Video : Tipsbladet
Generelle

Kom med bag de store afsløringer: Sådan gjorde vi

Tipsbladet har i en serie af artikler afsløret svindel, udnyttelse og ufine metoder i arbejdet med unge fodboldspillere. Her kan du blive klogere på forløbet og vores bevæggrunde.

I løbet af den seneste uge har vi udgivet en serie af artikler som kulminationen på mere end et halvt års efterforskning. Vi har afsløret svindlere og fortalt ofres historier. Men hvis det ikke havde været for en tilfældighed, var det aldrig blevet til noget.

“Sikke et knaldtilbud,” skrev TV3 Sport-journalisten David Kroner sarkastisk på Twitter i sommer. Han vedhæftede et billede af et Facebook-opslag fra Ishøj IF og undrede sig over, at man kunne få en chance for at blive spottet af scouts fra Antalyaspor - hvis man bare betalte 100 euro.

Den undrede vi os også over, så vi undersøgte de nærmere omstændigheder. Det viste sig, at Antalyaspor ikke ville sende nogen scouts til Danmark, men at en mand ved navn Berkant Karlidag, der havde et løst samarbejde med klubben, ville komme herop.

Karlidag står i spidsen for et firma, der rejser rundt i Europa og afholder en slags åbne træninger, og som inviterer talentfulde - og, skulle det vise sig, knap så talentfulde - spillere på fodboldcamps i Tyrkiet. Mod betaling af 1.000 euro, plus transport.

Det stod også allerede klart i sommeren 2020, at Karlidag og co. havde været i Danmark otte år tidligere, men vi kunne ikke finde nogen kilder, der kunne fortælle om deres oplevelser. Så researchen strandede.

“Værre end den anden”
Det var først i september, gennembruddet kom.

Vi var faldet over en tyrkisk blog, der beskyldte Karlidag for at være en fusker, og bloggen linkede til en artikel i en tyrkisk avis. Vi havde i et par uger forsøgt at få fat i journalisten bag, men han talte ikke engelsk. Så i stedet fik han en bekendt i Danmark til at ringe til Tipsbladet.

Han kendte selv til Berkant Karlidag og lige så væsentligt: personer, som følte sig snydt af ham. “Men”, tilføjede kilden. “Hvis du vil skrive om nogen, der 'hustler' unge spillere, har jeg et navn til dig. Han er værre end den anden.”

Dét navn var Suat Sari, og historien om ham kan du læse her.

Med én samtale havde vi både fået hul på en historie, som var gået i hårdknude, og var blevet tippet om en ny.

Selv om historierne på mange måder var forskellige, handlede de dybest set som det samme: udnyttelse af unge fodboldspillere og deres drømme.

En stemme
Således begyndte konturerne til en artikelserie at tegne sig. Det, der skulle være centralt i historierne, var den omfattende økonomiske vinding ved at føre andre bag lyset. Problemet er vidt forgrenet i fodboldens verden og udgør i dag en industri i sig selv.

Ofrene er som regel blandt sportens svageste: unge, dem i periferien af det professionelle system, nogle gange fattige eller ressourcesvage.

Hvis en topspiller eller en stor klub bliver svindlet, skal der nok stå nogen klar til at hjælpe dem og undersøge sagen. Den luksus har de fleste af dem, vi har talt med, ikke. Når de taler, bliver det ikke blæst ud i en medie-megafon.

Hele artikelseriens eksistensberettigelse har derfor været at give en stemme til dem, som ingen har

LÆS HISTORIEN OM BERKANT KARLIDAG HER.

Åbenhed
I arbejdet med artiklerne har vi talt med mellem 50 og 60 forskellige kilder og bladret gennem et væld af retsdokumenter, uddrag af beskedsamtaler og Facebook-opslag.

Nogle af kilderne står frem med navn, andre ønsker at være anonyme. Vi fremsætter ingen påstande, som kun er baseret på anonyme kilder. Enten står en kilde ved sine anklager, eller så har Tipsbladet fået bekræftet oplysningerne ved en navngiven kilde eller ved hjælp af skriftlig dokumentation. Ofte begge dele.

Ingen kilder har kontaktet Tipsbladet på eget initiativ for at anklage andre for noget. Den første kontakt er i alle tilfælde opstået på vores initiativ.

Tilbage er der kun at svare på et oplagt spørgsmål: Hvorfor fortælle vores læsere alt dette? Det er simpelt: For at stå på mål for en åbenhed, som ofrene i vores historier ikke fik.

- - -

Denne artikel er en del af Tipsbladets artikelserie om udnyttelse af unge fodboldspillere. Har du et tip eller et input til flere historier, er du velkommen til at skrive til journalist Anders Dehn på ada@tipsbladet.dk. Naturligvis fuldt fortroligt.

Læs alle artiklerne i serien her.