Foto: René Schütze/Getty Images
Superliga

FCM-anfører havde regnbuebind på i Dubai: Så langt fra den danske verden

Da FC Midtjylland var i Dubai i fjor, spillede Jakob Poulsen en træningskamp med regnbuefarvet anførerbind i landet, hvor det kan give fængselsstraf at være homoseksuel. Det var hans måde at tage afstand fra et verdenssyn, han på ingen måde deler.

- Når man besøger sådan et land, er man nødt til at se på hele systemet og konstatere: Alt, hvad jeg har berøring med, er forbundet til krænkelser af menneskerettigheder. Det betyder, at man er nødt til at stille sig frem og sige noget.

Minky Worden har ansvaret for Human Rights Watch’ arbejde i sportens verden, og hun havde i går et klart budskab til fodboldhold, der besøger steder som Dubai: Giv en stemme til dem, der ingen har.

Lige præcis det gjorde FC Midtjylland-anfører Jakob Poulsen, da holdet var af sted for et år siden. I en træningskamp mod svenske AIK bar han et regnbuefarvet anførerbind, som tidligere havde været i brug til Superligaens kampagne mod homofobi.

- Vi har et utal af anførerbind i holdlederens taske, og jeg kan huske, at jeg så det og tænkte, at det kunne være sjovt at tage det på dernede. “Sjovt” er måske det forkerte ord. Men det er et sted, hvor forholdene for homoseksuelle mildest talt er dårlige, så det var min måde at vise, at selvfølgelig støtter jeg ikke de forhold, fortæller Jakob Poulsen til tipsbladet.dk.

- Det er så langt fra den danske verden, som vi lever i til hverdag. Det var ikke noget gennemtænkt i flere dage, men meget impulsivt, da jeg så, det var der.

I Dubai er sex mellem personer af samme køn ulovligt og straffes ifølge straffeloven med op til 10 års fængsel. Kritikere af styret bliver desuden jævnligt væk eller fængslet, men Jakob Poulsen var ikke bare for, at han ville blive mødt af repressalier for sin diskrete markering.

- Det tænkte jeg overhovedet ikke på. Det var også, fordi vi var træningslejr på træningscenter uden for byen og væk fra alt. De folk, der var der, var måske nogle indere og pakistanere, der arbejdede på banerne, og så de to hold. Måske en dommer fra Mellemøsten, men ellers ikke andre. Så den tanke havde jeg ikke, og jeg var blevet gevaldigt overrasket, hvis det var, siger anføreren, der i øvrigt mener, at det havde forstyrret forberedelserne til forårssæsonen, hvis de lokale myndigheder pludselig fik ham til at forsvinde.

- Det ville være træls, som han siger.

Det er FC Midtjyllands holdleder og materialeforvalter, der sørger for at have anførerbind med, så Jakob Poulsen ved ikke, om det ligger i tasken, når holdet rejser til Dubai om en uge. Men hvis det gør, kommer det måske i brug igen.

- Det er ikke en snak, vi har haft, og det er heller ikke noget, jeg har tænkt over, at jeg havde på. Jeg ved ikke, om det sker igen, men nu, hvor vi har snakket om det, kan jeg sagtens finde på at gøre det igen, siger FCM-kaptajnen.

Poulsen og co. spiller to træningskampe I Dubai: mod Astana og Shanghai SIPG.

Læs hele tipsbladet.dk's tema om Dubai og danske klubbers træningslejre her.