Superliga

FCK-chef langer ud efter ballademagerne

Koncern-direktør Dan Hammer revser den gruppe FCK-fans, som torsdag affyrede nødblus under Europa League-kampen mod PSV. Straffen kan blive hård.

FC København har flere timers film fra videoovervågningen på Phillips Stadion i Eindhoven, hvor en gruppe medrejsende FCK-fans torsdag affyrede flere nødblus under Europa League-kampen mellem PSV og FCK.

Direktør for Parken Sport & Entertaiment Dan Hammer var selv på stadion og har torsdag luftet tanken om helt at droppe FCK-fans til den kommende udekamp mod Sparta Prag 16. december.

LÆS OGSÅ: FCK overvejer at udelukke tilskuere

FC Københavns udekampe i Europa er indbefattet FCK-Away-initiativet, hvor medrejsende fans er registreret med blandt andet navn og adresse i et forsøg på at mindske balladen ved holdets kampe på fremmed græs.

- Det er trist, at en gruppe fans på omkring 50-60-stykker, der helt kalkulerende bryder loven og udsætter en masse mennesker for fare ved at affyre nødblus, siger Dan Hammer til tipsbladet.dk

- Udekampe i Europa er en del af FCK Away, men det gør det ikke nemmere for os at identificere, de folk som skaber ballade. FCK Away gør det nemmere for os at sanktionere folk, når først vi har dem identificeret dem via overvågnings-video eller øjenvidner.

FCK har alle navnene på FCK-fans i Holland

- Vi har derfor navnene på alle de fans, der var i Holland i går, men når affyringen af nødblus er så velorganiseret, som det ofte er tilfældet, kan det blive svært for os at finde frem til, der affyrer nødblussene.

Det er almindelig kendt fra fodboldfans, der skaber ballade med nødblus og, at de enten maskerer sig, bytter tøj eller skjuler sig bag bannere eller flag, når ulovlighederne foregår.

Eksempler som man også er opmærksomme på i FC København.

FCK overvejer kollektiv afstraffelse

- Vi er endnu ikke ude i en kollektiv afstraffelse af fansene, men det kan sagtens tænkes, at vi vil begynde at udelukke de folk, som under en kamp medvirker til at der foregår ulovlige ting, som affyring af nødblus. Det kan være en person, der holder et flag op foran ham der fyrer nødblusset af, så han ikke kan identificeres via videoovervågningen.

- I sådan et tilfælde skal man dog være helt sikker på, at det ikke er et tilfælde, at flaget bliver holdt op i netop det øjeblik, hvor nødblusset bliver tændt. Derfor kræver det dokumentation fra en del kampe, men kan man se den samme person holde et flag op, hver gang, der bliver tændt et nødblus, kan man efterhånden godt komme med en konklusion og derfor udelukke personen, siger Dan Hammer, der slet ikke er på bølgelængde med de fans, der mener det er ok at affyre nødblus og andet pyroteknik ved fodboldkampe.

- Jeg fatter dem ikke. Der er personer, som mener, de er berettiget til at lave lovbrud, fordi de har støttet klubben i så og så mange år, er med ved alle kampe og støtter holdet højlydt. Det værste af det hele er, at de selv tror på, at det er ok at gøre.

- Bare fordi man betaler meget i skat, har man jo heller ikke ret til at køre for stærkt på de danske veje. Det giver ingen speciel berettigelse, når reglerne er vedtaget.

LÆS OGSÅ: FCK overvejer at udelukke tilskuere

FCK-fans skader klubben

- Havde vi at gøre med hardcore kriminelle, kunne jeg til dels forstå, at man ikke kan overbevise dem, men her har vi at gøre med helt almindelige fodboldfans, der har overbevist sig selv om, at det er ok at affyre nødblus, da de kun opfatter det som opbakning til klubben.

- Ét er at man ikke kan nå dem på moralen, men at de ikke kan nå dem på logikken, når der kommer økonomiske og sportslige sanktioner fra UEFA, forstår jeg ikke. De hjælper på ingen måde klubben, de skader den, siger Dan Hammer.

Dan Hammer holder helt fast i at FCK Away har været et godt initiativ.

- Jeg vil ikke bruge ord som succes eller ikke-succes om et initiativ som FCK Away. Men faktum er, at vi efter at have indført FCK Away har fået fat i flere ballade-magere end tidligere.

FC København venter i øjeblikket på straf fra UEFA i forbindelse med Champions League-kvalifikationskampen på udebane mod Stabæk, hvor medrejsende fans fra København også affyrede nødblus.

- Vi har fået fat på de to, som stod bag dengang. Ud over, at de fik en bøde på 10.000 kroner af det norske politi, har vi givet karantæne, og den økonomiske sanktion, vi formentlig modtager fra UEFA, vil vi sende videre til de involverede personer, siger Dan Hammer.

FC Københavns beslutning om at stoppe for medrejsende fans til udekampen i Prag vil blive taget efter et møde med den officielle fanklub.

- Der er allerede en masse fans, der brokker sig over, at de allerede har købt billet til Prag-kampen, og det sidste vi ønsker er at ramme de mange hundrede ordenlige fans, der hver gang støtter til udekampene. Derfor vil det være noget, vi skæver til, når vi tager en beslutning. Vi skal have overblik over, hvor langt fanklubben er i  deres planlægning af turen og om de kan komme økonomisk i klemme med allerede arrangerede ting, siger Dan Hammer til tipsbladet.dk

- Omvendt bliver vi også nødt til at overveje, hvordan vi skal dæmme op for ballade, og hvilke konsekvenser det får for os fra UEFA. Hvis tingene fortsætter ender det med, at det er UEFA, som tager beslutningen om, at vi ikke kan få fans med til udekampene.

Få Danmarks eneste rendyrkede fodboldavis leveret til døren. Bestem selv dit abonnement her.