Video : Tipsbladet
Superliga

Spillerbudget: FCK's rival er ikke FCM eller BIF

FCK har aldrig brugt flere penge på spillere men har heller aldrig nydt samme succes i Europa eller med spillersalg. Og det ses på klubbens strategiske position på transfermarkedet.

FC København har transfermuskler, som ingen Superliga-klub nogensinde har været i nærheden af.

På trods af, at januar var en stille måned på transfermarkedet i Superligaen, har FC København truppen spækket med gode spillere, og der er flere stærke teenagere på vej, som vi enten lærer at kende senere i år eller i 2025.

Men hvad er der sket helt præcist på januar-markedet for FC København, hvor mange penge bruger klubben, og hvordan er fremtidsudsigterne på transfermarkedet for klubben?

Det ser vi nærmere på her i en serie, hvor vi gennemgår alle 12 Superliga-klubber med lup efter lukningen af januars transfervindue i Danmark.

FC KØBENHAVN
Anslået spillerbudget i 2023/24: 230

Transfervinduet januar 2024
Køb: 32
Salg: 11
Dyreste nye spiller: Magnus Mattsson, købt for 32 millioner kroner i NEC Nijmegen

Seneste årsregnskab (2022)
Personaleudgifter: 309,1
Afskrivninger transfers: 104,9
Årsresultat: 167,8

Alle tal er angivet i millioner kroner.

Spillerbudgettet 230 millioner kroner
FC Københavns spillerbudget er en svær størrelse. Med Champions League-bonusser er tallet faktisk større, da kvalifikationen til gruppespillet og avancementet til ottendedelsfinalen regner finansielt guld på klubben men også på spillere og staben og ledelsen.

Vi har opjusteret FC København en smule siden sommerens transfervindue på grund af Europa-succesen, der i sig selv betyder større udgifter til truppen, end de fleste havde forudset i september.

Mattson tæller selvfølgelig også op som et af de største køb nogensinde i FCK.

Det er virkelig markant, det der sker i FC København for tiden, og hvor års investeringer i førsteholdet siden 2020 for alvor forrenter sig med Europa-gruppespil, store spillersalg og særdeles fornuftige muligheder for endnu flere Europa-opture i år og i de kommende år, især hvis man bliver dansk mester.

Derfor er FC København så meget større end alle andre i Superligaen, og har sportsdirektør Peter Christiansen og hans stab den helt rette mulighed for et køb foran sig, burde der ikke være nogen finansielle årsager til, at man ikke kan trykke på knappen og igen slå Superligaens transferrekord.

Her er de om et år
FC København har rundet 50 millioner kroner i transfer for en enkelt, ung spiller, spillerbudgettet er 10-20 procent større, fordi man er kommet i det nye Champions League-ligaspil og bonusser dermed vokser sig endnu større end nu.

Analyse
FC Københavns januar-transfervindue gav ikke de kæmpe brag, da det viste sig, at Kamil Grabara blev i stedet for at tage til VfL Wolfsburg, og da Roony Bardghji ikke kom afsted, og det er hverken overraskende eller mærkeligt.

Spillerne har udsigt til Champions League-ottendedelsfinaler, reserverne kan sige, at de var i klubben, da FC København i 2024 spillede ottendedelsfinaler mod verdens stærkeste fodboldhold, så selvfølgelig ville mus og mand blive.

Magnus Mattsson er en fed spiller for FC København, men ellers er de små justeringer i truppen heller ikke noget, der vælter verden finansielt, og også det gav god mening, når man har et hold, der kan spille så godt, som tilfældet har været det i storkampe og længere perioder i 2023.

Så er det straks mere spændende at sætte sig op i helikopteren og se på FC Københavns strategiske position.

Det logiske træk for FC København er at vokse støt, især hvis man igen formår at komme i Champions League til september eller kommer i Europa League. Der er udsigt til præmiepenge, der stiger 20-30 procent sammenlignet med det allerede voldsomme niveau i dag.

Bevarer københavnerne et antal pladser i startopstillingen og truppen til de helt unge spillere, man enten har udviklet siden de tidlige teenageår eller hentet i andre lande omkring de 16 år, er der ingen logisk årsag til, at man ikke kan række ud efter enkelte af de samme unge topspillere, klubber som Red Bull Salzburg, Club Brugge og PSV regelmæssigt henter til.

Den nuværende ledelse har vist, at man også kan sælge disse unge spillere igen med flot profit, så det giver mening at fortsætte ad den vej, så længe succesen er der.

Og så skal man spørge sig selv: Kommer de nuværende ejere til at gøre det?

Det vakte opsigt, at Parken-formand Allan Agerholm lige efter nytår stoppede efter et par års intenst arbejde, hvor selskabet bag blev splittet op i flere dele og på forskellig vis forsøgt solgt eller delvist solgt at finde nye midler til investeringer.

Det er jo dumt ikke at beskytte investeringen, så det mest sandsynlige er, at fodboldklubben FCK får lov at fortsætte den positive sportslige udvikling, men det er nærmere før end senere, at der for eksempel skal en løsning på plads med det aldrende Parken.

Indtil videre kan FC København kaste blikket fremad mod klubber som Red Bull Salzburg og Club Brugge, der for de helt rette spillere godt kan lægge 100 millioner kroner for en enkelt transfer. Der er FC København trods alt ikke foreløbig, men indtil videre giver det mere mening at se den vej i stedet for at kigge sig over skulderen mod FC Midtjylland og Brøndby IF, mens stenrige FC Nordsjælland næppe slår ind på samme kurs.

SE SPILLERBUDGETTERNE FOR ALLE DE ØVRIGE SUPERLIGA-KLUBBER HERUNDER