Bergamo et lille lyspunkt i et ellers mørkt 2020.

- Det er noget, som vi har haft meget fokus på i klubben; at tænke i de baner. Være med til at genoprette ting og bevare håbet. Vi har forhåbentlig givet vores tilhængere nogle oplevelser, så de kan se lysere på fremtiden, siger han.

Atalanta vandt ni og spillede tre uafgjort i de 12 første Serie A-kampe efter coronapausen. Holdet missede kun andenpladsen, fordi det tabte til Inter på sidste spilledag. Så sæsonen har været god, uanset hvordan den ender.

- Det har været fantastisk. Det vidner om intern styrke. Ikke bare kvalificere sig til Champions League sidste år, men at komme i kvartfinalen og gentage tredjepladsen i ligaen har været unikt, siger Bangsbo.

- Mange hold har været presset af at spille Champions League-kampe på højere niveau, end klubben har været vant til, og samtidig klare sig i turneringen. Det har også betydet, at vi har sat point til, men man kan ikke forlange mere af de her spillere.

På onsdag får spillerne så chancen for at sætte trumf på, når Atalanta møder PSG i Champions League-kvartfinalen.

Læs også:Det store Europa-overblik: Sådan spilles turneringerne til ende

Læs også:Atalanta kæmper om andenpladsen: Vi tænker på PSG