Video : Tipsbladet
Premier League

Putins ven anklages: Hemmeligt klubkøb for 870 mio

Ifølge den britiske avis The Guardian viser lækkede dokumenter, at et årtis rygter var sande, og at det var Chelseas daværende russiske ejer Roman Abramovitj, der reelt købte hollandske Vitesse Arnhem i 2010.

Da den georgiske forretningsmand og tidligere fodboldspiller Merab Jordania i 2010 købte den hollandske klub Vitesse Arnhem, føg det med rygter om, at Jordania var en repræsentant for Chelsea-ejeren Roman Abramovitj, der i virkeligheden skulle stå bag købet.

Fra overtagelsen i 2010 og ti år frem var omkring 30 Chelsea-ejede spillere forbi Vitesse Arnhem, men Jordania, der ejede Vitesse fra 2010 til 2014, afviste, at Abramovitj var andet end en god ven.

Mason Mount, Nemanja Matic og den nuværende AC Horsens-målmand Matej Delac er blandt de spillere, der har været på lejeophold i den hollandske klub, mens de var ejet af Chelsea.

Gennem årene har også Tipsbladet i forbindelse med andre transferrelaterede historier hørt fra kilder uden for citat, at båndene mellem Vitesse og Chelsea og Roman Abramovitj var meget stærke, og at Abramovitj og Chelsea i sidste ende havde stor indflydelse på klubben.

Nu kan the britiske medie The Guardian fortælle, at lækkede dokumenter fra et firma på Cypern tilsyneladende viser, at Roman Abramovitj i hemmelighed finansierede købet af Vitesse Arnhem tilbage i 2010.

Ifølge The Guardian blev der kanaliseret overførsler på mindst 117 millioner euro, svarende til omkring 870 millioner kroner, fra Roman Abramovitj til finansieringen af Vitesse Arnhem-købet, millioner der flød gennem forskellige skattely.

Det hollandske fodboldforbund KNVB har i to omgange efterforsket Vitesse Arnhem og 2010-opkøbet af klubben, men forbundet fandt ikke frem til noget, der var i strid med reglerne, eller til at Chelsea skulle have nogen indflydelse på beslutningerne i Vitesse.

Vitesse Arnhem havde fra 2010 til 2013 den senere Esbjerg-direktør Ted van Leeuwen som teknisk direktør.

I den periode havde Vitesse Chelsea-spillere som Patrick van Aanholt, Nemanja Matic, Matej Delac og Gaël Kakuta på leje.

Roman Abramovitj blev sidste år tvunget til at sælge Chelsea, da han på grund af sine tætte forbindelser til det russiske styre og Vladimir Putin i særdeleshed røg på sanktionslisten i Storbritannien og store dele af den øvrige verden, hvilket også var ved at bringe Chelsea i økonomisk fare.

Klubben blev sidste sommer købt af amerikanske Todd Boehly, der indbetalte milliarderne på en indefrosset konto, som Roman Abramovitj som sanktioneret ikke har adgang til.

Roman Abramovitj havde tilbage i midten af nullerne også indflydelse i CSKA Moskva gennem en stor aftale med Abramovitj' energiselskab Sibneft, et selskab Abramovitj solgte til energigiganten Gazprom i 2005.

Ifølge gældende regler i UEFA må den samme person eller gruppe ikke have bestemmende indflydelse i to eller flere klubber, der skal mødes i samme Europa-turnering.

Her i 2023 lader det dog til, at UEFA-præsident Aleksander Ceferin er ved at åbne for muligheden for sådanne ejerskaber på tværs af klubber.