• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

9. december: Manden med det forkerte rygnummer

9. december: Manden med det forkerte rygnummer
Foto: Allan Høgholm/Getty Images

Tipsbladet.dk's julekalender byder på en historie om en Superliga-spiller hver dag frem til jul. I dag er det FC Midtjyllands nummer 9, Janus Drachmann.

Af Kenneth Jensen

For nogle er det bare et tal, men for andre er det et synonym. For dem er rygnummeret synonym med en position eller en person. For dem er nummeret på ryggen lige så mytisk som navnet lige oven over. Tallet alene kan ikke få spilleren til at gå over i historien, men spilleren kan gøre tallet legendarisk.

Laudrup, Maradona og Pelé i 10’eren; George Best, Eric Cantona og David Beckham i Manchester Uniteds 7’er; Johan Cruyff i nummer 14. Nummeret forpligter, og hver dag frem mod jul kigger tipsbladet.dk nærmere på et rygnummer og den historie, der gemmer sig bag spilleren, som bærer det.

I dag er den 9. december, og vi sætter fokus på nummer 9 i FC Midtjylland, Janus Drachmann.

Da FC Midtjylland en kold aften i slutnovember vandt med 4-0 hjemme over AGF, fik træner Jess Thorup mål fra forsvarsspiller Zsolt Korcsmar. Han fik mål fra højre wingback Rasmus Nissen. Og han fik to mål fra venstre wingback Marc Dal Hende. Mål havde FC Midtjyllands nummer 9 også mulighed for at lave ved stillingen 2-0 i slutningen af første halvleg, men sparket var dårligt og sad lige på målmand Steffen Rasmussen, selv om det var en rigtig god afslutningsmulighed på kanten af feltet.

Medkommentator fra TV3 Sport Peter Graulund forklarede koldt og ganske korrekt, hvorfor der ikke blev mål i situationen.

- Det var den forkerte mand, der fik bolden, konstaterede den tidligere angriber.

Selv scorede Peter Graulund masser af mål i trøje nummer 11, men faktisk er det trøje nummer 9, der er historisk set er kendt som det klassiske angribernummer. Det er 9'eren, der laver målene. I hvert fald i international fodbold. Nok er nummeret ikke lige så ikonisk i Danmark, men derfor er der alligevel ikke grund til at tage pis på nummeret.

Alan Shearer, Ronaldo, Marco van Basten er nogle af de fantastiske målscorere, der spillede med nummer 9 på ryggen. Gabriel Batistuta. Alfredo Di Stefano og Gerd Müller, hvis vi går længere tilbage.

Og i Danmark er der så Janus Drachmann.

FC Midtjylland har givet trøje nummer 9 til midtbanespilleren, der skiftede i januar fra SønderjyskE, og som Peter Graulund altså kunne forklare i kampen mod AGF, var det den forkerte mand, der fik chancen. En uge senere havde Drachmann muligheden for en ny afslutning i anden halvleg af opgøret mod OB, men søgte i stedet det sikre i form af afleveringen.

Med nul mål i 35 kampe i "Ulve"-trøjen har Janus Drachmann ikke just sat ild i den midtjyske måltavle, og som Tim Sparv sagde i julekalenderen den 3. december, er det forkert, når defensive spillere har et offensivt nummer på trøjen.

Så det har vi taget en snak med 29-årige Janus Drachmann om.

Du har scoret nul mål i 35 kampe. Er det ikke helt godnat, at du spiller i nummer 9?
- Jamen jeg er også blevet drillet rigtigt, rigtigt meget af drengene i klubben, fordi jeg valgte at spille i nummer 9. Men enten skulle jeg have nummer 5, nummer 9 eller nummer 14, og jeg syntes ikke, de andre to numre var mig. 5 er jo sådan en, der forsvarer, og jeg vidste jo også, at Marc (Dal Hende, red.) kom til klubben. Simon (Kroon, red.) var dog ikke helt tilfreds med, at jeg havde taget 9'eren. Den ville han gerne have haft. Jeg ville gerne have haft 8'eren eller 6'eren, men de var besat.

9'eren er jo ham, der laver målene...
- Det er altid 9'eren, ja.

... Og du har ikke scoret i FC Midtjylland endnu ...
- Nu du stikker kniven i såret, så nej. Det er kun til træning. Ej, men det er rigtigt, det har jeg ikke, og jeg har aldrig været en notorisk målscorer. Jeg har været ham, der samler flest gule kort sammen, så altså nummeret passer ikke, og det er jeg helt med på. Jeg hører tit for det, men det er egentlig meget sjovt og meget god lir.

Skaber det en god atmosfære i omklædningsrummet, at nummer 9 sidder på Janus Drachmann, der ikke har scoret et mål?
- Det gør det da. (Alexander) Sørloth, vores angriber, vil jo gerne have nummer 9, men den får han ikke. Han har nummer 19 og vil gerne have mit nummer.

Han er jeres topscorer - hvad skal han gøre for at få nummeret?
- Uha, det bliver dyrt.

Du siger, du hører for det i omklædningsrummet. Hvad siger de til dig?
- Jamen det er jo alt det der med, som du snakker om, at jeg ikke scorer mål, og at det er fuldstændigt sindssygt, at jeg har nummer 9, når jeg ikke scorer nogle mål. Alle mulige ting. "Det passer slet ikke til en type som dig". Jeg er jo fuldstændig enig, så det er touché. Jeg kan ikke komme tilbage på den, for de har helt ret. Den klassiske 9'er er den notoriske målscorer, og det har det været gennem mange år.

35 kampe i streg uden et mål. Måske det var på tide at overveje nummeret ...
- Det kan godt være,at  hvis de andre numre bliver ledige, at jeg vælger at skifte, hvis vores tøjmand går med til det.

Så har du heldigvis andre kvaliteter på banen, ja?
- Hvis nu bare trøjen var vendt om, havde det passet lidt bedre.

Hvorfor vil du gerne spille i nummer 6?
- Jamen det passer godt til den spiller, jeg er. Den position, jeg spiller. Nu kan man sige, at vi lige nu ikke spiller med to 6'ere, nu er det mere to 8'ere, men ellers passer den meget godt til en defensiv midt.

Du spillede i 8 i SønderjyskE og vil gerne have den igen?
- Ja, men det er svært at rive 8'eren fra ham (Rafael van der Vaart, red.), der render i den.

Den bliver nok ledig til sommer, skal du se...
- Jamen det er jo det. Jeg ved det ikke. Nu må vi se. Der er andre, der trækker i mig for at få nummer 9, og jeg har ikke noget kæmpe forhold til den eller noget rituelt med mit nummer, så det går jeg ikke så meget op i.

Skal du ikke bare have lov til at sparke et straffespark, så du kan honorere det nummer, der er bag på din trøje?
- Uha, så skal det nok være i en ligegyldig kamp. En intern træningskamp eller noget i den dur. Vi har jo en fast straffesparksskytte i Jakob (Poulsen, red.), der ikke har brændt endnu. Og det er en mand, der jagter rekorder i assister og det ene og det andet. Den sidder han på - han er en sikker målscorer.

---------------------------

Se SønderjyskE - AaB og Brøndby IF - AC Horsens på Dplay med specialtilbud til Tipsbladets læsere. SE MERE HER.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Brøndby IF - AC Horsens

Efter sejre i de første to runder i Superligaen venter nu en helt anden type modstander for Brøndby IF - kan klubben gøre det til alle gode gange tre?

Optakt: AGF - OB

Der venter et traditionsrigt opgør søndag eftermiddag. Kan OB gøre op med sin dårlige AGF-statistik?

Optakt: FC Midtjylland - Randers FC

Midt mellem de to Champions League-playoffkampe skal FC Midtjylland passe sine pligter i Superligaen. Lørdag venter Randers, der har fået en god sæsonstart.